<![CDATA[Met subsidie uw regenpijp afkoppelen (infiltratiebuis)]]> Regen, sneeuw en hagel dat op uw dak valt, komt via uw regenpijp in het riool terecht. U kunt als inwoner van de gemeente Cuijk, Grave of Mill en Sint Hubert subsidie krijgen als u uw regenpijp afkoppelt en het hemelwater verwerkt in de tuin. Dit is niet alleen goed voor uw eigen bomen en planten; het draagt ook bij aan de klimaatbestendigheid van de omgeving. Er zijn verschillende manieren om af te koppelen. Bovengronds, ondergronds, groot of klein: voor iedere tuin is een passende oplossing. Naast het dak van uw woning kunt u mogelijk ook het dak van uw schuur of garage, of zelfs uw verharde oprit afkoppelen.

De lente is begonnen en veel mensen gaan weer in de tuin aan het werk. De afgelopen weken hebben wij daarom, ter inspiratie, afkoppelmogelijkheden uitgelicht waar u mee aan de slag zou kunnen. Dit is de laatste week en daarmee de laatste mogelijkheid die wij aanraden: de infiltratiebuis.

De infiltratiebuis

Een infiltratiebuis (IT-buis) is net als een grindkoffer en een infiltratiekrat een ondergrondse infiltratievoorziening. De infiltratiebuis is in feite een lekke buis die water bij regenbuien opslaat en gelijktijdig door de poriën (het lekke gedeelte) laat wegzakken in de ondergrond. De capaciteit van de infiltratiebuizen kunt u verder vergroten door er grind of grof zand omheen te leggen en/of er meerdere achter elkaar te leggen.  Om inspoeling en vervuiling van zand en bladeren te voorkomen, dienen er tussen de infiltratiebuizen en de regenpijpen blad- en zandvangers geplaatst te worden.

Meer informatie

Wilt u meer weten over afkoppelen en de subsidie die hiervoor beschikbaar wordt gesteld? Lees hier meer over het afkoppelen of bel vrijblijvend voor persoonlijk advies naar telefoonnummer: 0485-460300.

]]> 2019-04-18T14:50:50 https://www.gemeente-mill.nl/inwoners-en-ondernemers/overzicht-inwoners-en-ondernemers/nieuws-en-actualiteiten/nieuws/met-subsidie-uw-regenpijp-afkoppelen-(infiltratiebuis)
<![CDATA[Bouw Straethof begonnen]]>

Recent is Van der Horst aannemers begonnen met de bouw van het project Straethof.

Dit complex, op de hoek Pastoor Maasstraat/Schoolstraat, zal bestaan uit 26 huurappartementen waarbij gebouwd wordt in twee en drie bouwlagen. Parkeren gebeurt aan de binnenzijde van het wooncomplex.

Later in het voorjaar volgt nog een officieel startmoment voor de bouw maar de eerste palen zitten dus al in de grond.

Meer weten over dit woningbouwproject

Ga naar www.cedrusvastgoed.nl. Nieuwsgierig naar andere woningbouwprojecten in de gemeente Mill en Sint Hubert? Ga dan naar de pagina Wonen in Mill.

]]> 2019-04-18T14:16:01 https://www.gemeente-mill.nl/inwoners-en-ondernemers/overzicht-inwoners-en-ondernemers/nieuws-en-actualiteiten/nieuws/bouw-straethof-begonnen
<![CDATA[Programma 4 mei herdenking]]>

Ieder jaar op 4 mei herdenken inwoners, het bestuur van de gemeente Mill en Sint Hubert en andere betrokkenen alle Nederlandse burger- en militaire slachtoffers die zijn omgekomen door oorlogshandelingen en of vredesmissies sinds de 2e wereldoorlog.

Programma

18.15 uur ontvangst genodigden in het cultureel centrum Myllesweerd, Kerkstraat 3 te Mill
18.45 uur vertrek naar de kerk
19.00 uur herdenkingsdienst in de St. Willibrorduskerk aan de Kerkstraat te Mill
19.30 uur verplaatsing te voet, als stille tocht, naar het herdenkingsmonument aan de Hoogstraat
19.40 uur aanvang herdenkingsplechtigheid met dodenappèl, gevolgd door de eerste kranslegging en signaal ‘taptoe’
20.00 uur twee minuten stilte met aansluitend het Wilhelmus; daarna de herdenkingsrede van de burgemeester, het vervolg van de kranslegging, het voorlezen van een gedicht door een leerling van basisschool de Klimop en ter afsluiting het defilé
circa 20.30 uur opstellen voor de verplaatsing terug naar Myllesweerd waar aansluitend aan de serenade nagepraat kan worden onder het genot van een kop koffie

Vlag

Op 4 mei mag u de vlag halfstok hangen vanaf 18.00 uur tot zonsondergang. Op 5 mei kunt de vlag laten wapperen vanaf zonsopkomst.

]]> 2019-04-18T14:00:00 https://www.gemeente-mill.nl/inwoners-en-ondernemers/overzicht-inwoners-en-ondernemers/nieuws-en-actualiteiten/nieuws/programma-4-mei-herdenking
<![CDATA[Beheersing eikenprocessierups 2019]]> Om de overlast in het komende seizoen zoveel mogelijk te beperken, onderneemt de gemeente Mill en Sint Hubert actie. In dit bericht leest u welke gevaren de eikenprocessierups voor u en uw (huis) dieren op kunnen leveren en welk beheer de gemeenten voeren.

Overlast van de rups

De eikenprocessierups is de grijze, harige rups van een onopvallende nachtvlinder, die alleen in eiken leeft. Nog voor het uitkomen van de bladknoppen, komen kleine rupsen uit de eitjes in de top van de boom. Tijdens de ontwikkeling van rups tot vlinder ontstaan er op iedere rups ongeveer 700.000 microscopisch kleine brandharen, welke overlast kunnen veroorzaken.

Gezondheidsklachten

De brandharen die op de rupsen en in de nesten zitten, kunnen veel overlast veroorzaken bij mens en dier. Bij aanraking van de brandharen, kunnen allergisch lijkende reacties ontstaan op huid, ogen en luchtwegen. De reacties lopen sterk uiteen.

Meer informatie

Kijk op de website van GGD Brabant voor meer informatie over de eikenprocessierups.

Beheersing

We proberen de overlast zoveel mogelijk te beperken. Als de bladontwikkeling van de boom en de rups in volle gang is, start het bespuiten van bomen in gebieden waarin de meeste overlast wordt verwacht. Vanaf week 17/18 wordt 24 uur per dag met een biologisch middel gespoten door Engelen Groen uit Uden. U ervaart hier wellicht enige geluidsoverlast van waarvoor wij uw begrip vragen.

We behandelen de eikenbomen aan drukke fiets/wandelroutes inclusief de Vierdaagse route, publiek drukke pleinen, speelplaatsen/schoolterreinen en daar waar eiken gesnoeid worden. Maar alleen op gemeentelijke eigendommen.

Veilig middel

Het biologische preparaat waarmee gespoten wordt is veilig, maar in verband met het irriterende karakter van het middel raden wij u aan om zich niet in de nevel te begeven en dieren niet onder bomen te laten lopen tijdens spuitwerkzaamheden.

Wanneer melden

Ziet u een nest in de openbare ruimte meld deze dan via de fixi app onder het kopje "Eikenprocessierups" zodat wij een goed beeld krijgen waar de nesten allemaal zitten. Het betekent dan niet dat alle nesten worden verwijderd dit is afhankelijk van de locatie.

]]> 2019-04-18T13:14:50 https://www.gemeente-mill.nl/inwoners-en-ondernemers/overzicht-inwoners-en-ondernemers/nieuws-en-actualiteiten/nieuws/beheersing-eikenprocessierups-2019
<![CDATA[Sympany haalt textiel aan huis op]]> Waar staan de textielcontainers

Twee keer per jaar zamelt Sympany gratis textiel aan huis in. De rest van het jaar kunt u uw textiel kwijt in de textielcontainer bij u in de buurt. Op de milieustraat in Haps en de minimilieustraat in Boekel staan ook textielcontainers. Ook hier kunt u uw textiel gratis in kwijt.

Wat is textiel

Textiel is niet alleen die fijne zomerjurk die op is of dat spijkerjasje dat uit de mode is. Textiel is alles wat is gemaakt van stof en is geweven of gebreid. Dus ook badlakens, een vaatdoekje, kussenhoezen en gordijnen. Niet alleen wat nog gedragen kan worden, maar ook wat kapot en versleten is. Naast textiel zijn ook schoenen/laarzen, accessoires (riemen, tassen, hoeden/petten) en knuffels welkom.

Textiel naar de kringloop

Textiel dat voor hergebruik geschikt is, kunt u ook gratis inleveren bij de kringloopwinkels van Stichting Actief. Kijk voor openingstijden op www.afvalaanbieden.nl/kringloopwinkels.

Wat mag NIET in de textielcontainers

Wat niet tot textiel behoort, zijn matrassen, tapijten, kussens, vloerbedekking en ernstig vervuild of nat textiel.

Voor informatie over de inzameling van afval

Bekijk de website www.afvalaanbieden.nl
Download de AfvalApp www.deafvalapp.nl
Stuur een e-mail info@afvalaanbieden.nl
Volg Twitter www.twitter.com/BCA_LvCB
Bel de Afvalinfolijn 0485-338352

 

]]> 2019-04-18T11:54:36 https://www.gemeente-mill.nl/inwoners-en-ondernemers/overzicht-inwoners-en-ondernemers/nieuws-en-actualiteiten/nieuws/sympany-haalt-textiel-aan-huis-op
<![CDATA[Milieustraten gesloten op Koningsdag]]> Op zaterdag 27 april 2019 zijn de milieustraat en de groenstraat in Haps en de minimilieustraten in het Land van Cuijk en Boekel gesloten. Het is dan namelijk Koningsdag.

Vanaf maandag 29 april bent u weer van harte welkom!

Gratis Wecycle Recycle Memo-spel

Apparaten niet verkocht op de vrijmarkt? Lever deze dan in bij de milieustraat en ontvang een gratis Wecycle Recycle Memo-spel. Alle milieustraten in het Land van Cuijk en Boekel doen mee aan de Wecycle-inleveractie.

Help het lokale goede doel

Insturen kan t/m zondag 9 juni 2019. De 25 leukste, opvallendste of creatiefste inzendingen worden door Wecycle beloond met een sponsorcheque van €1.000,- voor de opgegeven club of lokaal goed doel. Ook zijn er honderd troostprijzen: bloemenbonnen t.w.v. €25,- om iemand te bedanken voor zijn of haar inzet voor de club of lokaal goed doel!Kijk voor alle actievoorwaarden op www.wecycle.nl/inleveren.

Voor informatie over de inzameling van afval

Bekijk de website www.afvalaanbieden.nl
Download de AfvalApp www.deafvalapp.nl
Stuur een e-mail info@afvalaanbieden.nl
Volg Twitter www.twitter.com/BCA_LvCB
Bel de Afvalinfolijn 0485-338352

]]> 2019-04-18T11:43:04 https://www.gemeente-mill.nl/inwoners-en-ondernemers/overzicht-inwoners-en-ondernemers/nieuws-en-actualiteiten/nieuws/milieustraten-gesloten-op-koningsdag
<![CDATA[Gemeentehuis gesloten op maandag 22 april 2019 in verband met Pasen]]> Op maandag 22 april 2019 is het gemeentehuis gesloten in verband met Pasen.

]]> 2019-04-16T09:50:00 https://www.gemeente-mill.nl/inwoners-en-ondernemers/overzicht-inwoners-en-ondernemers/nieuws-en-actualiteiten/nieuws/gemeentehuis-gesloten-op-maandag-22-april-2019-in-verband-met-pasen
<![CDATA[Verkiezingen Europees Parlement Kiezerspas of Volmacht]]> De Europese Parlementsverkiezingen 2019 zijn de negende verkiezingen voor een rechtstreeks gekozen Europees Parlement, voor de zittingsperiode 2019-2024. In Nederland zijn deze verkiezingen op donderdag 23 mei 2019.

Voor deze verkiezingen is het ook mogelijk om te stemmen met een kiezerspas of een volmacht. Kijk op de pagina Verkiezingen Europees Parlement 23 mei 2019 hoe u een kiezerspas of volmacht kunt aanvragen.

]]> 2019-04-16T09:28:25 https://www.gemeente-mill.nl/inwoners-en-ondernemers/overzicht-inwoners-en-ondernemers/nieuws-en-actualiteiten/nieuws/verkiezingen-europees-parlement-23-mei-2019
<![CDATA[Een misdaad melden: hoe werkt dat eigenlijk]]> Stelt u zich voor, u rijdt op een winterse dag door uw dorp voor de zaterdagse boodschappen, het is koud en de daken zijn besneeuwd. Een winters tafereel wat mysterieus wordt doorbroken door een huis waar geen sneeuw op het dak ligt. Wat is daar aan de hand? Mogelijk wordt op de zolder van dit pand de kachel goed opgestookt, wat kan wijzen op de aanwezigheid van een hennepkwekerij. Wat kunt u doen met deze informatie? In dit artikel leest u meer over het melden van misdaden; hoe werkt dit, kan dit anoniem of loopt u gevaar?

Samen uw wijk veilig houden

Gemeenten, politie, belastingdienst, Openbaar Ministerie en nog veel meer (overheids-)instanties werken hard om samen uw wijk veilig te houden. Vaak gebeurt dit achter de schermen en heeft u dit als inwoner niet in de gaten. Soms zijn er controles waarbij dit werk opeens heel zichtbaar wordt. Denk aan een grote controle bij een woonhuis of bedrijfspand. ‘Samenwerkende overheden’ trekken dan samen op en gaan op basis van signalen of meldingen een kijkje nemen op een bepaald adres. Soms zijn er controles op meerdere adressen tegelijkertijd. Deze controles zijn altijd onaangekondigd.

Melden: samen sterk tegen ondermijning

Het klinkt misschien cliché, maar de overheid ziet en hoort niet alles wat er in een wijk gebeurt. Sterker nog, ze horen misschien wel heel weinig van wat er écht speelt. De enige die dat echt weet, en ook kán weten, dat bent u; de inwoner zelf! U bent de oren en ogen van uw wijk. In heel veel gevallen is uw wijk rustig en veilig, maar mocht u toch een verdachte situatie zien, of een vermoeden hebben van criminaliteit, dan kunt u dit melden. De enige manier om georganiseerde criminaliteit aan te pakken, is door samen op te trekken, overheid in inwoners. Meldingen van u zijn dan ook ontzettend waardevol voor de aanpak van criminaliteit.

Hoe kunt u melden? U kunt altijd melden bij de politie, bijvoorbeeld via uw wijkagent of via 0900 8844. Het kan voorkomen dat u een vermoeden van criminaliteit heeft, maar de dader kent. Of dat u om een andere reden niet naar de politie kunt of durft. Dan kunt u volledig anoniem een melding doen via Meld Misdaad Anoniem. Dit kan online via www.meldmisdaadanoniem.nl of telefonisch via 0800 7000.

Melden; en dan

Uw (anonieme) melding wordt zeker heel serieus genomen. Als u via uw wijkagent of de politie een melding doet, dan krijgt u als dat mogelijk is een terugkoppeling. Soms lukt dat niet in het kader van lopend onderzoek. Als u anoniem een melding doet, dan hoort u hier niets van. Eigenlijk is dat ook logisch, want als u anoniem een melding maakt, dan is ook niet bekend naar wie hierover een terugkoppeling verstuurd kan worden. Niemand weet immers wie die melding heeft gedaan. Wanneer er voor een bepaald adres of in een bepaalde wijk veel (dezelfde) meldingen binnenkomen van inwoners, maar ook bijvoorbeeld van de wijkagent of een gemeenteambtenaar, dan is dat reden om over te gaan tot actie.

Vragen

Heeft u vragen over melden, of heeft u een vermoeden van criminaliteit? Neem dan contact op met uw wijkagent, de politie of de gemeente. Op www.politie.nl of op www.meldmisdaadanoniem kunt u altijd meer informatie vinden. Lees hier meer over het melden van criminaliteit.

]]> 2019-04-15T11:10:29 https://www.gemeente-mill.nl/inwoners-en-ondernemers/overzicht-inwoners-en-ondernemers/nieuws-en-actualiteiten/nieuws/een-misdaad-melden-hoe-werkt-dat-eigenlijk
<![CDATA[Provincie start campagne ‘Ik let op wild!]]>

We hopen allemaal dat het ons niet gebeurt: opeens een ree of een wild zwijn voor je auto. Toch kan je de waarschuwing niet negeren, wild steekt zómaar over. Weet jij wat je dan precies wel en niet moet doen? Onder de titel ‘Ik let op wild’ is de provincie Noord-Brabant een campagne begonnen om dat duidelijk te maken.

Op social media wordt een filmpje verspreid waarin automobilisten wordt verteld wat ze beter wel en beter niet kunnen doen in gebieden waar veel wild zit. Op 16 trajecten komen borden met afbeeldingen van herten en wilde zwijnen met de boodschap ‘Wij steken zomaar over’. Een aantal gemeenten worden banners ophangen waar wild oversteekt.

Snelheid minderen, stuur recht houden

Rij je in bosrijk gebied waar veel wild oversteekt? Minder dan sowieso je snelheid en let goed op, zeker in het donker als een dier onverhoopt voor de auto opduikt: remmen, het stuur rechthouden en als het niet anders kan het dier aanrijden.

Dat laatste klinkt onlogisch, maar is toch het veiligst. Want in 58 procent van de ongelukken met wild is er letsel doordat de bestuurder is uitgeweken; tegen een boom beland, of een andere auto heeft geraakt. En dus níet doordat het wild is aangereden.

Bij aanrijding: bel de politie

In geval van aanrijding (en als je zelf veilig bent!) moet je altijd bellen met het algemene nummer van de politie (0900-8844). Ook als het dier is weggerend. De politie weet wie er ingeschakeld moet worden, om het dier te helpen. Ze nemen ze bijvoorbeeld contact op met de boswachter om het eventueel gewonde dier op te sporen.

8000 aanrijdingen

In Nederland zijn er jaarlijks ruim 8000 aanrijdingen met wild. In Brabant waren dat er het afgelopen jaar zelfs meer dan 1500! Vooral nu, in het voorjaar, zijn de dieren actief aan de wandel. De reekalveren worden verstoten door hun moeder en gaan op zoek naar een eigen territorium. Tegelijkertijd breekt de paartijd aan en rennen reeën zonder op te letten achter elkaar aan. Dus: let nu extra goed op!

]]> 2019-04-12T10:31:39 https://www.gemeente-mill.nl/inwoners-en-ondernemers/overzicht-inwoners-en-ondernemers/nieuws-en-actualiteiten/nieuws/provincie-start-campagne-ik-let-op-wild
<![CDATA[College gemeente Mill en Sint Hubert bezoekt bedrijf van der Horst aannemers]]>

Op dinsdag 5 februari 2019 bracht het College van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Mill en Sint Hubert een bedrijfsbezoek aan ondernemer Antoon van der Horst, directeur en eigenaar van het innoverende en duurzame bouwbedrijf van der Horst aannemers te Mill.

Van der Horst aannemers, bijna 90 jaar geleden opgericht, heeft dagelijks een speciaal team van vakmensen onderweg om voor gemeenten, woningcorporaties en bedrijven onderhouds- en renovatiewerken uit te voeren. Ook verzorgt van der Horst totale bouwtrajecten van ontwerp tot oplevering (het zogenaamde Design & Build). Het bedrijf heeft brede technische kennis zelf in huis. Van deskundige tekenaars, eigen materieeldienst tot een timmerfabriek, waar kozijnen, ramen, deuren en prefab elementen onder KOMO-certificaat worden geproduceerd. Van der Horst onderscheidt zich op de markt door juist de complexe bouwuitdagingen op te pakken en geen enkele uitdaging op het gebied van planning, budget of duurzaamheid te schuwen. Met deze lef en deskundigheid hebben zij zich inmiddels ook sterk weten te profileren in de ontwikkeling en bouw van zwembaden- en sportaccommodaties.

Leermeesters

In totaal werken dagelijks 1500 vakmensen voor van der Horst aannemers op de diverse bouwplaatsen. Antoon van der Horst heeft het bouwvak in zijn hart zitten en is een groot aanjager van de versterking en promotie van het regionale bouwtechnisch onderwijs. Vooruitstrevende gesprekken met de opleiders in het Land van Cuijk worden momenteel gevoerd. Binnen zijn bedrijf werken veel leermeesters die in het werkveld praktijkonderwijs bieden aan jeugdige bouwtalenten. Leerlingen van het Merlet College genoten laatst van een bijzonder uitstapje naar het bedrijf en leerden daar veel over het bouwvak. Ook kreeg vorige maand een aantal basisschoolleerlingen in Boxmeer een metselworkshop aangeboden namens het bedrijf.

Energiezuinig en milieubewust

Op het bedrijventerrein Het Spoor te Mill staat het energiezuinige bedrijfspand van van der Horst aannemers. Doordat Van der Horst het gebouw verwarmt en koelt met behulp van koude- en warmte opslag in de bodem, gebruiken zij vier tot vijf keer minder energie dan met conventionele systemen. In 2019 wordt het pand aan de Houtzagerijstraat in Mill energieneutraal gemaakt door het plaatsen van zonnepanelen. Het zeer georganiseerde bedrijfsterrein heeft een eigen milieustraat waar het afval verantwoord wordt gescheiden en afgevoerd.

Bewondering

Het College heeft met veel bewondering gekeken naar de bedrijfspresentatie waarin veel bijzondere lokale, regionale en landelijke projecten de revue passeerden. Tijdens de rondleiding door het bedrijf zagen we in de timmerfabriek met eigen ogen hoe lokale ondernemers samenwerken aan de ontwikkeling van echte Millse Tiny Houses. Kortom chapeau voor Antoon van der Horst en zijn team! Dank voor de gastvrijheid en nog heel veel ondernemersplezier en succes gewenst!

]]> 2019-04-12T08:55:12 https://www.gemeente-mill.nl/inwoners-en-ondernemers/overzicht-inwoners-en-ondernemers/nieuws-en-actualiteiten/nieuws/college-gemeente-mill-en-sint-hubert-bezoekt-bedrijf-van-der-horst-aannemers
<![CDATA[Kent u iemand die een lintje verdient]]> Dien dan de aanvraag voor een Koninklijke onderscheiding voor de Lintjesregen 2020 voor 1 juni 2019 in.

Hoe vraagt u een lintje aan

Als u iemand wilt voordragen voor een Koninklijke onderscheiding, kunt u contact opnemen met de gemeente waar de persoon woont. De medewerker die daar de lintjes behandelt adviseert u of de verdiensten bijzonder genoeg zijn voor een lintje. Ook krijgt u uitleg over de procedure.

U kunt via www.lintjes.nl een voorstelformulier invullen en vervolgens digitaal, via e-mail, versturen naar bestuurssecretariaat@gemeente-mill.nl of downloaden, ondertekenen en opsturen naar: Gemeente Mill en Sint Hubert, Bestuurssecretariaat, ter attentie van mevrouw Nellie Hermanussen. Correspondentieadres: Postbus 7, 5360 AA Grave.

Wanneer kan iemand een lintje verdienen

Iemand kan een lintje verdienen als er sprake is van persoonlijke bijzondere verdiensten voor de samenleving. Dat kan vrijwilligerswerk zijn, maar ook een bijzondere invulling van een betaalde hoofdfunctie of een combinatie van beiden. Persoonlijke, bijzondere verdiensten in het vrijwilligerswerk

Vrijwilligers die zich 15 jaar of langer onbaatzuchtig inzetten voor organisaties op bijvoorbeeld het gebied van sport, kunst, cultuur, kerkelijk leven, natuur, pleegzorg of openbare orde en veiligheid, kunnen bijvoorbeeld een lintje verdienen. Denk daarbij onder meer aan de activiteitenbegeleider in het verzorgingshuis of de coach van de sportclub. Maar ook aan de organisator van evenementen, de bezorger van het clubblad en iemand die jarenlang een bestuursfunctie vervult. 

Persoonlijke, bijzondere verdiensten in de betaalde hoofdfunctie

Ook iemand die in zijn werk buitengewone prestaties levert, kan worden onderscheiden. Hij of zij moet dan ‘bijzondere of zeer uitzonderlijke verdiensten in de werkkring’ hebben verricht. Daarvan is sprake als de prestaties aanzienlijk verder gaan dan wat normaal gesproken van iemand in zo’n functie wordt verwacht. Het gaat dus om de persoonlijke inzet, visie en kwaliteiten. Bovendien moet de samenleving baat hebben bij het verrichte werk. Het mag dus niet alleen van nut zijn voor de onderneming, organisatie of instelling waar de kandidaat werkt.

Dien het voorstel op tijd in

Is het de bedoeling dat de onderscheiding tijdens de zogenoemde "lintjesregen" voor Koningsdag 2020 wordt uitgereikt? Dien het voorstel dan vóór 1 juni 2019 bij de burgemeester in. Indien de aanvraag later wordt ingediend, kan deze niet meer in behandeling worden genomen.

De aanvraag voor onderscheidingen ’tussendoor' (dus niet op de lintjesregen) vragen iets minder tijd. U kunt dan rekenen op zes tot zeven maanden.

Meer informatie

Nellie Hermanussen, telefoon: of 0486-477260 e-mail: bestuurssecretariaat@gemeente-mill.nl.

Ook kunt u meer informatie vinden op www.lintjes.nl.

]]> 2019-04-09T10:28:48 https://www.gemeente-mill.nl/inwoners-en-ondernemers/overzicht-inwoners-en-ondernemers/nieuws-en-actualiteiten/nieuws/kent-u-iemand-die-een-lintje-verdient
<![CDATA[Met subsidie uw regenpijp afkoppelen (vijver)]]> Regen, sneeuw en hagel dat op uw dak valt, komt via uw regenpijp in het riool terecht. U kunt als inwoner van de gemeente Cuijk, Grave of Mill en Sint Hubert subsidie krijgen als u uw regenpijp afkoppelt en het hemelwater verwerkt in de tuin. Dit is niet alleen goed voor uw eigen bomen en planten; het draagt ook bij aan de klimaatbestendigheid van de omgeving. Er zijn verschillende manieren om af te koppelen. Bovengronds, ondergronds, groot of klein: voor iedere tuin is een passende oplossing. Naast het dak van uw woning kunt u mogelijk ook het dak van uw schuur of garage, of zelfs uw verharde oprit afkoppelen.

De lente is begonnen en veel mensen gaan weer in de tuin aan het werk. Deze weken lichten wij daarom, ter inspiratie, afkoppelmogelijkheden uit waar u mee aan de slag zou kunnen. Dit keer: de natuurlijke regenwatervijver

De natuurlijke regenwatervijver

Een natuurlijke regenwatervijver is een vijver zonder kunstmatige bodem van folie of ander materiaal. Bij een regenbui wordt het hemelwater hierin vastgehouden, waarna het langzaam de bodem in zakt. Het standaard waterpeil van een natuurlijke vijver wordt bepaald door het grondwaterpeil. Dat betekent dat de diepte van het grondwater bepaalt of een natuurlijke vijver tot de mogelijkheden behoort. De vijver wordt aangevuld met regenwater. Dit houdt in dat uw vijver vol is na een flinke regenbui, en een stuk leger als het lang droog is. De wisselende waterstanden zorgen dat er veel verschillende planten en dieren kunnen leven. U kunt uw vijver voorzien van mooie, groene oevers. Oeverplanten zuiveren het water en helpen mee om de tuin koel te houden in de zomer. Een tip: maak de oevers niet te steil. Dieren kunnen dan gemakkelijker de vijver in en uit en het is veiliger voor kinderen.

Meer informatie

Wilt u meer weten over afkoppelen en de subsidie die hiervoor beschikbaar wordt gesteld? Lees hier meer over het afkoppelen of bel vrijblijvend voor persoonlijk advies naar telefoonnummer: 0485-460300.

 

]]> 2019-04-08T11:14:41 https://www.gemeente-mill.nl/inwoners-en-ondernemers/overzicht-inwoners-en-ondernemers/nieuws-en-actualiteiten/nieuws/met-subsidie-uw-regenpijp-afkoppelen-(vijver)
<![CDATA[Gebiedspartners starten samen de werkzaamheden aan het Peelkanaal in Mill]]>

Op donderdag 4 april 2019 hebben de gebiedspartners van de Verborgen Raamvallei de eerste hand gelegd aan een poel langs het Peelkanaal in Mill, als onderdeel van de aanleg van een ecologische verbindingszone. Er worden de komende maanden meerdere werkzaamheden tegelijk uitgevoerd. Zo wordt naast de verbetering van de ecologie ook de vismigratie verbeterd door de aanleg van vispassages in het Peelkanaal. Langs het Peelkanaal wordt ook een recreatief fietspad aangelegd en een fietsbrug in het verlengde van de Hoogedijk. Naar verwachting zullen de werkzaamheden voor de zomer klaar zijn.

Een ecologische verbindingszone is een natuurstrook langs de beek die natuurgebieden met elkaar verbindt. Langs het Peelkanaal wordt tussen de Graafseweg in Mill en Landgoed Tongelaar twee hectare grond op natuurlijke wijze ingericht, zodat planten en dieren zich veilig kunnen verplaatsen en zodat ze meer leefruimte krijgen. Er worden op deze gronden onder andere poelen en bloemrijke graslanden aangelegd, en nieuwe bomen geplant.

Gebiedsplan Raam

De werkzaamheden aan het Peelkanaal maken deel uit van het Gebiedsplan Raam. Dagelijks Bestuurslid van waterschap Aa en Maas Ernest de Groot: “Dit is het eerste project dat in uitvoering gaat binnen het Gebiedsplan Raam. Ik ben trots dat we dit samen met partners hebben mogen uitwerken en nu ook echt de schop de grond in gaat. We hopen in de toekomst nog veel meer van dit soort momenten mee te maken in de Raamvallei. We weten elkaar als gebiedspartners nu te vinden bij de uitwerking van plannen, bij de uitvoering en straks ook na inrichting bij het beheer en onderhoud van dit prachtige gebied.”

Oude defensiewal

Onderdeel van de werkzaamheden langs het Peelkanaal is ook het beter zichtbaar maken van de Peel-Raamstelling. Het Peelkanaal is een waardevolle cultuurhistorische waterloop en onderdeel van de verdedigingslinie uit de Tweede Wereldoorlog. Wethouder Jos van den Boogaart: “Er is hier bij het uitbreken van de oorlog flink gevochten. Daarom is grondig en volledig explosievenonderzoek nodig geweest alvorens te kunnen starten met de werkzaamheden. Op enkele mogelijk verdachte locaties voor explosieven worden de werkzaamheden uitgevoerd onder begeleiding van deskundigen op het gebied van explosieven en archeologie. Het fietspad maakt niet alleen het rijksmonument Peel-Raamstelling weer zichtbaar. Het zorgt er ook voor dat het straks mogelijk is om vanuit Mill langs het Peelkanaal tot aan de Graafsche Raam te fietsen.

Verborgen Raamvallei

Het Gebiedsplan Raam is een uitwerking van de Samenwerkingsovereenkomst Verborgen Raamvallei waarbij alle belangen uit het gebied aan tafel hebben gezeten in het ontwerpproces. In het gebied rondom de Raam is samen met gebiedspartners gezocht naar oplossingen om meerdere doelen op het gebied van water, natuur, landbouw, recreatie, infra en cultuurhistorie met elkaar te verenigingen.

]]> 2019-04-05T11:03:11 https://www.gemeente-mill.nl/inwoners-en-ondernemers/overzicht-inwoners-en-ondernemers/nieuws-en-actualiteiten/nieuws/gebiedspartners-starten-samen-de-werkzaamheden-aan-het-peelkanaal-in-mill
<![CDATA[Klantenpanel; samen de dienstverlening beter maken]]> Wilt u actief meedenken over hoe wij onze dienstverlening kunnen verbeteren? Bijvoorbeeld de afhandeling van een subsidieaanvraag? Het verlenen van een bouwvergunning? Of het aanvragen van een paspoort of rijbewijs? Meld u aan voor de klankbordgroep ‘De burger centraal’ van de gemeente Mill en Sint Hubert!

Deze klankbordgroep komt twee keer per jaar bij elkaar (op woensdagen van 19.30 uur tot 21.00 uur).

Vrije stoelen

Wilt u wel graag meedenken, maar niet een vaste plek in het klantenpanel? Dat kan ook! Bij iedere bijeenkomst zijn er twee ‘vrije stoelen’ waar inwoners die het leuk vinden om eenmalig mee te denken, gebruik van kunnen maken.

Meld u nu aan

Interesse? Stuur een mail naar Karin.Hermans@cgm.nl. De eerstvolgende bijeenkomst is op 17 april 2019 en staat onder andere in het teken van communicatie.

]]> 2019-04-05T10:34:24 https://www.gemeente-mill.nl/inwoners-en-ondernemers/overzicht-inwoners-en-ondernemers/nieuws-en-actualiteiten/nieuws/klantenpanel-samen-de-dienstverlening-beter-maken
<![CDATA[Leefbaarheidsbijdrages uitgereikt]]> Op dinsdag 2 april 2019 vond in De Jachthoorn in Sint Hubert de uitreikingsavond van de leefbaarheidsbijdrage plaats. Tijdens deze feestelijke avond werden negentien goede ideeën beloond met een bedrag van ruim €44.000. Alle ideeën pasten binnen een van de vier thema’s en konden een bijdrage ontvangen van maximaal €5000. De aanvragen kwamen uit de vier kernen. In dit artikel vindt u een overzicht van alle gehonoreerde initiatieven per thema.

Thema's

Thema 1. Het is prettig leven in de gemeente Mill en Sint Hubert

Thema 2. Een gezonde geest in een gezond lichaam

Thema 3. Hoe mooi is onze gemeente

Thema 4. We helpen elkaar

Tweede tranche

De geslaagde uitreikingsavond volgde op een tweede aanvraagperiode in 2018 (tot 1 november 2018). Wethouder Erik van Daal: “De leefbaarheidsbijdrage was de afgelopen jaren zo’n succes dat de gemeenteraad vorig jaar heeft besloten om het budget van de leefbaarheidsbijdrage weer aan te vullen. Hiermee hebben we dus dit keer 19 van de 24 ingediende initiatieven gehonoreerd. Initiatieven die zijn ontstaan bij de mensen in de dorpen zelf, die de leefbaarheid vergroten en de saamhorigheid versterken. Deze ideeën passen perfect in de toekomstvisie die samen met onze inwoners is gemaakt en die eerder door onze gemeenteraad is vastgesteld: Samen bouwen aan onze toekomst.”

]]> 2019-04-04T13:43:27 https://www.gemeente-mill.nl/inwoners-en-ondernemers/overzicht-inwoners-en-ondernemers/nieuws-en-actualiteiten/nieuws/leefbaarheidsbijdrages-uitgereikt
<![CDATA[Toekomstige monumentale boom geplant]]> Woensdag 3 april 2019 is een winterlinde geplant op de hoek van de Schoolstraat en de Spoorstraat in Mill. Daarmee werd een begin gemaakt met de inwilliging van een wens van de gemeenteraad om in heel de gemeente toekomstige, monumentale bomen aan te planten. Het belangrijkste doel is inwoners daarmee te betrekken bij hun leefomgeving en ook het welzijn van inwoners te bevorderen.

Motie

Op 6 juli 2017 nam de gemeenteraad van Mill en Sint Hubert de motie ‘toekomstige, monumentale bomen’ aan. Daarmee wil de raad inwoners op een laagdrempelige manier betrekken bij hun woonomgeving. ‘Bomen dragen bij aan een groene omgeving, zijn in de zomer verkoelend, leggen CO2 vast en vormen een schuilplaats voor diverse dieren’, zo is de strekking van de motie. De opzet van de motie is ook dat inwoners samen met de gemeente zoeken naar locaties waar bomen geplant kunnen worden die daar lang kunnen blijven staan.

Locaties

Inmiddels zijn door inwoners diverse plantlocaties aangedragen. Daarbij vielen helaas enkele locaties af in verband met leidingen of riolering in de ondergrond. Ook kwam het een enkele keer voor dat de locatie niet in eigendom was bij de gemeente of dat de locatie te krap bleek om de boom uit te kunnen laten groeien tot een ‘monumentale boom’.

Maar er blijven natuurlijk genoeg plekken over en daarom hoort de gemeente graag van inwoners waar die een toekomstige, monumentale boom willen zien. De locaties die zo in beeld komen zullen worden uitgewerkt en hierover zal (ook via wijk- en dorpsraden) worden gecommuniceerd. En indien het om een toekomstbestendige locatie gaat, zal er ook worden geplant.

Aanmelden

De groeilocatie en boom op de hoek Schoolstraat/Spoorstraat zijn aangedragen namens Buurtschap ‘Schoolstraat Mill’. Van Gaal Groenvoorziening en cultuurtechniek uit Langenboom heeft de boom geplant, daarbij geholpen door de heer C. Berends van het buurtschap en wethouder Van den Boogaart. Hopelijk de eerste in een rij van veel mooie, toekomstige monumentale bomen. Daarom een oproep. Ook van u horen wij graag waar u denkt dat plek is voor een grote boom voor de toekomst. U kunt dit doorgeven aan de wijk- of dorpsraad of via de gemeente aan de heer N. Heere, medewerker groenbeheer en –onderhoud, e-mail: nico.heere@cgm.nl . Ook voor informatie kunt u bij hem terecht.

]]> 2019-04-03T15:27:34 https://www.gemeente-mill.nl/inwoners-en-ondernemers/overzicht-inwoners-en-ondernemers/nieuws-en-actualiteiten/nieuws/toekomstige-monumentale-boom-geplant
<![CDATA[Collegecolumn Wethouder Erik van Daal]]> Enkele weken geleden hebben we met de wethouders jeugdzorg uit de regio een ontmoeting gehad met jongeren die in zorg zijn. Deze ontmoeting vond plaats in jongerencentrum de Pul in Uden. In dit jongerencentrum ben ik regelmatig naar optredens geweest. Voor mij dus een feest van herkenning.

Serieus onderwerp

Nu stond er echter een serieus onderwerp op het programma. Met de jongeren, vertegenwoordigers van een bewonersplatform, hebben we gesproken over hoe zij de zorg en begeleiding ervaren en wat zij vinden wat hieraan verbeterd kan worden of anders kan. Ook hebben we gesproken over verwachtingen van jongeren over hun zorg en begeleiding en de rol van de gemeente hierin.

Het was goed om te ervaren hoe deze jongeren met hun zorg en hun toekomst bezig zijn. Niet alleen voor zichzelf maar ook voor de jongeren die zij vertegenwoordigen. Voor ons als wethouders is het goed om deze gesprekken regelmatig te voeren en ook open te staan voor de ideeën en ervaringen van de jongeren waarvoor we het per slot van rekening ook allemaal doen. Wordt zeker vervolgd.

Wensbus

Enkele dagen na dit gesprek met de jongeren mocht ik aanwezig zijn bij de ingebruikname van de wensbus van Stichting Welzijn Ouderen Mill. Een van de vele goede initiatieven en activiteiten van de SWOM. Enige tijd geleden werd de SWOM benaderd door zorgboerderij De Horst en de dagbesteding van Sociom of zij iets zouden kunnen betekenen in het vervoer van cliënten naar de dagbesteding in onze gemeente. Hieruit is het initiatief van de wensbus ontstaan. Na het werven van subsidies en bijdragen en met behulp van diverse lokale sponsors, staat er nu een prachtige bus, die voor het vervoer naar de dagbesteding gaat zorgen, maar die ook ingezet kan worden voor vervoer naar bijvoorbeeld een supermarkt, of voor een dagje uit. De wensbus is bedoeld voor mensen die zelf door ziekte, beperking of ouderdom hun eigen vervoer niet meer kunnen regelen en daarvoor afhankelijk zijn van anderen. Voor het besturen van de bus hebben zich 21 vrijwillige chauffeurs uit onze gemeente aangemeld. Wederom een super initiatief van de SWOM waarmee zij laten zien waarin een kleine gemeente groot kan zijn.

Toppers

Ook ben ik aanwezig geweest bij het kampioenschapsweekend van de Millse Handbalvereniging (MHV). Zij hebben maar liefst drie teams die dit jaar kampioen zijn geworden. Dames 1 en dames C1waren al kampioen. Heren 1 speelde hun kampioenschapswedstrijd en wonnen die glansrijk. Een mooie prestatie.

De grootste prestatie hebben toch wel de dames C1 geleverd. Dit is een team van meiden van 13 tot 14 jaar, die voor het eerste jaar hun wedstrijden speelden in de hoogste jeugddivisie van Nederland. Dit om ze meer tegenstand te kunnen geven in de wedstrijden. De verwachting was dat ze in de middenmoot mee zouden kunnen doen. Het tegendeel bleek echter waar. Met ‘twee vingers in de neus’ werden ze kampioen. In de hele competitie hebben ze maar een wedstrijd verloren en een wedstrijd gelijkgespeeld. Alle andere wedstrijden werden gewonnen. Nu mogen ze op 6 april 2019 handballen voor het Nederlands kampioenschap.

Alle kampioenen van harte gefeliciteerd! En meiden, zet hem op bij de strijd om het Nederlands Kampioenschap.

]]> 2019-04-02T11:41:00 https://www.gemeente-mill.nl/inwoners-en-ondernemers/overzicht-inwoners-en-ondernemers/nieuws-en-actualiteiten/nieuws/collegecolumn-wethouder-erik-van-daal
<![CDATA[Informatiebijeenkomsten collectieve vrijwilligersverzekering in Cuijk, Grave en Mill]]> Vrijwilligerspunt Sociom organiseert in samenwerking met Vrijwilligersnet Nederland drie informatiebijeenkomsten waarin uitleg gegeven wordt over de collectieve vrijwilligersverzekering van de vijf gemeenten in het Land van Cuijk.

Alle vrijwilligers en vrijwilligersorganisaties in het Land van Cuijk zijn automatisch verzekerd. Hierbij is registratie en/of aanmelding niet nodig.

Tijdens de bijeenkomst zal uitgelegd worden hoe de verzekering in zijn werk gaat, wanneer een vrijwilliger en een organisatie verzekerd zijn en wat er onder de dekking valt. Wijzigingen in de vrijwilligerspolis ten opzichte van de vorige polis zullen worden uitgelicht. 

Waar & wanneer 

Alle bijeenkomsten starten om 19.00 uur, inloop vanaf 18.45 uur. De bijeenkomsten duren tot uiterlijk 21.30 uur.

Aanmelden is wenselijk: stuur een mail naar vrijwilligerspunt@sociom.nl o.v.v. naam organisatie, aantal personen en op welke datum u komt. U bent van harte welkom in uw eigen gemeente, maar mocht het beter uitkomen, dan kunt u zich ook aanmelden voor één van de andere data. 

 

]]> 2019-04-01T08:54:13 https://www.gemeente-mill.nl/inwoners-en-ondernemers/overzicht-inwoners-en-ondernemers/nieuws-en-actualiteiten/nieuws/informatiebijeenkomsten-collectieve-vrijwilligersverzekering-in-cuijk,-grave-en-mill
<![CDATA[Opening bokashi-kuil op gemeentewerf Grave]]> Bij de gemeenten Cuijk, Grave, Mill en Sint Hubert komt ieder jaar een grote hoeveelheid slootveegsel en boomblad vrij. Dit wordt nu naar een erkende verwerker gebracht. Het materiaal kan echter ook direct als duurzame bodemverbeteraar worden gebruikt, na een bewerking tot bokashi (goed gefermenteerd organisch materiaal).

Proef

Als proef hebben de drie gemeenten gezamenlijk slootveegsel en boomblad verzameld en op de gemeentewerf in Grave verwerkt tot bokashi. Op vrijdag 29 maart 2019 werd deze kuil geopend door de wethouders Gerard Stoffels, Jos van den Boogaart en Rick Joosten.

Organisch restmateriaal

Bokashi is een Japanse methode om organisch restmateriaal terug te geven aan de bodem. In het Japans betekent het "goed gefermenteerd organisch materiaal". Bokashi verhoogt het organische stofgehalte en voedt de bodem. Anders dan bij composteren, werken Bokashi-kuilen zonder zuurstof. Toegevoegde bacteriën, gisten en schimmels zetten het restmateriaal in ongeveer tien weken om tot vruchtbare voeding voor de bodem en het bodemleven. Daarna kan het uitgereden worden over landbouwgrond of gebruikt worden in gemeentelijke plantsoenen. Bokashi kan van bijna elk type vers organisch materiaal gemaakt worden.

]]> 2019-03-29T11:35:51 https://www.gemeente-mill.nl/inwoners-en-ondernemers/overzicht-inwoners-en-ondernemers/nieuws-en-actualiteiten/nieuws/opening-bokashi-kuil-op-gemeentewerf-grave
<![CDATA[Met subsidie uw regenpijp afkoppelen (Grindkoffer)]]> Regen, sneeuw en hagel dat op uw dak valt, komt via uw regenpijp in het riool terecht. U kunt als inwoner van de gemeente Cuijk, Grave of Mill en Sint Hubert subsidie krijgen als u uw regenpijp afkoppelt en het hemelwater verwerkt in de tuin. Dit is niet alleen goed voor uw eigen bomen en planten; het draagt ook bij aan de klimaatbestendigheid van de omgeving. Er zijn verschillende manieren om af te koppelen. Bovengronds, ondergronds, groot of klein: voor iedere tuin is een passende oplossing. Naast het dak van uw woning kunt u mogelijk ook het dak van uw schuur of garage, of zelfs uw verharde oprit afkoppelen.

Grindkoffer

Een grindkoffer als infiltratievoorziening is niet veel meer dan een kuil vol met grind. Het hemelwater dat u naar deze kuil leidt, komt in de lege holtes tussen de grindkorrels te staan en zakt vervolgens langzaam de grond in. Een grindkuil maken is relatief eenvoudig. De kuil moet ongeveer drie keer zo groot zijn als de hoeveelheid hemelwater die het moet kunnen bergen. Daarnaast doet u er verstandig aan om een worteldoek om de grindkoffer heen te wikkelen. Dit gaat ingroei van wortels en inloop van zand tegen. Een grindkoffer is een goede manier van afkoppelen, als u het aanzicht van uw tuin niet wilt veranderen. Bovengronds ziet u namelijk, op een strookje grind na, niets van de grindkoffer. Vindt u grind in uw tuin juist leuk? Dan kunt u besluiten om een diepergelegen grindterras of een grindpad aan te leggen, als een horizontale grindkoffer.

Meer informatie

Wilt u meer weten over afkoppelen en de subsidie die hiervoor beschikbaar wordt gesteld? Lees hier meer over het afkoppelen of bel vrijblijvend voor persoonlijk advies naar telefoonnummer: 0485-460300.

]]> 2019-03-29T10:42:10 https://www.gemeente-mill.nl/inwoners-en-ondernemers/overzicht-inwoners-en-ondernemers/nieuws-en-actualiteiten/nieuws/met-subsidie-uw-regenpijp-afkoppelen-(grindkoffer)
<![CDATA[Opgeruimd staat netjes]]> Op zaterdag 23 maart 2019 werd de Landelijke Opschoondag in het Land van Cuijk en Boekel georganiseerd. In totaal waren er bijna 1.600 vrijwilligers op de been om hun omgeving vrij te maken van zwerfvuil. Het resultaat was een hele gezellige dag en een schone buurt!

Het was een prachtige zonnige lentedag waarop de handen flink uit de mouwen zijn gestoken. Iedereen was enthousiast samen aan het werk. Er is heel veel zwerfafval opgeruimd en iedereen was trots op het resultaat. Wij ook!

Het is weer schoon en netjes: laten we dat zo houden

In de binnenstad van Grave zijn ongeveer 30 zwerfafvalzakken gevuld met rommel. De Welpen en Bevers van Scouting Overloon hebben hun zwerfafvalzakken goed kunnen vullen aan de Vierlingsbeekseweg. Daar was het een rommeltje volgens de kinderen. De oevers van de Maas en het Maasheggengebied in Oeffelt zijn ook weer helemaal vrij van zwerfafval. Daar waren zeker 50 vrijwilligers op de been. In Langenboom heeft de Dorpsraad weer alle verenigingen gemobiliseerd. Daar gingen ze met 90 mensen aan de slag. En zo is er in alle gemeenten hard gewerkt. Kortom: het Land van Cuijk en Boekel is weer schoon en netjes. Laten we er samen voor zorgen dat we het zo houden!

Een bedankje voor alle deelnemers

De kinderen die mee hebben geholpen, kregen een cadeautje voor het harde werk. Een frisbee, springtouw of doosje stoepkrijt om lekker mee buiten te spelen. Ook hebben we bloembollen uitgedeeld aan de deelnemers, zodat zij de schone buurt nog wat meer kunnen opfleuren. En verenigingen die met minimaal 5 mensen meededen, ontvangen nog een kleine financiёle vergoeding voor de clubkas.

WIJ BEDANKEN ALLE DEELNEMERS VOOR HUN INZET!

Voor informatie over de inzameling van afval

Bekijk de website www.afvalaanbieden.nl
Download de AfvalApp www.deafvalapp.nl
Stuur een e-mail info@afvalaanbieden.nl
Volg Twitter www.twitter.com/BCA_LvCB
Bel de Afvalinfolijn 0485-338352

]]> 2019-03-26T12:15:06 https://www.gemeente-mill.nl/inwoners-en-ondernemers/overzicht-inwoners-en-ondernemers/nieuws-en-actualiteiten/nieuws/opgeruimd-staat-netjes
<![CDATA[Collegecolumn wethouder Jos van den Boogaart]]> Boomfeestdag

Jaarlijks wordt in maart de Landelijke Boomfeestdag georganiseerd, dit jaar afgelopen 13 maart. Het weer voorspelde geen “feestdag” want een koude striemende wind met regenvlagen was daarvoor geen goed uitgangspunt. De “feestlocatie” was dit jaar een omgehakt bos aan de Korhoenderstraat en de “feestgangers” waren dit jaar de leerlingen van De Klimop uit Wilbertoord, de Kameleon uit Mill en’t Stekske uit Langenboom. Al snel bleek dat deze kanjers zich niet door het weer laten tegenhouden en ze wisten er door hun enthousiasme wel een echte boomFEESTdag van te maken. Eerst kregen ze uitleg van Natuurmonumenten waarom op de betreffende locatie eerst een bos was omgezaagd en nu weer nieuwe bomen moesten worden geplant. Zo ging het over Amerikaanse Eiken en Vogelkers en waarom die bomen niet in onze bossen thuishoren. Ze gingen echter duidelijk liever meteen aan de slag en samen met medewerkers van Natuurmonumenten en van onze buitendienst werden er dan ook ruim 1.000 eiken en beuken geplant. Complimenten aan deze stoere kinderen! Hierbij noem ik ook de medewerkers van onze buitendienst, waarvan er enkelen dit jaar zelfs voor de 30e keer hebben meegeholpen. Super bedankt allemaal! 

Lentegasten

Op woensdagavond was ik te gast bij het “Lentegasten” dat jaarlijks door Ondernemerscollectief Mill (OC-Mill) was georganiseerd. Dit is een bijeenkomst waarbij in de setting van een TV-interview door Corné Kremers gepraat wordt met interessante ondernemers uit onze gemeente. Het publiek bestaat vooral uit leden van OC-Mill, dus het is ook meteen een netwerkavond om elkaar en elkaars bedrijf beter te leren kennen. Deze keer waren er gesprekken met Ron Broeren van Dock4 studio’s, William van Katwijk van Bevers Steencentrum, Hetty en René van Doorn van Van Doorn Feestartikelen. Ook was cabaretière en onderneemster Christel de Laat (bekend van o.a. Omroep Brabant) te gast. Christel is natuurlijk geen onderneemster uit onze gemeente, maar staat met haar theatershow komend seizoen in Myllesweerd en vertelde alvast wat het publiek dan kan verwachten. De muziek is altijd van lokale artiesten en deze keer van Mijke Slaats en Theo Gerrits uit Langenboom. Ik was weer erg verrast door de geweldige ondernemers en hun verhalen. Complimenten voor de organisatie! En het mooie is dat u allemaal ook kunt zien en horen wat er besproken is want de TV-opnames worden uitgezonden via de LOM, via TV-LvC en op internet via InMill.nl

Opschoondag

Elk jaar doen vele vrijwilligers uit onze gemeente weer mee aan de Landelijke Opschoondag. Dé dag waarop we met een opruimactie het zwerfvuil onder de aandacht brengen. Iedereen ergert zich aan zwerfvuil in de woonomgeving, in de perken, de bermen en in onze natuur, maar vraagt u zich wel eens af waar het vandaan komt? Om die bewustwording gaat het vooral: zwerfvuil hoort niet! Gooi het thuis in de prullenbak in plaats van op de grond! Afgelopen zaterdag 23 maart deden er weer zo’n 300 inwoners mee en ik heb, zoals elk jaar, weer geprobeerd om ze allemaal te bezoeken met een kleine traktatie als dank voor hun inzet.

]]> 2019-03-26T08:56:00 https://www.gemeente-mill.nl/inwoners-en-ondernemers/overzicht-inwoners-en-ondernemers/nieuws-en-actualiteiten/nieuws/collegecolumn-wethouder-jos-van-den-boogaart
<![CDATA[Sloop voormalige concertzaal begint]]> De sloop van de voormalige concertzaal aan de Stationsstraat in Mill staat op het punt van beginnen. Het gebouw moet plaats maken voor woningbouw. Eerder deze maand al werd ter plaatse groen verwijderd en een enkele boom gekapt.

Sloop

De planning van de sloop is als volgt:

Aansluitend op de asbestsanering volgt de machinale sloop. De eerste werkzaamheden zullen binnen in het gebouw plaats vinden. Naarmate het slopen vordert, worden de werkzaamheden ook aan de buitenzijde zichtbaar. Als alles volgens planning verloopt, zijn de sloopwerkzaamheden eind mei afgerond. De firma Putman uit Westervoort voert de sloopwerkzaamheden uit.

Bereikbaarheid

Nu de slooplocatie afgezet wordt, betekent dit dat het parkeerterrein aan de achterzijde niet meer bereikbaar is. Ook aan de voorzijde van het gebouw kan niet meer geparkeerd worden. Aanwonenden die een tuin in-/uitgang hebben op de locatie kunnen daar gebruik van blijven maken.

Toekomst

Op de locatie ‘voormalige concertzaal’ gaat een groep inwoners woningen bouwen. Dat geschiedt in CPO-verband. CPO staat voor Collectief Particulier Opdrachtgeverschap. Het is een vorm van projectontwikkeling waarbij toekomstige bewoners zelf gezamenlijk opdrachtgever zijn voor hun eigen nieuwbouwproject. De CPO ‘Woongroep Concertzaal’ wil tien levensloopbestendige koopwoningen voor senioren realiseren. 

Informatie

Heeft u vragen over de sloopwerkzaamheden? Neem dan contact op met de projectleider van de sloopaannemer, Marc Jansen, e-mail info@putmangroep.com of tel. 026-3112151. U kunt ook contact opnemen met de gemeente Mill en Sint Hubert, Tjeerd Hendriks, projectleider, via e-mail tjeerd.hendriks@cgm.nl of tel. 0485-396638.

Meer weten over woningbouwplannen in Mill, ga dan naar www.gemeente-mill.nl/woneninmill.

]]> 2019-03-25T16:45:00 https://www.gemeente-mill.nl/inwoners-en-ondernemers/overzicht-inwoners-en-ondernemers/nieuws-en-actualiteiten/nieuws/sloop-voormalige-concertzaal-begint
<![CDATA[Dylan vond een vaste baan door het Focusproject Jongeren]]>

De gemeenten Cuijk, Grave, Mill en Sint Hubert zijn vanaf 2017 bezig met het Focusproject Jongeren. Er is extra geld vrij gemaakt om kwetsbare jongeren die moeite hebben om aan het werk te komen of te blijven, extra begeleiding te bieden. De kracht van het project zit hem in de intensieve samenwerking die actief wordt aangegaan met scholen, werkgevers en zorgorganisaties rondom de jongere. Mede daardoor is het project tot nu toe succesvol.

Een mooi voorbeeld hiervan is Dylan uit Cuijk, die onlangs, na twee tijdelijke dienstverbanden, een contract voor onbepaalde tijd in de wacht heeft gesleept bij MSD Animal Health in Boxmeer.

praktijkonderwijs

Dylan heeft praktijkonderwijs doorlopen bij het PRO college in Boxmeer. Praktijkonderwijs is een vorm van voortgezet onderwijs, ingericht voor leerlingen die sterk zijn in praktische vakken. Dylan is door zijn stagedocent van school begeleid naar een betaalde baan bij een ander bedrijf in de logistiek, maar kon hier helaas niet blijven. Vervolgens heeft zijn stagedocent er opnieuw voor kunnen zorgen dat Dylan niet thuis op de bank terecht kwam. Er werd een betaalde baan in de logistiek gevonden bij MSD Animal Health in Boxmeer.

Extra hulp

Omdat er werd ingeschat dat Dylan wel wat extra hulp kon gebruiken bij het inwerken en vooral de vele digitale trainingen die hij moest doorlopen om überhaupt bij MSD Animal Health te kunnen blijven, heeft de gemeente vanaf dag één een jobcoach vanuit Jobstap ingezet om alles in goede banen te leiden. Het bedrijf mag daarnaast gebruik maken van een aantal financiële regelingen die landelijk door gemeentes mogen worden ingezet om werkgevers tegemoet te komen om kwetsbare jongeren perspectief te bieden op de arbeidsmarkt.

Succes

De grootste bijdrage aan het succesverhaal van Dylan is de goede en prettige samenwerking met alle partijen, waarbij een speciaal woord van waardering zeker uit gaat naar de directe collega’s van Dylan op de afdeling waar hij werkt. Maar vooral de inzet van Dylan heeft er natuurlijk voor gezorgd dat hij nu een vaste aanstelling op zak heeft. Dylan is ontzettend blij met deze kans. “Ik zou echt niet meer weg willen bij MSD”, aldus Dylan. Ook zijn ouders zijn erg blij met hoe het gegaan is. Zijn moeder heeft altijd het vertrouwen gehad dat het wel goed zou komen met Dylan. “Ook als je niet goed kunt leren, kun je even goed prima je eigen boterham verdienen”, aldus moeder.

Meer weten

Wilt u meer informatie over het Focusproject, neem dan contact op met Marieta Jansen, re-integratieconsulent voor jongeren, voor de gemeenten Cuijk, Grave en Mill en Sint Hubert via marieta.jansen@cgm.nl.

]]> 2019-03-25T14:33:51 https://www.gemeente-mill.nl/inwoners-en-ondernemers/overzicht-inwoners-en-ondernemers/nieuws-en-actualiteiten/nieuws/dylan-vond-een-vaste-baan-door-het-focusproject-jongeren
<![CDATA[Landelijke compostdag op zaterdag 30 maart 2019]]>

Zaterdag 30 maart 2019 is het Landelijke Compostdag. Op de milieustraten wordt die dag gratis compost verstrekt. De Landelijke Compostdag is de eerste zaterdag in een reeks van 4 zaterdagen waarop u gratis compost kunt afhalen.

Wanneer kan ik gratis compost afhalen

In het Land van Cuijk en Boekel is de Landelijke Compostdag de eerste van vier zaterdagen waarop inwoners gratis compost kunnen verkrijgen. Op deze dagen kunt u gratis compost afhalen:

Waar kan ik gratis compost afhalen 

Deze zijn iedere zaterdag van 9.00 tot 13.00 uur geopend. Adressen van alle milieustraten in het Land van Cuijk en Boekel vindt u op www.afvalaanbieden.nl/milieustraten.

Hoe werkt het verder

De compost is alleen bestemd voor particuliere huishoudens. Houd er rekening mee dat de compost los wordt verstrekt en dat u zelf een schop meeneemt om de compost in te kunnen laden. Per keer mag u maximaal 1 m3 (oftewel 1000 liter) meenemen.

Voor informatie over de inzameling van afval

Bekijk de website www.afvalaanbieden.nl
Download de AfvalApp www.deafvalapp.nl
Stuur een e-mail info@afvalaanbieden.nl
Volg Twitter www.twitter.com/BCA_LvCB
Bel de Afvalinfolijn 0485-338352

]]> 2019-03-21T17:07:14 https://www.gemeente-mill.nl/inwoners-en-ondernemers/overzicht-inwoners-en-ondernemers/nieuws-en-actualiteiten/nieuws/landelijke-compostdag-op-zaterdag-30-maart-2019
<![CDATA[Jong ontmoet Oud in de Wester in Mill op 29 maart 2019]]>

De Jeugdgemeenteraad van de Gemeente Mill en Sint Hubert organiseert een gezellige middag voor de ouderen van Mill. Deze middag vindt plaats op vrijdag 29 maart 2019 van 14:15 tot 16:00 in ontmoetingscentrum de Wester in Mill. Door middel van leuke spellen willen de raadsleden meer te weten komen over wat de ouderen in de gemeente bezighoudt en hoe het leven vroeger was. Natuurlijk wordt er gezorgd voor koffie of thee en iets lekkers. Aan deze activiteit zijn geen kosten verbonden.

De leden van de Jeugdgemeenteraad maken op een speelse manier kennis met taken en verantwoordelijkheden van de gemeente. Sinds 1996 heeft de gemeente een jeugdgemeenteraad. Deze bestaat uit tien kinderen uit de groepen 7 en 8 van de vijf basisscholen.

De leden bepalen zelf met welke taken ze aan de slag gaan. Dit kunnen heel concrete dingen zijn zoals de organisatie van een opschoon dag voor kinderen, het verkeersveiliger maken van de schoolomgeving of de aanleg van een pannaveldje. Twee leden van de raad organiseren dit jaar samen een aantal middagen met als thema “”Jong ontmoet Oud “.

Tot de 29e maart! U bent van harte welkom!

]]> 2019-03-21T16:59:19 https://www.gemeente-mill.nl/inwoners-en-ondernemers/overzicht-inwoners-en-ondernemers/nieuws-en-actualiteiten/nieuws/jong-ontmoet-oud-in-de-wester-in-mill-op-29-maart-2019
<![CDATA[Met subsidie uw regenpijp afkoppelen (wadi)]]> Regen, sneeuw en hagel dat op uw dak valt, komt via uw regenpijp in het riool terecht. U kunt als inwoner van de gemeente Cuijk, Grave of Mill en Sint Hubert subsidie krijgen als u uw regenpijp afkoppelt en het hemelwater verwerkt in de tuin. Dit is niet alleen goed voor uw eigen bomen en planten; het draagt ook bij aan de klimaatbestendigheid van de omgeving. Er zijn verschillende manieren om af te koppelen. Bovengronds, ondergronds, groot of klein: voor iedere tuin is een passende oplossing.

Wadi

‘Wadi’ is een Arabisch woord voor rivierdal. Een wadi als infiltratievoorziening heeft ook wat weg van een rivierdal. Het is een lager gelegen gebied dat zo nu en dan onder water komt te staan. Door uw achtertuin stroomt hoogstwaarschijnlijk geen rivier, maar als u afkoppelt ontstaat er bij regenval wel een tijdelijke stroom water die ergens naar toe moet kunnen. Deze stroom leidt u, bijvoorbeeld via een gootje, naar een verlaagd gedeelte in uw tuin waar het water de grond in kan zakken: de wadi. Een wadi kan een lager gelegen gazon zijn, maar ook een brede kuil of een greppel die aantrekkelijk is aangeplant. Planten die tegen water en droogte kunnen zijn bijvoorbeeld oeverplanten en diverse grassoorten. Een bloeiende wadi ziet er niet alleen heel mooi uit; het is ook goed voor de biodiversiteit. Daarnaast fungeert het als een buffer bij zware regenbuien en gaat het verdroging van uw grond tegen.

Meer informatie

Wilt u meer weten over afkoppelen en de subsidie die hiervoor beschikbaar wordt gesteld? Lees hier meer over het afkoppelen of bel vrijblijvend voor persoonlijk advies naar telefoonnummer: 0485-460300.

]]> 2019-03-21T15:44:54 https://www.gemeente-mill.nl/inwoners-en-ondernemers/overzicht-inwoners-en-ondernemers/nieuws-en-actualiteiten/nieuws/met-subsidie-uw-regenpijp-afkoppelen-(wadi)
<![CDATA[Collegecolumn burgemeester Antoine Walraven]]> Collecteren

Heel regelmatig gaan ook in onze gemeente collectanten langs de deuren om geld op te halen voor een goed doel. Prachtig en belangrijk werk waar jaarlijks veel vrijwilligers hun bijdrage aan leveren. Collecteren is niet altijd het meest dankbare werk, dus ik wil mijn column graag beginnen met het uitspreken van mijn waardering voor alle vrijwilligers die vele uren, met tomeloze inzet en geduld, klaar staan voor de vele goede doelen.

Wrang

Misschien is het juist daarom wel extra wrang dat er soms ook op de verkeerde manier gebruik wordt gemaakt van de mogelijkheid om te collecteren. Dat er bijvoorbeeld organisaties zijn die collecteren, of producten voor het goede doel verkopen, zonder dat daar een vergunning voor is aangevraagd.

Betrouwbaar

Dat er zonder vergunning wordt gecollecteerd, betekent niet dat de intenties van het goede doel of de collectant per definitie verkeerd zijn. Toch is het verboden om ‘niet vergund’ langs de deuren te gaan voor een inzameling. We willen als gemeente namelijk goed controleren of de organisatie (financieel) betrouwbaar is zodat uw geld voor het goede doel ook echt op de juiste plek terecht komt. Daarnaast vinden we het ook belangrijk om de collectes te verspreiden, zodat er per week maximaal maar een collectant bij u aan de deur komt. Ook daar kijken we naar als we de vergunning verlenen.

Hoe werkt het

Op de website www.cbf.nl van het Centraal Bureau Fondswerving (CBF) staat het collecterooster van onze gemeente. Hier kunt u op zien in welke weken de landelijke goede doelen hun inzamelingsacties hebben ingepland. Ook lokale doelen moeten een vergunning bij de gemeente aanvragen. Hierbij checkt de gemeente of de opbrengst van die plaatselijke collecte bestemd is voor een doel binnen de gemeente Mill en Sint Hubert. Deze lokale collectes mogen ook alleen maar plaatsvinden in de weken dat er geen landelijke acties worden uitgevoerd.

Meld het wanneer u twijfels hebt

Wanneer u twijfelt over de goede bedoelingen van een collecterende organisatie, vraag dan altijd naar een kopie van de vergunning. Collectanten hebben deze altijd bij zich. Dit mag u overigens ook doen als u op straat een collectant tegenkomt. Mocht u echt het gevoel hebben dat er iets niet in de haak is, meld dit dan meteen bij de gemeente of bel hiervoor dan naar de politie.

Alleen met uw meldingen kunnen we actie ondernemen. Zo kunnen we er samen voor zorgen dat er op een goede en eerlijke manier wordt gecollecteerd. Dat doet recht aan het goede werk van onze vele collectanten én zo weet u zeker dat uw geld op de goede plek terecht komt.

]]> 2019-03-18T14:05:35 https://www.gemeente-mill.nl/inwoners-en-ondernemers/overzicht-inwoners-en-ondernemers/nieuws-en-actualiteiten/nieuws/12536-collegecolumn-burgemeester-antoine-walraven
<![CDATA[Met subsidie uw regenpijp afkoppelen (regenton)]]> Regen, sneeuw en hagel dat op uw dak valt, komt via uw regenpijp in het riool terecht. U kunt als inwoner van de gemeente Cuijk, Grave of Mill en Sint Hubert subsidie krijgen als u uw regenpijp afkoppelt en het hemelwater verwerkt in de tuin. Dit is niet alleen goed voor uw eigen bomen en planten; het draagt ook bij aan de klimaatbestendigheid van de omgeving. Er zijn verschillende manieren om af te koppelen. Bovengronds, ondergronds, groot of klein: voor iedere tuin is een passende oplossing.

De lente is begonnen en veel mensen gaan weer in de tuin aan het werk. De komende zes weken lichten wij daarom, ter inspiratie, afkoppelmogelijkheden uit waar u mee aan de slag zou kunnen. Deze week: een regenton met overloop.

Regenton met overloop

In een regenton vangt u regenwater op. Het voordeel hiervan is dat het benut kan worden. Zo kunt u er de auto mee wassen, de planten mee water geven en de kinderen kunnen buiten hun waterballonnen vullen. Regentonnen vindt u in alle soorten en maten, in bouwmarkten, tuincentra en op het internet. Ze zijn relatief gemakkelijk te installeren en vergen weinig onderhoud. U kunt de subsidie van €4 per vierkante meter afgekoppeld oppervlak gebruiken om een regenton aan te schaffen. Het is dan wel van belang dat u de ton voorziet van een overloop. Een regenton heeft doorgaans onvoldoende capaciteit om een of meer fikse regenbuien aan te kunnen. Het overtollige water kan niet langer naar het riool, dus moet het ergens in uw tuin de grond in kunnen zakken. U kunt het water op een grasveldje laten lopen of het (via een gootje) leiden naar een lager gelegen gedeelte. Er zijn echter meer, creatieve oplossingen mogelijk. Daarover leest u de volgende weken meer.

Meer informatie

Wilt u meer weten over afkoppelen en de subsidie die hiervoor beschikbaar wordt gesteld? Lees hier meer over het afkoppelen of bel vrijblijvend voor persoonlijk advies naar telefoonnummer: 0485-460300.

]]> 2019-03-18T13:52:46 https://www.gemeente-mill.nl/inwoners-en-ondernemers/overzicht-inwoners-en-ondernemers/nieuws-en-actualiteiten/nieuws/met-subsidie-uw-regenpijp-afkoppelen
<![CDATA[Uitbreiding AgroProeftuin de Peel]]> In AgroProeftuin de Peel wordt door verschillende partijen, waaronder de gemeente Mill en Sint Hubert, samen gewerkt aan nieuwe vormen van landbouw en veehouderij. De huidige proeflocatie aan de Middenpeelweg wordt in 2019 fors uitgebreid: van 10 naar 35 hectare. Op de locatie zijn veertien proefveldjes uitgemeten, waar boeren gaan pionieren met ideeën voor een economisch, ecologisch en maatschappelijk verantwoorde productie. Dit is kringlooplandbouw in uitvoering; een initiatief waar bestuurders in de regio trots op zijn.

Proefvelden

Op de proeflocatie gaan de boeren onder meer aan de slag met experimentele veevoergewassen als alternatief voor snijmais, zoals klimbonen, voererwten en zonnebloemen met sorghum. Ook zijn er proefvelden voor gewassen die (natuurlijke) grondstoffen leveren voor industriële (non-food) toepassingen. Verder gaan de vernieuwers aan de slag met bodemgezondheid en agrarisch natuurbeheer, voor meer biodiversiteit.

Landbouwtransitie

De bestuurlijk trekker van de landbouwtransitie in de regio, burgemeester Marnix Bakermans van Landerd, sloeg in februari het eerste piketpaaltje in de grond. “De agrifood-sector is heel belangrijk voor de economie in onze regio”, zegt Bakermans. “Wij willen daarom een sterke agrarische sector behouden, maar we willen ook dat deze economisch, ecologisch én maatschappelijk verantwoord produceert. De minister van Landbouw maakt zich sterk voor kringlooplandbouw. Dat past heel goed bij wat we doen in deze regio. Hier is kringlooplandbouw in uitvoering. Op deze proeflocatie gaan ondernemers het bewijs leveren dat we het voor elkaar kunnen boksen.” De vooruitstrevende boeren werken samen met verschillende bedrijven in de agrifood-sector. Ook de kennisinstellingen HAS Hogeschool en Wageningen UR zijn betrokken. AgroProeftuin de Peel ondersteunt en ontwikkelt ook elders in de regio vernieuwende projecten.

Initiatief

Ben Brands, namens de regio bestuurlijk aanvoerder van AgroProeftuin de Peel en wethouder van Landerd, is trots op de verscheidenheid aan initiatieven. Ook voor de omgeving is dit winst, vindt hij. “De sector is zich bewust van de druk die deze legt op de samenleving. In AgroProeftuin de Peel gaan ondernemers daarmee aan de slag. Zij werken aan de productie van goed en gezond voedsel, de zorg voor de bodem, een mooi landschap en het minimaliseren van overlast. Daardoor wordt het weer fijn om in een landbouwgebied te wonen en actief te zijn!”

AgriFood Capital

AgroProeftuin de Peel is een initiatief van AgriFood Capital, regio Noordoost-Brabant. De proeflocatie is een van haar activiteiten.

]]> 2019-03-13T00:00:00 https://www.gemeente-mill.nl/inwoners-en-ondernemers/overzicht-inwoners-en-ondernemers/nieuws-en-actualiteiten/nieuws/uitbreiding-agroproeftuin-de-peel
<![CDATA[Collegecolumn wethouder Van Daal]]> Op het moment dat ik deze column schrijf zit de carnaval er weer (net) op. Voor de echte “diehards” onder ons vanavond nog ‘Heringschellen’, maar daarna is het feest toch echt afgelopen en begint het normale leven weer.

We kunnen in onze gemeente terugkijken op een schitterende carnaval. In alle vier de kerkdorpen bruiste het van de activiteiten en was het vier (voor sommigen vijf) dagen lang een groot feest.

Sleuteloverdracht

Het carnavalsfeest begon dit jaar voor alle dorpen van onze gemeente in de tent in het Aldendrielpark in Mill. In dit park werd een waar ‘tentenpark’ gebouwd door de horecaondernemers uit Mill en de Stichting Carnaval Mill. De carnavalsfestiviteiten van Mill hebben daar plaatsgevonden. Er was voor ieder wat wils, van jong tot oud. Op vrijdag en zaterdag vonden daar ook de sleuteloverdrachten plaats. Een geweldige happening, strak georganiseerd door carnavalsvereniging De Bokken uit Sint Hubert. Door de samenwerking van alle vier de carnavalsverenigingen werd het een gezellig en mooi feest! Hieruit bleek ook weer dat de ‘kracht van samen’ voor betekenis kan hebben. Bij de sleuteloverdracht aan de jeugdprinsen en prinsessen met hun gevolg moesten zij in een quiz allerlei opdrachten doen om de sleutel te verdienen. Alle vier de prinsen slaagden hiervoor met vlag en wimpel.

Tijdens de sleuteloverdracht van de ‘grote prinsen’ namen de prinsen op ludieke wijze de belangrijke gebeurtenissen in hun dorp op de hak in een meer dan hilarisch filmpje. Hiermee verdienden ook zij de sleutel en kon de burgemeester met een gerust hart het bestuur van de gemeente in handen geven van de vier prinsen.

Succes

Ik denk dat het eerste jaar “carnaval in de tent” in Mill een groot succes is geweest. Elke dag volle bak en ik heb eigenlijk alleen maar terug gehoord hoe leuk het is geweest.  

Ook de geluiden over de carnavalsfeesten in de overige dorpen waren louter positief. Zo zie je maar waar een goede samenwerking toe leidt. Complimenten aan alle mensen die er aan mee hebben gewerkt dat carnaval in onze gemeente zo’n groot succes is geworden dit jaar.

Krachtige kernen

De “kracht van samen” heb ik de afgelopen weken ook op andere plekken gezien. In Langenboom was een presentatie van het Euregio –project “Krachtige Kernen”. Een aantal dorpen in de grensstreek uit zowel Nederland als Duitsland heeft aan dit project meegewerkt. Een van deze dorpen is dus Langenboom. Tijdens deze bijeenkomst presenteerde Langenboom zich aan de overige deelnemers en liet zij zien, dat zij met recht het predicaat krachtige kern hebben. In een presentatie door de dorpsraad en Eigen Kweek gaven zij hun visie op de toekomst van Langenboom. Goed om te zien dat de inwoners van Langenboom zo betrokken zijn bij hun eigen dorp en dat zij samen met de gemeente na willen denken over de toekomst van hun eigen dorp.

Wijkraad Mill Centrum

Ook is recent de oprichting van een wijkraad Mill Centrum tot stand gekomen. In een tweede bijeenkomst hebben maar liefst 24 inwoners van het centrum van Mill zich aangemeld om actief te willen zijn in een op te richten Wijkraad Mill Centrum. Een goede samenwerking tussen Corné Kremers en onze gemeente heeft tot dit mooie resultaat geleid. En nu vol energie met deze enthousiaste club mensen aan de slag. Ik heb er zin in!

]]> 2019-03-11T14:18:43 https://www.gemeente-mill.nl/inwoners-en-ondernemers/overzicht-inwoners-en-ondernemers/nieuws-en-actualiteiten/nieuws/12499-collegecolumn-wethouder-van-daal
<![CDATA[Aanvragen subsidie voor 2020]]> Lokale verenigingen die in aanmerking willen komen voor subsidie in 2020, moeten vóór 1 mei 2019 een online aanvraag indienen bij de gemeente Mill en Sint Hubert.

Structurele subsidie

Jaarlijks wordt ter ondersteuning van de kernactiviteiten van een vereniging structurele subsidie verstrekt. Verenigingen die in aanmerking willen komen voor deze subsidie in 2020 moeten vóór 1 mei 2019 de subsidie aanvragen. Een aanvraag wordt alleen in behandeling genomen als het volledig ingevulde formulier inclusief bijlagen op tijd is aangeleverd.

Incidentele subsidie

Het is voor een vereniging ook mogelijk om incidentele subsidie aan te vragen. Dit is een subsidie voor nieuwe activiteiten en/of eenmalige, kortdurende activiteiten met een vernieuwend karakter. Uitgangspunt is dat er een relatie is met de gemeentelijke doelstellingen. Deze subsidie aanvragen kan het hele jaar door, tenminste acht weken voor aanvang van de activiteit.

Informatie                                   

Voor meer informatie kunt u terecht bij de gemeente Mill en Sint Hubert. Bel 0485-460300 of mail naar info@gemeente-mill.nl.

]]> 2019-03-06T11:38:26 https://www.gemeente-mill.nl/inwoners-en-ondernemers/overzicht-inwoners-en-ondernemers/nieuws-en-actualiteiten/nieuws/aanvragen-subsidie-voor-2020
<![CDATA[Subsidiemogelijkheid projecten "75 Jaar Vrijheid"]]> Dit jaar, 75 jaar geleden, begon de bevrijding van Nederland. En in 2020 is het 75 jaar geleden dat de Tweede Wereldoorlog werd beëindigd. In de Euregio Rijn-Waal worden in 2019 en 2020 diverse herdenkingsbijeenkomsten en bevrijdingsactiviteiten georganiseerd, waaronder diverse gezamenlijke Nederlands-Duitse activiteiten.

Samenwerking bevorderen

Van deze, grensoverschrijdende samenwerking, gaat een belangrijk signaal uit. Om die samenwerking te bevorderen heeft het Dagelijks Bestuur van de Euregio besloten om grensoverschrijdende activiteiten in het kader van “75 jaar vrijheid” met voorrang te ondersteunen. Ook kunnen deze projecten een extra financiële bijdrage aanvragen. Hiervoor stelt de Euregio Rijn-Waal beide jaren 40.000 Euro beschikbaar. Activiteiten die in het kader van “75 jaar vrijheid” worden georganiseerd en waarbij een Duitse deelname uit het werkgebied van de Euregio Rijn-Waal is betrokken, kunnen aanspraak maken op deze regeling.

Informatie

Voor meer informatie, de voorwaarden waaraan een herdenkingsbijeenkomst of bevrijdingsfestiviteit project moet voldoen en voor een aanvraagformulier kunt u terecht op https://www.euregio.org/peopletopeople.

Activiteiten aanmelden

Alle euregionale activiteiten die in het kader van “75 jaar vrijheid” worden georganiseerd, zijn online te vinden op de facebookpagina “Euregio Rijn-Waal - 75 jaar vrijheid” (www.facebook.com/euregiokalender). Bijeenkomsten kunnen aangemeld worden door een e-mail te sturen naar communicatie@euregio.org. Dit geldt ook voor activiteiten van verenigingen, organisaties en scholen binnen de gemeente, die geen grensoverschrijdend karakter hebben.

]]> 2019-02-21T14:24:23 https://www.gemeente-mill.nl/inwoners-en-ondernemers/overzicht-inwoners-en-ondernemers/nieuws-en-actualiteiten/nieuws/subsidiemogelijkheid-projecten-75-jaar-vrijheid
<![CDATA[Inzamelen kerstbomen op zaterdag 12 januari 2019]]> Op zaterdag 12 januari 2019 mag u uw kerstboom aan de straat zetten. Er wordt een aparte ronde gereden voor deze inzameling.

Aanbieden van de kerstboom

Zorg ervoor:

Voor informatie over de inzameling van afval

Bekijk de website www.afvalaanbieden.nl
Download de AfvalApp www.deafvalapp.nl
Stuur een e-mail info@afvalaanbieden.nl
Volg Twitter www.twitter.com/BCA_LvCB
Bel de Afvalinfolijn 0485-338352

]]> 2018-12-17T10:21:55 https://www.gemeente-mill.nl/inwoners-en-ondernemers/overzicht-inwoners-en-ondernemers/nieuws-en-actualiteiten/nieuws/inzamelen-kerstbomen-op-zaterdag-12-januari-2019