Respijtzorg: noodzakelijk voor alle mantelzorgers

Publicatiedatum: Maandag 1 juli 2019

Centrum Mantelzorg Land van Cuijk adviseert goede zelfzorg. 

De zomer staat weer voor de deur! De vakantieplannen vliegen ons om de oren. Maar vakantie is niet altijd vanzelfsprekend. Mantelzorgers zijn vaak gebonden aan huis en aan hun dagelijkse zorgtaak. Toch is het ook voor mantelzorgers mogelijk om (kort) weg te gaan. Hoe? Door vervangende mantelzorg te regelen, ook wel respijtzorg genoemd.

Positief effect

Veel mantelzorgers voelen zich – in eerste instantie – bezwaard om een beroep te doen op respijtzorg. Het is voor geen enkele mantelzorger gemakkelijk om de persoonlijke zorg uit handen te geven. Maar het is ook bekend dat mantelzorgers regelmatig op hun tandvlees lopen. Er even tussenuit is een kans om nieuwe energie op te doen. Dat komt tenslotte ook de zorgvráger ten goede.

Vormen van respijtzorg

Respijtzorg kan zowel structureel geregeld worden, bijvoorbeeld op een vaste wekelijkse dag, of incidenteel, voor een korte vakantie.

Er zijn zowel vrijwilligers als professionals om in te schakelen. Een aanvraag voor een vrijwilliger neemt vaak meer tijd in beslag. Houd daar rekening mee!

Bij BLINK (blinkuit.nl) werken allemaal vrijwilligers en kun je aankloppen voor een maatje voor de zorgvrager. Zij kunnen bijvoorbeeld regelmatig samen koffie drinken of iets ondernemen. Maar ook als je een speelhulp of gastgezin zoekt voor je kind, ben je bij Blink aan het goede adres. Iemand die iets leuks doet met jouw kind, zodat je aan jezelf of je sociale leven toekomt.

Daarnaast zijn er zorgboerderijen waar zorgvragers terechtkunnen, en verschillende soorten dagopvang. Voor een weekend of een weekje zijn er logeerhuizen en zorghotels. Speciaal in de laatste levensfase biedt Hospice de Cocon in St. Anthonis de mogelijkheid voor een tijdelijke opname van maximaal drie weken. Hierdoor kunnen de naasten in de thuissituatie korte tijd worden ontlast. Je kunt in de terminale fase ook gespecialiseerde vrijwilligers inschakelen die thuis komen. Dat geeft jou even wat eigen tijd.

Kosten

Er zijn allerlei regelingen en vergoedingen. Afhankelijk van de situatie krijg je respijtzorg geheel of gedeeltelijk vergoed op basis van de verschillende zorgwetten (Jeugdwet, WLZ, Wmo). Daarnaast is vervangende zorg bij sommige zorgverzekeraars (gedeeltelijk) opgenomen in de aanvullende verzekering. Check dit tevoren bij je eigen verzekering en die van de zorgvrager.

Respijtzorg Land van Cuijk

Centrum Mantelzorg Land van Cuijk streeft ernaar dat mantelzorgers hun zorgtaak goed volhouden en met voldoening uitvoeren. Heb je behoefte aan ontspanning en wat tijd voor jezelf? Neem contact op met Centrum Mantelzorg via 0485-846739 of via de website www.mantelzorglvc.nl. Samen kijken we wat het beste is voor jou in jouw situatie.