Collegecolumn wethouder Erik van Daal

Publicatiedatum: Vrijdag 5 juni 2020

We zijn in een nieuwe fase van de coronacrisis beland nu het aantal besmettingen, IC-opnames en overlijdens de afgelopen tijd gelukkig flink is afgenomen. Stukje bij beetje komt ons leven van voor Corona weer enigszins op gang, weliswaar binnen de anderhalve meter economie, het nieuwe normaal. Dat is prettig maar ook best spannend.

De maatregelen zijn deze maand weer wat versoepeld. Zo kon afgelopen week de horeca weer voorzichtig worden opgestart, heeft het voortgezet onderwijs haar deuren weer geopend en is er ook weer wat meer ruimte om elkaar te ontmoeten. De gemeenschapsaccommodaties mogen weer open en de dagbesteding wordt voorzichtig opgestart. Vanaf komende week mogen de basisscholen weer volledig open.

Onze gemeente staat in de regio bekend om de creatieve manier waarop ondernemers en inwoners dingen in samenwerking organiseren. Zo heeft de gezamenlijke horeca in Mill de handen in elkaar geslagen en opende op tweede Pinksterdag met stralend weer een “ander halve meter terras” in het Aldendrielpark. Ik mocht, samen met collega Jos van den Boogaart, genieten van het eerste drankje dat daar werd geschonken.

Ook in de andere dorpen hebben de horecaondernemers creatieve ideeën bedacht om binnen de geldende richtlijnen hun zaken weer te openen. Zo laten inwoners en ondernemers zien waar onze gemeente om bekend staat; Een gastvrije gemeente waar het bruist van de activiteiten. Ook in coronatijd.

Afgelopen week heb ik aan de medewerkers van dagbesteding ‘Sas en Bep’ en de bewoners van woonzorginitiatieven Tour Mill Lijn en Stichting de Ladder een kaart gestuurd om ze een hart onder de riem te steken in deze moeilijke tijden. Deze kanjers hebben het ook zwaar. Ze kunnen vaak niet naar hun werk of dagbesteding. Ook missen ze hun ouders en andere familieleden die ze nu niet of minder kunnen zien. Een groot gemis en vaak voor hen ook moeilijk te begrijpen waarom dit zo moet. Maar toch hebben ze zich er tot nu toe goed doorheen geslagen.

Ik hoop de medewerkers van ‘Sas en Bep’ binnenkort weer te ontmoeten in Myllesweerd en op het gemeentehuis. Ik heb ze gemist. Ik zou zeggen hou nog even vol!

Hou nog even vol geldt eigenlijk voor iedereen. Gelukkig kunnen we weer wat meer. Maar toch nog een dringend advies. Houd alle richtlijnen in acht. Denk niet het kan allemaal wel weer. Zo worden we samen het coronavirus de baas.