Bijzonder STILLLEVEN in hal gemeentehuis

Publicatiedatum: Vrijdag 13 september 2019

In de hal van net gemeentehuis staat tijdelijk een bijzonder Kunstwerk. Dit kunstwerk STILLLEVEN vertelt het bijzondere oorlogsverhaal van Willy Sweens. Het stilleven maakt onderdeel uit van een serie van 75 kunstwerken die nu in bijna alle Brabantse gemeentehuizen staat en uiteindelijk gezamenlijk wordt tentoongesteld in het kader van 75 jaar bevrijding.

Oorlogsverhaal van Willy Sweens

Willy Sweens vertelde aan Kunstenaar Rocco Verhulst dat hij tijdens de oorlogsjaren als kind opgeschrikt werd door bombardementen en toen met zijn familie heel plots hun huis met slijterij moest verlaten. Een ingrijpende gebeurtenis die bij het kunstwerk zo wordt omschreven:

“Met de step in de hand vertrekt Willy samen met moeder met kinderwagen en tante met fiets ter evacuatie naar Wanroij, ze laten hun slijterij achter. Moeder zegt, 'Ik wou dat ik 'n veugelke was', waarop een paar straten verder een onthoofd vogeltje ter aarde stort.”

Deze scène is uitgebeeld in het STILLLLEVEN dat tot eind september 2019 in de hal staan. Kom gerust een kijkje nemen!

Brabant Remembers

Brabant Remembers vertelt de persoonlijke verhalen over WOII: groot of klein, over mobilisatie, verzet, collaboratie of bevrijding. Vijfenzeventig verhalen waarin een levensveranderende keuze centraal staat. Samen met gemeenten en partners worden deze verhalen vertaald naar een innovatief cultureel programma in 2019-2020.

Brabant Remembers is een initiatief van Stichting Crossroads Brabant ‘40-‘45 en wordt mogelijk gemaakt door de provincie Noord-Brabant en vfonds. Brabant Remembers is partner van Europe Remembers.