Verklaring omtrent het gedrag (VOG)

Als u een nieuwe baan of stage krijgt, kan uw werkgever om een VOG vragen. Het is een verklaring die aangeeft dat uw gedrag in het verleden geen bezwaar vormt voor uw baan of stage.

Een VOG kunt u alleen aanvragen in de gemeente waar u staat ingeschreven. Staat u niet ingeschreven in de Basisregistratie Personen (BRP)? Dan moet u altijd een VOG aanvragen bij Justis (via de website van de rijksoverheid).

Justis beslist in alle gevallen of u wel of geen VOG krijgt.

Hoe werkt het

Gezien de coronacrisis en de oproep om zoveel mogelijk thuis te blijven, vragen wij u dit digitaal door te geven via Ministerie van Justitie en Veiligheid. Mocht dit niet lukken, dan kunt u bellen naar 0485-460300 om een afspraak in te plannen.

VOG aanvragen in drie stappen

1

Uw werkgever of organisatie geeft aan hoe u de VOG kunt aanvraagt

Er zijn verschillende manieren om een VOG aan te vragen. De werkgever of organisatie die de VOG van u nodig heeft, geeft aan hoe u de aanvraag kunt indienen: digitaal of schriftelijk. Overleg met uw werkgever als u de aanvraag op een andere manier wil indienen dan hij of zij heeft voorgesteld.

Bent u vrijwilliger? Dan kunt u in sommige gevallen een gratis VOG aanvragen. Uw vrijwilligersorganisatie kan u hier meer over vertellen. 

2

U dient uw aanvraag digitaal of schriftelijk in

 • Digitaal aanvragen
  Gaat u de VOG digitaal aanvragen? Dan zet uw werkgever de eerste stap: hij/zij zet de VOG aanvraag online voor u klaar. U krijgt vervolgens een e-mail van screeningsautoriteit Justis met daarin een aanvraagcode. Met deze code kunt u online inloggen, uw aanvraaggegevens controleren en de aanvraag betalen. Om uw aanvraag succesvol af te ronden heeft u DigiD, iDEAL en een geldig e-mailadres nodig. De kosten voor een digitale VOG aanvraag via Justis bedragen €33,85.
 • Schriftelijk aanvragen
  Geeft uw werkgever (of u) de voorkeur aan schriftelijk aanvragen? Dan moet de aanvraag op papier worden ingediend bij de gemeente waar u staat ingeschreven. Het aanvraagformulier dat u hiervoor nodig heeft krijgt u van de organisatie die de VOG van u vraagt. Kijk voor meer informatie op de pagina over de schriftelijke aanvraag via de gemeente. De kosten voor een schriftelijke aanvraag via de gemeente bedragen €41,35.
3

 Binnen 1 tot 4 weken ontvangt u bericht van Justis

Heeft u geen strafblad? Dan krijgt u altijd een VOG. Heeft u wel een strafblad? Bekijk de informatie over de beoordeling van de VOG-aanvraag.

U ontvangt de VOG altijd per post op het woonadres dat u in de aanvraag opgeeft. Ook als u de aanvraag online heeft gedaan, krijgt u de VOG via de post. Bij een digitale aanvraag gaat de VOG naar het adres waarop u ingeschreven staat in de Basisregistratie Persoonsgegevens (BPR). Justis stuurt de VOG naar u persoonlijk en niet naar uw werkgever of organisatie.

Kosten

 • Digitaal via Justis: €33,85
 • Schriftelijk via de gemeente € 41,35
 • Bent u vrijwilliger? Dan kunt u mogelijk een gratis VOG verkrijgen.
  Dit geldt voor vrijwilligers die met minderjarigen werken. Voor meer informatie kunt u kijken op de website van het Ministerie van Justitie.

Gastouderopvang

Als u in de gastouderopvang werkt, moet u het formulier VOG gastouderopvang gebruiken.

Meenemen

Bent u door iemand gemachtigd? Dan neemt u daarnaast mee:

 • Een machtigingsbrief van degene waarvoor u de VOG aanvraagt
 • Geldig identiteitsbewijs van u als gemachtigde
 • (Kopie van) geldig identiteitsbewijs van de aanvrager
 • Geld of een bankpas. U betaalt bij de aanvraag

Let op! de aanvraag moet altijd voorzien zijn van een handtekening werkgever of organisatie.