Collegecolumn wethouder Erik van Daal

Publicatiedatum: Dinsdag 23 april 2019

Jong ontmoet oud

Onder het motto ‘jong ontmoet oud’ gingen de leden van onze jeugdgemeenteraad onlangs in gesprek met deelnemers van het huiskamerproject in De Wester in Mill. Een plek van ontmoeting voor vooral de wat oudere inwoners. Tussen de raadsleden en de ouderen ontstond een bijzonder gesprek met vragen over en weer. Zo vroegen de deelnemers aan de dagbesteding wat het werk van een jeugdgemeenteraadslid inhoudt, welke hobby’s de kinderen hebben, of de kinderen nog buiten spelen en of ze thuis nog klusjes moeten doen. De raadsleden waren vooral geïnteresseerd in hoe het vroeger ging zonder mobiele telefoon, computers en andere digitale hulpmiddelen. Daar kunnen ze zich moeilijk een voorstelling van maken. Ook niet van het feit dat ouderen vaak uit grote gezinnen komen van soms wel meer dan tien kinderen.

Omdat het prachtig weer was die dag hebben de raadsleden ook nog jeu de boules gespeeld buiten en werden er ook nog spelletjes gedaan. Een bijzonder leuke middag die op 18 april 2019 een vervolg kreeg bij Langenboom Zorg Centraal. Hierbij is onze burgemeester aanwezig geweest.

Muzikaal talent

Verder ben ik aanwezig geweest bij een optreden van het leerlingenorkest van de gezamenlijke harmonieën in onze gemeente. In de loop van de dag hebben de leerlingen muziekstukken ingestudeerd die later in de middag aan een groot publiek werden gepresenteerd. Wat een muzikaal talent! Knap dat in zo’n korte tijd deze stukken werden ingestudeerd en gespeeld. Uiteraard ook een compliment aan de dirigenten die dat voor elkaar hebben gebokst.

De afgelopen weken stonden voor mij in teken van sport. Onlangs heb ik een avond mee gesport met Hart in Actie. Bij deze vereniging sporten mensen met hart- en longaandoeningen onder begeleiding van professionals. Het ging er nog best flink aan toe. In twee uur tijd heb ik meegedaan aan wandelvoetbal en volleybal. Een prima initiatief! Sporten en bewegen is belangrijk voor iedereen, maar zeker ook voor de doelgroep van Hart in Actie. In de pauze, tussen de twee sporten in, kreeg ik het eerste exemplaar uitgereikt van de brochure ‘Leefstijl is de dirigent van je leven’. Deze brochure maakt onderdeel uit van het ‘Gezond leven event’ dat Hart in Actie op 18 mei 2019 organiseert in het City Resort Mill. In een volgende column zal ik hier nader op terugkomen.

Amicitia

Op zondag 14 april 2019 heb ik deelgenomen aan de wandeltocht georganiseerd door wandelvereniging Amicitia in het kader van hun 60 jarig jubileum. Een groot aantal deelnemers kon kiezen uit wandeltochten van 5 tot 50 kilometer langs de mooiste plekjes in onze gemeente. Chapeau voor deze goed georganiseerde dag en uiteraard alle waardering voor deze bloeiende vereniging die op een positieve manier de wandelsport op de kaart zet! Een bijzonder woord van waardering voor voorzitter Walter van Erkelens, ‘mister Amicitia’, die al 60 jaar lang actief is binnen deze mooie vereniging. Zulke betrokken mensen moet je tegenwoordig met een lampje zoeken.

Boer bewust

De wandeltocht kwam over het erf van de boerderij van Hans en Sonja Vermeulen en hun zoon Freek in Sint Hubert. Na een heerlijk ontbijtje mocht ik het bord ‘Boert Bewust’ onthullen. Boert Bewust is een nieuw initiatief in het Land van Cuijk om meer verbinding tussen boeren en de maatschappij te creëren. Hans, Sonja en Freek doen dit ondermeer door hun boerderij open te stellen voor kinderen van het basis, middelbaar en speciaal onderwijs. Zij zijn dan ook gecertificeerd educatieboer. Kinderen kunnen dan zelf zien, voelen en beleven waar ons voedsel vandaan komt en hoe landbouwdieren worden gehouden. Naast het runnen van de boerderij zijn Hans en Sonja ook erg betrokken in het maatschappelijke en verenigingsleven. Een prachtig initiatief en super leerzaam.