Vrijwilligers en sporters gehuldigd tijdens nieuwjaarsontmoeting

Publicatiedatum: Donderdag 2 januari 2020

Vanavond (donderdag 2 januari 2020) tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst in Myllesweerd zijn de vrijwilliger van het jaar en het sporttalent van het jaar gehuldigd en is er een sporter gehuldigd voor de sportprestatie van het jaar.

Vrijwilliger van het jaar

Mevrouw Geertje Braks uit Mill is gehuldigd tot “vrijwilliger van het jaar 2019” van de gemeente Mill en Sint Hubert. Mevrouw Braks kreeg de vrijwilligersbokaal uit handen van wethouder Erik van Daal tijdens de nieuwjaarsontmoeting van de gemeente.

Mevr. Geertje Braks

Geertje was en is een drijvende kracht achter het pop- en musicalkoor VoiceMill uit Mill. Zij is mede- oprichtster en sinds de oprichting nu 15 jaar geleden bestuurslid. Sinds 1 oktober 2005 is zij voorzitter van het koor, dus ruim 14 jaar. Het voorzitterschap vult zij op haar heel eigen wijze in: bescheiden, maar toch daadkrachtig. Zij heeft aangegeven met ingang van januari 2020 te stoppen als voorzitter en bestuurslid. Uiteraard blijft zij wel lid van het koor, want zingen en muziek is haar leven. Zij is zeer sociaal en zeer democratisch ingesteld. De rol van stille motor en regelaar op de achtergrond past meer bij haar. Een ideale voorzitter!

Verder is Geertje secretaris van de Goede Doelen week (vanaf de start). Zij organiseert en coördineert dit en “stuurt” alle coördinatoren/ aanspreekpunten van de specifieke doelen aan Geertje is lang verkeersbrigadier geweest bij de school van haar zoon en ze is Mantelzorgster voor haar alleenstaande peettante .

Het vrijwilligerswerk zit bij Geertje dus in haar genen. Zij weet daarvoor vaak nog wel een gaatje vrij te maken, terwijl ze toch al heel druk is met haar werk en haar gezin. Geertje werkt drie dagen per week in het Radboudumc als coördinator. Daar heeft ze een prijs gewonnen voor een innovatief project dat bijdraagt aan doelmatigheid van zorg.

En dat allemaal met veel passie en vrijwillige inzet!

De overige genomineerde in deze categorie was de heer Sjaak Beelen uit Langenboom

Sjaak Beelen is sinds 2010 voorzitter bij muziekvereniging Amicitia. Tevens is hij actief muzikant en speelt hij mee in het harmonie orkest. In april 2020 zal Sjaak na 10 jaar voorzitterschap "de hamer overdragen".

De heer Beelen heeft een sleutelrol vervuld in het fuseren van de slagwerkgroepen van St. Willibrord Mill en Amicitia Langenboom. in de periode 2010/2012.

Zijn functie als voorzitter omvat natuurlijk onnoembare taken; van het voorbereiden en leiden bestuursvergaderingen tot het enthousiasmeren van jeugd voor het maken van muziek en het zorgen voor een passende opleiding.

Voor Sjaak is het een roeping om mensen (en met name kinderen) in contact met muziek te brengen. De heer Beelen ontving naast een podiumplaats een boeket bloemen voor zijn inzet.

Oeuvreprijs

De heer Bart van Doorn ontving de speciale Oeuvreprijs 2019

De heer Van Doorn is 96 jaar! Hij heeft zijn hele leven veel vrijwilligerswerk gedaan:

  • 1948: oprichting Bouw- en Houtbond afdeling Langenboom van de KAB. En tot 1972 secretaris
  • 1954: Op initiatief van het bestuur van de Bouwbond wordt de Bond van Ouderen opgericht
  • 1959 tot 1970: lid bestuur fanfare Amicitia
  • 1958-1983: medeoprichter en 25 jaar bestuurslid van de LOC. Langenboom   
  • Hij is meer dan 25 jaar collectant geweest in de kerk van de Heilige Familie en heeft de restauratie en verbouwing mee verricht van de Kerk in Langenboom met restauratie van het orgel.
  • 1988 tot heden: vervaardigt de kruisjes voor de overledenen in de parochie. Hij schuurt nog wekelijks de kruisjes voor de overledenen met de hand. Ook is Van Doorn Veteraan en vrijwillig in dienst naar Indie gegaan.

Het college wil de heer Van Doorn hiervoor in het zonnetje zetten en hem bedanken met de Oeuvrebokaal en een diepe buiging: Chapeau!!

Sportprestatie

In de categorie sportprestaties werd Ellen Jacobs gehuldigd voor haar wereldkampioenschap

Ellen heeft op 25 juli 2019 deelgenomen aan de wereldkampioenschappen BMX in België .Zij werd daar wereldkampioen. Op 4 jarige leeftijd begon zij al met fietscross. Na jaren met veel plezier aan wedstrijden deel te nemen werd zij voor het eerst in 2010 Europees Kampioen in Noorwegen. Hierna ging alles in een stroomversnelling. Zij werd nog 2x Nederlands kampioen ( 2010 en 2016), 3x Europees kampioen (2010, 2015 en 2016) nu dus wereldkampioen BMX 2019.

Van harte proficiat met deze geweldige prestatie!

De andere genomineerde in de categorie sportprestatie was Kay Ebben uit Wilbertoord

Vorig jaar werd hij tweede in de eindstand van het ONK MX 2 waarin hij dit jaar weer actief was. Op 24 maart werd hij op circuit De Kuilen in Langenboom tweede in de eerste ONK Motocross Solo van dit seizoen. Steeds pakte Kay de nodige punten en vooral in de tweede helft van het seizoen werd hij steeds sterker en uiteindelijk werd hij Nederlands Kampioen MX 2 2019 was!

Ongetwijfeld gaan we nog meer van deze sportman horen!

Sporttalent van het Jaar

In deze categorie werden 2 inwoners gehuldigd, Manon en Nicol Keijzers uit Langenboom van Schietvereniging ‘t Roosje

Manon (13 jaar) lid vanaf juni 2015. Prestaties: Algemeen Kampioenschappen 1e. PostCompetitie Zeeland, Brabant, Limburg: 1e.  Nederlands kampioenschap 2e. Manon is een aankomend talent en is erg gedreven en sportief bezig voor een lange periode. Binnen de club is ze een grote aanwinst. Ze haalt door haar resultaten ook nieuw leden binnen die ook wel willen schieten bij de club. Ze behaalde 2e plek bij het N.K . junior C schieten 2e N.K. junior C schieten vrijstaand.  Verder nog diverse 1e en 2e prijzen in het land Kandidaat om kampioen te worden in 2020 met het onderdeel vrijstaand junior schutter.

Nicol (11 jaar) heeft zich in een paar jaar tijds opgewerkt zodat ze met de Nederlandse top kan meedraaien. Bijna maandelijks verbetert ze haar persoonlijk record.

Twee geweldige talenten die beiden werden gehuldigd en in de bloemetjes gezet.

Doelstelling en criteria

Het doel van de huldigingen is het uiten van de waardering voor al het vrijwilligerswerk en de sportieve hoogtepunten. Inwoners van de gemeente hebben zelf personen of instellingen kunnen voordragen voor de titels.De Adviesraad heeft vervolgens haar keuze voorgelegd aan het college van burgemeester en wethouders.