Limburg en Brabant samen aan de slag voor UNESCO Geopark Peelhorst & Maasvallei

Publicatiedatum: Woensdag 5 juni 2019

UNESCO Geopark Peelhorst & Maasvallei begint steeds meer vorm te krijgen. Tijdens een symposium op 22 mei 2019 bij Natuurpoort De Peel in Deurne, hebben twee Provincies, twee Waterschappen en maar liefst tien gemeenten hun handtekening gezet om de samenwerking te bekrachtigen in een samenwerkingsconvenant.

Achter de schermen wordt al jaren gewerkt aan het zichtbaar en beleefbaar maken van de Peelrandbreuk en de waarde die deze breuk heeft voor het gebied. Met het tekenen van het convenant wordt een belangrijke stap gezet. Hierin worden de mensen en middelen geregeld om op een professionele en toegewijde manier door te pakken om de Unesco Geopark status te krijgen.

Belang van zichtbaar en beleefbaar maken

Tijdens het druk bezochte symposium werd meer dan ooit duidelijk hoe groot de invloed is van breuken uit het verleden op de manier waarop wij nu nog wonen, werken en leven en hoe onze omgeving, met onder andere haar unieke wijstverschijnsel, eruit ziet. Door te gaan voor een UNESCO Geopark status, willen we mensen trots maken op hun geschiedenis en de Peelrandbreuk. Want wie trots is op zijn ‘ondergrond’, is bereid daar goed voor te zorgen. Door de breuk en het wijstverschijnsel zichtbaar en beleefbaar te maken wordt het gebied steeds interessanter voor bezoekers. Dat geeft een impuls aan de economie.

Limburg haakt aan

De Peelrandbreuk, die Brabant en Limburg vanuit onze diepste bodem verbindt, biedt volop kansen om met elkaar de verbinding op te zoeken, kansen te benutten en het gebied op de kaart te zetten. Het is geweldig dat ook provincie Limburg en steeds meer gemeenten deze kansen zien en aanhaken.

Ondertekening convenant en intentieverklaring

Onder leiding van bestuurlijk voorzitter burgemeester Marieke Moorman, werd tijdens het symposium de samenwerking tussen bestaande en nieuwe partijen bekrachtigd. De partijen die in 2016 al een intentieverklaring ondertekenden (gemeenten Bernheze, Uden, Landerd, Boekel, Gemert-Bakel, Deurne, provincie Noord-Brabant en waterschap Aa en Maas) hebben de samenwerking geformaliseerd met een samenwerkingsconvenant.

Intentieverklaring

De nieuwe partijen, de gemeenten Mill en Sint Hubert, Oss, Peel en Maas en Leudal, de provincie Limburg en waterschap Limburg hebben een intentieverklaring ondertekend, met het voornemen om binnen een jaar te bepalen of ze zich willen aansluiten bij de bestaande samenwerking en zich mede zullen inzetten om de Unesco status voor het gebied te verkrijgen.

Meer informatie

Vanaf maandag 27 mei 2019 is het Geopark te volgen via www.Geoparkpeelhorst.nl. Deze website is net als het Geopark in ontwikkeling en wordt de komende tijd voorzien van steeds meer informatie.

Videoverslag

Bekijk hier een videoverslag van het symposium.