Collegecolumn wethouder Van Daal

Publicatiedatum: Maandag 19 juni 2017

Drugsgebruik door jongeren: ‘Mijn kind doet zoiets niet’

`Mijn kinderen doen zoiets niet`. “Wij zouden het zeker merken als er wel iets aan de hand is”. Ook is vaak de gedachte dat drugsgebruik vaak iets is voor grote steden en niet zozeer voor het landelijk gebied.

Dat laatste is in ieder geval niet waar. Wij krijgen steeds meer signalen over drugsgebruik door jongeren en helaas ook op jonge leeftijd. Ouders van kinderen die in de problemen komen door drugsgebruik zien dit vaak niet aankomen en verwachten ook niet dat hun kind zoiets overkomt.

Jongeren die iets gebruiken weten vaak niet wat ze gebruiken en wat voor gevolgen dit kan hebben. Ook zijn er vragen maar jongeren durven ze niet te stellen of ze weten niet meteen waar ze terecht kunnen met hun vragen.

Infoshow 28 juni 2017

Wij als gemeente vinden het een belangrijk, zorgwekkend thema en gaan graag met ouders en jongeren in gesprek over dit onderwerp. Daarom organiseren we op 28 juni in samenwerking met NK preventie en de GGD een infoshow “jongeren en drugsgebruik”. Op deze avond worden korte theatersketches over dit onderwerp gespeeld. Er is een “niet ver van mijn bed quiz” en een ouder van een verslaafde jongere komt zijn verhaal vertellen. Ook is er ruimte om met elkaar en met de professionals in gesprek te gaan.

Ik hoop op een grote opkomst net als bij de infoavond over dit onderwerp voor ouders, die we vorig jaar hebben georganiseerd. Het onderwerp is er in ieder geval belangrijk genoeg voor. Dus kom met zijn allen op 28 juni 2017 om 19.30 uur naar het gemeentehuis. Het gaat een bijzondere avond worden. Leuk, leerzaam, heftig, interessant maar ook gezellig.

Mantelzorg

Op donderdag 8 juni 2017 mocht ik aanwezig zijn bij een middag georganiseerd door het Lokaal Beraad ouderenbeleid met als thema “Mantelzorg: een kwestie van liefde en grenzen. Als de mantel te zwaar wordt”. Mantelzorgers zijn dagelijks in de weer voor mensen om wie ze geven. Ze vinden het vaak moeilijk de eigen grenzen aan te geven en daardoor kan mantelzorg een te grote belasting worden. Door middel van scenes gespeeld door een theatergezelschap werd op een mooie en duidelijke manier zichtbaar hoe je met zulke situaties om kunt gaan. Aan de hand van deze scenes werd met de aanwezigen gediscussieerd en werden ervaring uitgewisseld. Al met al een goede en leerzame middag over een belangrijk onderwerp.

Geslaagd? Gefeliciteerd!

Afgelopen week zijn de uitslagen van de schoolexamens bekend geworden. Als ik door onze gemeente fiets zie ik dat op veel plekken de vlag met bekende boekentas buiten hangt. Ik wil iedereen die geslaagd is voor zijn of haar eindexamen van harte feliciteren en veel succes wensen met een vervolgstudie of werk. Voor degenen die een herexamen moeten doen, veel succes, het gaat vast en zeker lukken. En voor degenen die het eindexamen niet hebben gehaald zou ik willen zeggen: "kop op, volgend jaar gaat het vast en zeker lukken".