Collegecolumn wethouder Erik van Daal

Publicatiedatum: Dinsdag 3 december 2019

De afgelopen weken ben ik weer aanwezig geweest bij verschillende mooie en inspirerende bijeenkomsten.

Kidscongres

Zo mocht ik het kidscongres bijwonen in de Schouwburg in Cuijk. Tijdens deze bijeenkomst mochten leerlingen van basisscholen uit de gemeente Cuijk, Grave en Mill en Sint Hubert een pitch houden over actuele thema’s zoals eenzaamheid, duurzaamheid, armoede. In een workshop kregen ze nog de fijne kneepjes van het pitchen geleerd. Ook was er een verrassingsact van een bekende YouTuber. Ik had nog nooit van hem gehoord, maar de kinderen wel.

Na een lekkere lunch, bereidt door leerlingen van groep 6 van één van de deelnemende basisscholen, mochten de leerlingen hun pitch voor het publiek presenteren. Mijn collega wethouders uit Grave en Cuijk, een aantal beleidsadviseurs en professionals vanuit het bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties, sloten hier bij aan. Dit leverde verrassende en creatieve ideeën op. Na de pitches gingen de ‘jonge pitchers’ aan verschillende tafels in gesprek over hun thema met aanwezige publiek. Hierbij was ook een rol voor onze eigen jeugdgemeenteraad weggelegd. Zij traden op als ‘tafelvoorzitter’.

Al met al een interessante, leuke en leerzame bijeenkomst. Zowel voor de kids als voor het aanwezige publiek.

Mantelzorgers

Na een inspirerende ontbijtsessie met de ouderenorganisaties uit onze gemeente over het thema vrijwilligers en samenwerking, stond 15 november 2019 voor de rest van de dag in het teken van onze mantelzorgers. Op deze dag werden de mantelzorgers in het zonnetje gezet en was alle aandacht een keer voor hen in plaats van voor degene waaraan zij zorg en ondersteuning bieden. Ik mocht die dag op drie verschillende adressen in onze gemeente een mantelzorgboeket uitreiken. Dit als blijk van waardering voor alle goede zorg en ondersteuning die zij geheel belangeloos aan hun naaste bieden. Indrukwekkende verhalen die bij mij het respect en waardering voor onze mantelzorgers alleen maar heeft doen toenemen.

’s Middags mocht ik aanwezig zijn bij een verwenmiddag voor mantelzorgers in de Weijer in Boxmeer. Namens mijn collega wethouders uit het Land van Cuijk mocht ik de aanwezige mantelzorgers toespreken en onze waardering en respect uitspreken. Deze middag was vooral bedoeld om onze mantelzorgers een ontspannen middag aan te bieden. Geheel verdiend, want zorgen voor je naaste lijkt allemaal heel vanzelfsprekend, maar vaak is het dat toch niet. Mantelzorgers doen hun goede werk met liefde en plezier, maar in de een op een gesprekken die ik die middag heb gevoerd, hoorde ik toch regelmatig terug dat het ooit ook weleens een belasting is. In ons nieuwe mantelzorgbeleid, wat volgend jaar aan de orde komt in de gemeenteraad, willen wij als gemeenten in het Land van Cuijk hier nog meer aandacht aan besteden.

Expositie MIST

Op woensdag 27 november 2019 mocht ik de expositie ‘MIST’ openen in Myllesweerd. Deze reizende expositie toont portretten die partners van jonge mensen met dementie in beeld brengt. In het bijbehorende boek, dat ik in ontvangst mocht nemen, staan mooie, indrukwekkende verhalen en foto’s uit onze eigen gemeente. Ik hoop dat u met velen deze bijzondere expositie gaat zien in Myllesweerd.