Duurzaam verwarmen, koken en douchen

Publicatiedatum: Donderdag 14 oktober 2021

Iedereen heeft er wel iets van gehoord: we gaan stoppen met het gebruik van aardgas. Dat doen we omdat we minder CO2 in de lucht willen. We willen minder CO2 om 3 redenen: de CO2-uitstoot zorgt voor klimaatverandering, we stoppen met gaswinning in ons land door aardbevingen en we willen niet afhankelijk worden van andere landen voor de inkoop van aardgas.

Maar geen aardgas meer gebruiken: hoe moet dat dan? Hoe verwarm ik dan mijn huis, hoe krijg ik warm water en hoe moet ik koken? Wat gaat dat kosten en wanneer gaat dit gebeuren? En wat kan ik zelf doen? Zo maar een paar vragen die u als inwoner kunt hebben. En die we graag beantwoorden. We informeren u over hoe we in de gemeenten van Land van Cuijk samenwerken aan een aardgasvrije toekomst. Met inwoners, ondernemers en organisaties. Op deze pagina en op onze website vindt u meer informatie en de belangrijkste vragen en antwoorden die we nu kunnen geven.

Wat kunt u verwachten?

De gemeenten in Land van Cuijk onderzoeken samen de alternatieven voor aardgas. Uit een eerste onderzoek, te lezen in de Transitievisie Warmte 2021, blijkt dat we veel nog niet weten. Daarom gaan we meer onderzoek doen. Als we meer weten over betaalbare en haalbare alternatieven gaan we met inwoners in gesprek om over de alternatieven te praten. Daarvoor nemen we met elkaar voldoende tijd. Uiterlijk in 2050 zijn alle huizen aardgasvrij.

Al aan de slag?

Iedereen kan energie nu al  besparen. Pas kleine maatregelen toe als radiatorfolie, een brievenbusborstel en led-lampen. Grotere maatregelen als isolatie geven  nog meer wooncomfort en minder energiekosten. Eigenaren en verhuurders voeren dit steeds vaker uit. Een goed geïsoleerd huis is beter voorbereid op de aardgasvrije toekomst. Daarnaast krijgen huurders én woningeigenaren deze maand een brief van hun woningcorporatie of gemeente over een aantal interessante besparingsacties. Doe daar vooral uw voordeel mee!  

Kansen benutten

Ondertussen benutten we de kansen die zich voordoen. Bijvoorbeeld als blijkt dat een bedrijf restwarmte heeft waar huizen mee verwarmd kunnen worden, dan gaan we daarmee aan de slag. Dat doen we natuurlijk samen met de inwoners. Of als een wijk of straat zelf van het aardgas af wil. Ook dan kijken we samen naar de mogelijkheden.

Meer informatie

Meer informatie over aardgasvrij wonen, energie besparen en energie opwekken vind je op deze website. Of neem contact op met uw gemeente. Vraag dan naar de duurzaamheidsmedewerker, we helpen u graag verder!