Met subsidie uw regenpijp afkoppelen (vijver)

Publicatiedatum: Maandag 8 april 2019

Regen, sneeuw en hagel dat op uw dak valt, komt via uw regenpijp in het riool terecht. U kunt als inwoner van de gemeente Cuijk, Grave of Mill en Sint Hubert subsidie krijgen als u uw regenpijp afkoppelt en het hemelwater verwerkt in de tuin. Dit is niet alleen goed voor uw eigen bomen en planten; het draagt ook bij aan de klimaatbestendigheid van de omgeving. Er zijn verschillende manieren om af te koppelen. Bovengronds, ondergronds, groot of klein: voor iedere tuin is een passende oplossing. Naast het dak van uw woning kunt u mogelijk ook het dak van uw schuur of garage, of zelfs uw verharde oprit afkoppelen.

De lente is begonnen en veel mensen gaan weer in de tuin aan het werk. Deze weken lichten wij daarom, ter inspiratie, afkoppelmogelijkheden uit waar u mee aan de slag zou kunnen. Dit keer: de natuurlijke regenwatervijver

De natuurlijke regenwatervijver

Een natuurlijke regenwatervijver is een vijver zonder kunstmatige bodem van folie of ander materiaal. Bij een regenbui wordt het hemelwater hierin vastgehouden, waarna het langzaam de bodem in zakt. Het standaard waterpeil van een natuurlijke vijver wordt bepaald door het grondwaterpeil. Dat betekent dat de diepte van het grondwater bepaalt of een natuurlijke vijver tot de mogelijkheden behoort. De vijver wordt aangevuld met regenwater. Dit houdt in dat uw vijver vol is na een flinke regenbui, en een stuk leger als het lang droog is. De wisselende waterstanden zorgen dat er veel verschillende planten en dieren kunnen leven. U kunt uw vijver voorzien van mooie, groene oevers. Oeverplanten zuiveren het water en helpen mee om de tuin koel te houden in de zomer. Een tip: maak de oevers niet te steil. Dieren kunnen dan gemakkelijker de vijver in en uit en het is veiliger voor kinderen.

Meer informatie

Wilt u meer weten over afkoppelen en de subsidie die hiervoor beschikbaar wordt gesteld? Lees hier meer over het afkoppelen of bel vrijblijvend voor persoonlijk advies naar telefoonnummer: 0485-460300.