Rijbewijs

Afspraak maken

Een rijbewijs vraagt u persoonlijk aan bij de publieksbalie in het gemeentehuis. Maak hiervoor altijd een afspraak. Na 5 werkdagen kunt u uw rijbewijs afhalen. Een rijbewijs is in de meeste gevallen 10 jaar geldig. U moet uw rijbewijs persoonlijk komen aanvragen én afhalen.

Let op!

Aangevraagde rijbewijzen kunnen uiterlijk tot en met 23 december 2021 afgehaald worden. Niet afgehaalde rijbewijzen worden ongeldig en moeten worden vernietigd in verband met de overgang naar de nieuwe gemeente LvC.

Rijbewijzen opnieuw langer geldig vanwege lockdown

Door de maatregelen rondom Corona is het voor een burger niet altijd mogelijk om het rijbewijs op tijd te verlengen. De Europese Commissie had al besloten dat verlopen EU-rijbewijzen tijdelijk langer geldig zijn. Deze regeling is nu verruimd.

Mensen met een rijbewijs waarvan de geldigheidsduur is verlopen of verloopt in de periode vanaf 1 december 2020 mogen in ieder geval blijven rijden tot 1 maart 2021. Dit geldt ook voor beroepschauffeurs van wie code 95 op het rijbewijs verloopt in deze periode.

Kijk voor meer informatie op de website van de Rijksoverheid.

Spoedaanvraag

Heeft u uw rijbewijs snel nodig? Dan kunt u een spoedaanvraag doen. Maak telefonisch een afspraak via 0485-460300. U kunt hiervoor digitaal geen afspraak maken. Als u het rijbewijs vóór 14.00 uur aanvraagt, wordt het document meestal de volgende werkdag geleverd. Voor een spoedaanvraag betaalt u extra.

Meenemen

  • bij de aanvraag van uw eerste rijbewijs: een geldig legitimatiebewijs
  • bij vernieuwing of categorie uitbreiding: het rijbewijs dat u al heeft
  • u hoeft geen aangifte meer te doen van vermissing bij de politie. Bij de aanvraag van een nieuw document bij de gemeente, nemen we de aangifte van vermissing van het oude document direct mee
  • een goedgelijkende kleurenpasfoto (maximaal 6 maanden oud). Let op de eisen voor foto's voor reisdocumenten. In het gemeentehuis in Mill bestaat de mogelijkheid om pasfoto's te maken
  • geld of een bankpas. U betaalt direct bij de aanvraag
  • indien je jonger dan achttien jaar bent, dien je in het bezit te zijn van een begeleiderspas.

Kosten

Soort document

Kosten 2021

Rijbewijs € 41,00
Rijbewijs met spoedaanvraag € 75,10
Gezondheidsverklaring (Eigen Verklaring) voor een medische keuring € 39,30

Geldigheid

Soort rijbewijs

Geldigheidsduur

Volwassenen jonger dan 65 jaar tien jaar
Volwassenen tussen 65 en 70 jaar Geldig tot 75ste verjaardag
Volwassenen tussen 70 en 75 jaar vijf jaar
Volwassenen van 75 jaar en ouder Maximaal vijf jaar
Rijbewijs C, D vijf jaar (categorie C en D, de overige categorieën zijn tien jaar geldig)

Gezondheidsverklaring (Eigen Verklaring) / Medische keuring

U moet medisch gekeurd zijn voordat u een rijbewijs aanvraagt als:

  • Uw rijbewijs op of na uw 75e verjaardag verloopt
  • U een medische beperking heeft
  • U een rijbewijs voor vrachtwagen of bus nodig heeft

U heeft voor de keuring een zogenaamde Gezondheidsverklaring (Eigen Verklaring) nodig, dit is een formulier dat u op afspraak bij de publieksbalie van de gemeente kunt kopen.

Gezondheidsverklaring online aanvragen

Het formulier Gezondheidsverklaring kunt u ook digitaal aanvragen bij het CBR. U kunt via Mijn CBR zien wat de status is van uw aanvraag Gezondheidsverklaring. Via ‘Mijn Gezondheidsverklaring’ is onder andere te zien of de Gezondheidsverklaring is ontvangen door het CBR, welke correspondentie er is en bijvoorbeeld of een rapport van de medisch specialist al door het CBR is ontvangen.

Rijbewijs voor jongeren tot 18 jaar

Jongeren tot achttien jaar mogen na het behalen van het rijbewijs alleen rijden onder begeleiding van een coach. U moet minimaal een en mag maximaal vijf coaches laten registreren. Dit moet u doen voordat u het rijbewijs aanvraagt bij de gemeente. De begeleiders ontvangen een begeleiderspas. Bij de RDW kunt u een begeleiderspas aanvragen.

Brommerrijbewijs / Tractorrijbewijs

Rijbewijs AM (brommerrijbewijs)

De procedure voor het aanvragen van een rijbewijs met de categorie AM (brommer) is hetzelfde als die voor de aanvraag voor een rijbewijs met de categorie B (auto). Uiteraard geldt voor een brommerrijbewijs niet dat je iemand met een begeleiderspas nodig hebt als je nog geen achttien jaar bent.

Rijbewijs T (Tractor/Trekkerrijbewijs)

De procedure voor het aanvragen van een T-rijbewijs is ook hetzelfde als voor een B-rijbewijs. Kijk voor meer informatie op welk rijbewijs heb ik nodig voor een tractor of trekker op rijksoverheid.nl.

Buitenlands rijbewijs omwisselen

Heeft u een buitenlands rijbewijs en woont u in Nederland? Dan mag u eerst nog tijdelijk in Nederland rijden met het buitenlands rijbewijs. Daarna moet u het rijbewijs omwisselen via uw gemeente, of als dit niet mogelijk is een rijexamen bij het CBR doen.

Informatie bij RDW

Alle informatie over het omwisselen van een buitenlands rijbewijs vindt u op de website van het RDW.

Kwijt of gestolen

Is uw rijbewijs kwijt of gestolen? Bij de aanvraag van een nieuw rijbewijs doet u meteen aangifte van vermissing bij de gemeente.

Als u bij een vermissing een nieuw rijbewijs hebt aangevraagd en het vermiste rijbewijs terug vindt moet u dit alsnog inleveren bij de gemeente.

Klik hier om direct een online verklaring van vermissing in te vullen. U hoeft dan niet naar het gemeentehuis om de vermissing door te geven en uw document wordt meteen geblokkeerd.