Update ontwikkeling natuur aan de Venweg

Publicatiedatum: Dinsdag 30 juni 2020

In de Verborgen Raamvallei-nieuwsbrief van maart 2020 heeft u kunnen lezen dat er een nieuw natuurgebied wordt ontwikkeld aan de Venweg in Langenboom (lees het artikel hier: www.gemeente-mill.nl/pioniers-in-langenboom). Deze ontwikkeling vindt plaats dankzij twee (oud)agrariërs met visie: Henk Willems, voormalig eigenaar van de grond, en Joop van Dommelen, pachter en de man achter de uitvoering, en met hulp van de gemeente Mill en Sint Hubert, het Groen Ontwikkelfonds en adviesbureau Areal.

Inrichting

Op dit moment is de inrichting van het gebied zo goed als klaar dankzij Joop van Dommelen en zijn team, en de helpende hand van oud-eigenaar Henk Willems. De percelen zijn ingezaaid met gras en kruidenmengsel waar insecten en reeën dol op zijn. De sloten zijn verontdiept en verbreed met natuurvriendelijke oevers voor vogels en amfibieën en er is een poel aangelegd voor de kamsalander. Nabij de bosrand vindt men een houtwal in wording. Deze zorgt voor een natuurlijker verloop van het vlakke perceel naar de hoge bosrand. Op verzoek van Henk Willems staan er geen twee, maar maar liefst veertien inheemse soorten. En door hem zelf geplant. Goed voor de biodiversiteit, legt hij uit. Joop van Dommelen vertelt dat het inrichten, op een enkele tegenslag na, van een leien dakje liep. “Zeker als je bedenkt dat er vanwege de coronacrisis voldoende afstand gehouden moest worden.

Aanleg

Door het droge voorjaar konden de machines hun werk doen. Als het nat was geweest, zeker op dit lage perceel, konden we waarschijnlijk niets beginnen. De droogte is minder handig als je net gras gezaaid hebt. Zeker als het dan heel hard begint te waaien. Bij windkracht 5 blijft het niet netjes liggen, maar gelukkig begon het op tijd te regenen. Precies de 20 mm die we nodig hadden!” Maar met de aanplant alleen, zijn we er nog niet, vertelt van Dommelen. “Zomaar wat gras en bomen planten op landbouwgrond, maakt nog geen natuur. Het creëren van een echte natuurweide duurt zo’n tien tot vijftien jaar. De bodem moet verschralen, legt hij uit. Om de voedingsstoffen uit de bodem te halen, wordt er gras geplant. Dit gras groeit door het gebruik van stikstof en kalium extra hard en neemt fosfaat op uit de grond. Het gras wordt gemaaid en afgevoerd, en dan begint het proces opnieuw, tot het fosfaatgehalte laag genoeg is. Ook het aanzicht verandert door de jaren heen. Het wordt steeds meer ‘echt’ natuur.”

Natuurlijker

Toch merkt Henk Willems die met zijn boerderij uitkijkt over het land nu al verschil. “De biotoop is veel natuurlijker geworden”, vertelt hij, “daardoor zien we bijvoorbeeld meer reeën. De vorige avond stonden er zo’n vijf in het veld.” Hij laat zien hoe de dieren hun sporen hebben nagelaten. “Ze houden ervan om aan de jonge blaadjes te knabbelen, en ze schuren graag tegen de boompjes aan tegen de jeuk. Vegen, noem je dat.” Een aantal jonge boompjes mist inderdaad een stuk bast en er staan duidelijk hoefafdrukken in het zand. Voor Henk Willems en zijn vrouw Hermien was het een beetje wennen om een ander op ‘hun land’ te zien werken, maar ze zijn zeer tevreden over de manier waarop Joop van Dommelen de inrichting heeft verzorgd. En niet alleen zij. 

Positieve reacties

De reacties uit de buurt zijn ook positief. Voorbijgangers maken geregeld opmerkingen of pakken de camera erbij. De schuine oevers vallen zeer in de smaak, zowel bij de watervogels en amfibieën, als bij de mensen die deze op hun beurt kunnen bewonderen. En de natuur bewonderen: dat mag. Het aanleggen van een natuurlijk struinpad staat namelijk op de planning. Bezoekers zijn welkom, mits zij respect tonen voor de natuur. Dit betekent onder andere honden aan de lijn, om de broedende vogels en jonge reeën te beschermen. Alleen de aanwezigheid van een loslopende hond kan al voldoende zijn voor dieren om uit pure stress hun kroost te verlaten. Om een ommetje mogelijk te maken legt Joop van Dommelen nog een paar balken over de sloot. Deze fungeren als brug. En er komt nog een regelbare stuw. Verder is het slechts een kwestie van tijd voor dit gebied zichtbaar onderdeel uitmaakt van één groot natuurgebied in de Verborgen Raamvallei.

Gedeelte van natuurgebied de verborgen Raamvallei