Collegecolumn wethouder Erik van Daal

Publicatiedatum: Maandag 29 maart 2021

Wethouder Erik van Daal

In mijn vorige column heb ik onze verenigingsondersteuner, Thomas Peters Weem, voorgesteld. Ook gaf ik aan dat wij in onze gemeente een zeer rijk verenigingsleven hebben waar ik erg trots op ben. Een verenigingsleven dat we graag overeind willen houden in deze bijzondere tijden. Het is alweer ruim een jaar geleden dat we ons allemaal bewust werden van het feit dat Corona wel eens een grote impact zou kunnen hebben op ons leven. We hadden toen echter niet kunnen voorspellen dat we een jaar later nog steeds midden in deze pandemie zouden zitten. En dat het, hoewel er licht glooit aan het einde van de tunnel, het nog wel even zal duren voordat we uit die tunnel zijn.

Zwaar weer

In de afgelopen raadsvergadering heb ik met onze raad gesproken over de ondersteuning van ons verenigingsleven in deze moeilijke tijden. We hebben de subsidies en bijdragen aan ons verenigingsleven door laten lopen om hiermee de gevolgen van het coronavirus zoveel mogelijk te beperken. Wat we nu vooral merken is dat verenigingen met een eigen accommodatie de gevolgen ondervinden. Zij missen vooral huur en kantineopbrengsten. Afgesproken is om deze verenigingen op maat te ondersteunen als ze in de financiële problemen dreigen te raken. Gelukkig is op dit moment het aantal verenigingen dat in de gevarenzone zit vrij beperkt. Maar als je dreigt in de problemen te komen als vereniging, neem dan contact met ons op. Dat kan eventueel ook via onze verenigingsondersteuner.

Ondernemers

Ook voor onze ondernemers wordt de situatie steeds nijpender. Vooral het ontbreken van perspectief is moeilijk. Ook voor onze ondernemers zijn er mogelijkheden voor ondersteuning. Onze bedrijfscontactfunctionaris kan u over de mogelijkheden informeren.

Compliment

Als laatste wil ik nog opmerken dat er in onze dorpen volop initiatieven ontstaan om onze eenzame en kwetsbare mensen een hart onder de riem te steken in deze moeilijke tijden. Onder andere de zorgverenigingen proberen dit met leuke acties, wat ik erg kan waarderen. In Sint Hubert heeft de Zorgschakel bijvoorbeeld al diverse leuke activiteiten georganiseerd, zoals het koffiedrinken op anderhalve meter. Zulke initiatieven worden erg gewaardeerd en zijn een lichtpuntje in deze tijd. Alle waardering en een welgemeend dankjewel aan alle mensen die zich hier voor inzetten.

Samen staan we sterk en komen we uit deze moeilijke tijd.

Wethouder Erik van Daal