Verlatingsangst bij een kind: wat kun je eraan doen

Publicatiedatum: Vrijdag 31 juli 2020

Logo Centrum Jeugd en Gezin Land van Cuijk

Samen kom je verder Opvoeden en opgroeien

Merk je dat jouw kind behoorlijk van streek raakt als je het naar de peuterspeelzaal brengt of achterlaat bij een oppas? Grote kans dat het last heeft van verlatingsangst. Hoe kun je jouw kind helpen? Centrum Jeugd en Gezin geeft tips.

Verlatingsangst

Hard huilen. Vastklampen. Roepen dat ze niet naar school of naar opa en oma willen. Verlatingsangst uit zich bij kinderen op allerlei manieren. Het kan erg lastig zijn om je zoon of dochter op zulke momenten te moeten achterlaten.

Toch is verlatingsangst een normale stap in de emotionele ontwikkeling van een kind. Zo ervaart een baby vanaf zes maanden al ‘afstand’: het moment dat iemand even helemaal weg kan zijn. En hoe ouder kinderen worden, hoe bewuster ze worden van het feit dat hun dierbaren er soms even niet zijn.

Vast afscheidsritueel

Verlatingsangst is dus niets om je zorgen over te maken, maar kan wél vervelend zijn. Gelukkig zijn er dingen die je kunt doen om de angst bij je kind zo min mogelijk te laten opspelen. Door een vast afscheidsritueel te volgen bijvoorbeeld, óók wanneer je peuter of kleuter erg verdrietig is. En door je kind iets vertrouwds mee te geven, zoals een knuffel. Maar ook door te vertellen wanneer je terugkomt en je aan deze belofte te houden.

Oefening baart kunst

De belangrijkste tip? Blijf af en toe weggaan, zodat je kind daarmee leert omgaan. Laat je zoon of dochter bijvoorbeeld eens een uurtje spelen bij de buurvrouw. Oefening baart kunst, toch?

Vragen staat vrij

Heb je vragen over hoe je omgaat met verlatingsangst? Of andere vragen over opgroeien? Stel ze aan het CJG via 0485-396666 of info@cjglandvancuijk.nl.