Uitreiking Koninklijke Onderscheidingen

Publicatiedatum: Donderdag 9 september 2021

Afgelopen zaterdag 4 september ontvingen Martien van Katwijk en Jan Hermanussen van de gemeente Mill en Sint Hubert uit handen van burgemeester Antoine Walraven de Koninklijke Onderscheiding ‘Lid in de orde van Oranje Nassau’. Een mooie waardering voor beide heren die zich allebei vanuit hun eigen passie en kennis jarenlang in hebben gezet voor de gemeenschap. Zij hebben het lintje dan ook meer dan verdiend.

Martien van Katwijk

 

Martien stond in 1981, samen met vier anderen, aan de wieg van handbalvereniging MHV’81 op. Hij was niet alleen de oprichter van de handbalvereniging maar stond vanaf het begin ook altijd voor de club klaar. Hij was coach en trainer van veel teams maar ook begeleider van de trainers en lid van de technische commissie. Bij MHV’81 doen ze nooit een tevergeefs beroep op Martien. Met al zijn ervaring heeft hij al jarenlang een belangrijk aandeel in het hoge niveau van de club. Martien van Katwijk is volgens velen Mister MHV’81, hij is goud waard en is daarom ook erelid van de club. Tijdens het 40-jarig bestaan van MHV’81 kwam daar dus nog een Koninklijke Onderscheiding bij.

Jan Hermanussen

Jan Hermanussen heeft een lange staat van dienst in het vrijwilligerswerk. Sinds 1975 helpt hij als vrijwilliger ouderen bij hun administratie en hun belastingaangifte. Daarnaast was hij vanaf 1975 verbonden aan diverse organisaties voor het ouderenwerk. Na zijn pensionering in 1998 werd Jan officieel opgeleid tot gecertificeerd Ouderen Adviseur. In deze rol voorzag hij ouderen van advies over voorzieningen, regelgeving en zaken op het gebied van inkomen en zorg. Naast zijn vele vrijwillige uren voor het ouderenwerk was Jan ook jarenlang lid van de terreincommissie van Tennisclub Topio en adviseerde hij in die hoedanigheid het bestuur van de tennisvereniging. Daarnaast heeft hij zich ingezet voor de Commissie Advies en Bijstand / Cliëntenraad / Adviesraad Sociaal Domein (ASD). Door zijn nauwe betrokkenheid bij de ouderen als ook zijn kennis en ervaring als gecertificeerd Ouderen Adviseur en belastinghulp, was zijn inbreng waardevol in de advisering naar de gemeente.

Vanwege zijn leeftijd stopte Jan Hermanussen in 2014 als Ouderen Adviseur. Hij bleef echter wel doorgaan met het op orde brengen van de thuisadministratie van ouderen en het invullen van belastingaangiften. Zelfs op de respectabele leeftijd van 85 jaar, ondanks wat gezondheidsproblemen, besteedt hij hier nog steeds vele uren aan. Jan Hermanussen is een echt gemeenschapsmens, met veel kennis en kunde op financieel gebied en is voor veel inwoners in Mill en Sint Hubert, maar ook daarbuiten, een graag geziene gast. Hij is met zijn vrijwillige inzet voor meerdere organisaties een voorbeeld voor de gemeenschap en de medeburgers. Voor zijn grote inzet heeft Jan Hermanussen een Koninklijke Onderscheiding ontvangen.