<![CDATA[Wadi; Met subsidie uw regenpijp afkoppelen]]>

Regen, sneeuw en hagel dat op uw dak valt, komt via uw regenpijp in het riool terecht. U kunt als inwoner van de gemeente Mill en Sint Hubert subsidie krijgen als u uw regenpijp afkoppelt en het hemelwater verwerkt in de tuin. Dit is niet alleen goed voor uw eigen bomen en planten; het draagt ook bij aan de klimaatbestendigheid van de omgeving. Er zijn verschillende manieren om af te koppelen. Bovengronds, ondergronds, groot of klein: voor iedere tuin is een passende oplossing.

Wadi

‘Wadi’ is een Arabisch woord voor rivierdal. Een wadi als infiltratievoorziening heeft ook wat weg van een rivierdal. Het is een lager gelegen gebied dat zo nu en dan onder water komt te staan. Door uw achtertuin stroomt hoogstwaarschijnlijk geen rivier, maar als u afkoppelt ontstaat er bij regenval wel een tijdelijke stroom water die ergens naar toe moet kunnen. Deze stroom leidt u, bijvoorbeeld via een gootje, naar een verlaagd gedeelte in uw tuin waar het water de grond in kan zakken: de wadi. Een wadi kan een lager gelegen gazon zijn, maar ook een brede kuil of een greppel die aantrekkelijk is aangeplant. Planten die tegen water en droogte kunnen zijn bijvoorbeeld oeverplanten en diverse grassoorten. Een bloeiende wadi ziet er niet alleen heel mooi uit; het is ook goed voor de biodiversiteit. Daarnaast fungeert het als een buffer bij zware regenbuien en gaat het verdroging van uw grond tegen. Door uw tuin nu hiermee al winterklaar te maken, heeft u straks in het voorjaar een schitterende bloeiende wadi in uw tuin.

Meer informatie

Wilt u meer weten over afkoppelen en de subsidie die hiervoor beschikbaar wordt gesteld? Kijk dan op www.gemeente-mill.nl/afkoppelen of bel vrijblijvend voor persoonlijk advies. 

Tel. 0485-460300

]]> 2021-09-28T00:00:00 https://www.gemeente-mill.nl/wadi-afkoppelen
<![CDATA[Voor Elkaar Pas voor Wmo-reizigers in Noordoost-Brabant]]> Van 1 november 2021 tot 1 november 2023 biedt Regiotaxi Noordoost-Brabant gebruikers van het Wmo-vervoer de kans om twee jaar lang, eenvoudig en voordelig gebruik te maken van het openbaar vervoer met de Voor Elkaar Pas van Arriva.

Kosten

In het eerste jaar betaald de klant hiervoor een eigen bijdrage van € 25,- in de abonnementskosten. Hiervoor kunnen zij:

VEP-Begeleiderspas

Bij iedere Voor Elkaar Pas ontvangt de klant een VEP-begeleiderspas. Hierdoor krijgt men de mogelijkheid om iemand mee te nemen, zoals een familielid, vriend of buur. Het hoeft dus niet altijd dezelfde persoon te zijn. De klant kiest zelf wie of wanneer men iemand meeneemt. Dit kan zijn voor hulp tijdens de reis, of gewoon voor de gezelligheid.

OV-OpStapDagen

Om opnieuw kennis te maken met het openbaar worden tussen 27 september en 9 oktober in de regio OV-OpStapDagen georganiseerd. Hiermee willen wij onze Wmo-pashouders helpen weer met de bus of de trein te reizen. Met deze OV-Opstapdagen hopen we onze Wmo-pashouders te stimuleren om het openbaar vervoer meer te gebruiken en zo zelfstandig mobiel te blijven.

Voor wie?

De OV-Opstapdagen zijn speciaal voor mensen die weinig ervaring hebben met het openbaar vervoer. Op deze dag krijgt men informatie over het OV in Brabant en omgeving. Ook leggen we uit hoe reizen met de Voor Elkaar Pas precies werkt.

Wanneer?

De OV-OpStapDagen voor de Wmo-pashouders van Cuijk, Grave, Mill & Sint Hubert vindt plaats op zaterdag 2 oktober van 09.30 uur tot 12.15 uur in Wijkaccomodatie de Nielt, Lavendel 250, Cuijk. 

Programma

Workshops

Drie workshoprondes van 20 minuten, in kleine groepen

Aanmelden

Deelname aan de OV OpStapDagen is gratis en gaat op volgorde van aanmelding. Alle Wmo-pashouders hebben hiervoor een persoonlijke uitnodiging ontvangen voor deze dag. Er is plaats voor maximaal 25 plaatsen. Wacht dus niet te lang met aanmelden!

U kunt zich aanmelden door te bellen naar 076 – 513 66 88 (bereikbaar van maandag t/m vrijdag tussen 9.00 uur en 15.00 uur). Let op: Op piekmomenten kan het zijn dat u het nogmaals moet proberen, wij vragen hiervoor uw begrip.

]]> 2021-09-27T22:40:52 https://www.gemeente-mill.nl/ov-opstapdagen
<![CDATA[Onderzoek naar gezondheid kinderen van 0 t/m 11 jaar van start]]> Helpt u ook mee aan een gezonde gemeente?

Vanaf maandag 20 september 2021 valt bij een groot aantal ouders een uitnodiging voor deelname aan de kindmonitor in de bus. Het gaat om een grootschalig onderzoek naar de gezondheid van kinderen van 0 t/m 11 jaar. De GGD Hart voor Brabant organiseert dit onderzoek voor 35.000 ouders en verzorgers in onze regio. Hoe meer mensen meedoen, hoe beter de GGD de gezondheid van kinderen in beeld krijgt.

Steekproef

De GGD Hart voor Brabant voert dit onderzoek eens in de vier jaar uit in opdracht van de gemeenten in onze regio. De vragen gaan over de gezondheid, leefomgeving, het welzijn en de invloed van corona. Heeft u een uitnodiging ontvangen? Dan is uw kind via een steekproef uit de Basis Registratie Personen (BRP) geselecteerd. Ouders kunnen de vragenlijst online invullen. Alle antwoorden worden vertrouwelijk verwerkt. De GGD beloont elke dertigste deelnemer met een cadeaubon ter waarde van vijftien euro. Dit bedrag kan ook worden gedoneerd aan een goed doel.

Resultaten

De resultaten van dit onderzoek helpen gemeenten te bepalen wat nodig is voor kinderen om gezond en veilig te wonen en te leven en spelen makkelijker te maken. Denk aan activiteiten die kinderen stimuleren meer te bewegen, zoals de aanleg van speeltuinen. Of misschien leven bij ouders veel vragen over opvoeden en kan de gemeente hierbij ondersteuning bieden? De GGD publiceert de resultaten van het onderzoek medio 2022 op www.brabantscan.nl.

Úw ervaringen en behoeften in beeld

Elly de Boer, onderzoekster bij de GGD: “Ouders weten zelf het beste hoe het met hun kinderen gaat. Daarom krijgt een groot aantal ouders een brief van de GGD in de bus. Hierin vragen we om een vragenlijst in te vullen over de gezondheid en opvoeding van hun kind, maar ook over sociale contacten, lichaamsbeweging en (speel)voorzieningen. Natuurlijk is er ook aandacht voor corona. Ouders van peuters kijken anders tegen dingen aan dan ouders met kinderen van 10 of 11 jaar. Juist daarom vragen we zoveel ouders om mee te doen. Ik ben erg benieuwd naar wat mensen invullen. Ik hoop dat we kunnen rekenen op de medewerking van veel ouders!”

]]> 2021-09-27T22:29:50 https://www.gemeente-mill.nl/ggd-onderzoek-kindmonitor
<![CDATA[Hoe woon jíj in de toekomst als je ouder wordt? Of jouw ouders?]]> Denk erover na. Die toekomst is dichterbij dan je denkt.


We blijven steeds langer thuis wonen. Velen willen dit zelf ook, maar het is ook steeds vaker een ‘moet’. Het zorglandschap verandert namelijk. Dat betekent dat je een woning nodig hebt waar je zelfstandig kunt blijven wonen. Of dat je gebruik maakt van een (pré-)mantelzorgwoning, waardoor er voor jou gezorgd kan worden. Jij hebt hiervoor de regie in handen.

Wil je hier alles over weten? Logisch. Kom dan naar de bijeenkomst op 19 oktober 2021. Hier praten gemeenten, zorg- en welzijnsorganisaties en inwoners jou bij. Na deze avond vol informatie, tips en inspirerende praktijkvoorbeelden ken jij alle mogelijkheden en weet je precies hoe je onder andere een (pré-) mantelzorgwoning kunt regelen. Voor jezelf, óf voor je ouders. Je ontvangt dan ook nog een handige en leuke goodiebag.

Online deelnemen kan ook

Kun je er niet bij zijn? Kijk dan online mee of kijk de bijeenkomst later terug. Alle inwoners van het Land van Cuijk zijn welkom. Je kunt je aanmelden tot 15 oktober 2021.

Mantelzorg & Wonen - themabijeenkomst

Datum: dinsdag 19 oktober 2021
Tijdstip: van 19.30 – 21.30 uur
Locatie: Stadschouwburg Cuijk + online te volgen
Aanmelden tot 15 oktober 2021 via www.mantelzorglvc.nl

Zorg dat je weet hoe het werkt. 

Extra aandacht voor mantelzorg

Vijf gemeenten hebben met elkaar afgesproken de komende jaren extra aandacht te hebben voor mantelzorg. Hiervoor is een nota vastgesteld. Met de doelen die in deze nota staan, gaan verschillende organisaties in vijf werkgroepen de komende jaren aan de slag. Dit initiatief komt vanuit de werkgroep ‘mantelzorg en wonen’.

Informele zorg | Jonge mantelzorgers | Respijtzorg | Mantelzorg & wonen | Mantelzorg & werk

]]> 2021-09-27T21:53:50 https://www.gemeente-mill.nl/mantelzorg-wonen-bijeenkomst
<![CDATA[Hoe motiveer je jouw kind om zich in te zetten op school?]]>

De zomervakantie is voorbij: tijd om naar school te gaan. Veel kinderen moeten even wennen aan het ritme. Helemaal niet gek, want ook ouders hebben er last van. Maar wat als het voor jouw kind moeilijk blijft om in beweging te komen voor school? Wij geven tips om hem of haar te motiveren.

Je kind enthousiasmeren voor iets dat hij of zij liever niet doet kan ontzettend lastig zijn. De oplossing? Focus op intrinsieke motivatie. Dit is de motivatie die vanuit je kind zelf komt, waardoor hij of zij iets doet uit eigen wil. En niet omdat een ander het vraagt.

Jouw kind is uniek

Iedereen is anders en juist dat maakt mensen mooi. Realiseer je dat dit ook voor kinderen geldt. Ga in gesprek en toon interesse. Welke talenten en ambities heeft je kind? Richt je hierop en moedig hem of haar aan om te ontdekken wat hij of zij leuk vindt. Zoek daarnaast tijdens het maken van huiswerk naar de meest passende leerstijl. Zo neemt de een informatie op door te luisteren en heeft de ander meer baat bij visuele lesstof.

Schouderklopjes

Stimuleer optimisme en doorzettingsvermogen door complimenten te geven en inzet te waarderen, ook wanneer je kind geen gewenste resultaten behaalt. Door te laten merken dat falen niet erg is, maak je duidelijk dat tegenslagen erbij horen. Geef tot slot het goede voorbeeld en laat zien hoe jij jezelf motiveert.

Vragen staat vrij

Heb je vragen over het stimuleren van de intrinsieke motivatie van je kind? Of andere vragen over opgroeien? Stel ze aan het CJG via telefoon 0485 - 39 66 66 of per e-mail.

]]> 2021-09-27T21:34:11 https://www.gemeente-mill.nl/rubriek9-cjg
<![CDATA[Presentatie Kerkenvisie gemeente Mill en Sint Hubert (en Haps)]]>


De Kerngroep Kerkenvisie Gemeente Mill en Sint Hubert nodigt alle geïnteresseerden en betrokkenen graag uit voor een presentatie van de Kerkenvisie gemeente Mill en Sint Hubert. Daartoe behoort ook de kerk in Haps.

Kerkenvisie

Er zullen in de komende jaren kerkgebouwen gesloten worden, ook in deze regio. De Kerkenvisie is een belangrijke stap naar een goede toekomst voor het prachtige religieuze erfgoed in onze gemeente. Want welke mogelijkheden zijn er? En wie neemt beslissingen over het erfgoed, dat met hulp van voorouders gebouwd en in stand gehouden werd? De toekomst van het religieuze erfgoed gaat ons allemaal aan! We hopen u dan ook te ontmoeten op 4 oktober in Myllesweerd, Kerkstraat 3 in Mill.

Door middel van interviews, schriftelijke enquêtes en vele gesprekken met organisaties, inwoners en kerkleden hebben we het afgelopen jaar een goed beeld gekregen van de ideeën die  inwoners van Mill en Sint Hubert en Haps hebben over de toekomst van de kerkgebouwen. De kerk van Haps is tevens onderdeel van Parochie De Goede Herder.

Deze informatie en andere belangrijke uitgangspunten vormen samen de Kerkenvisie. Een visie waarmee kerkeigenaren en de gemeente vanaf 2022 gestructureerd in gesprek kunnen gaan. De kerkenvisie is op de kerkenvisie pagina te vinden.

Presentatie en aanmelden

Op maandag 4 oktober om 19.30 presenteren we de kerkenvisie in Myllesweerd in Mill, Kerkstraat 3. U bent van harte welkom. Aanmelden is echter belangrijk voor de organisatie en dat kan door een mail te sturen met opgaaf van het aantal personen dat komt. Stuur uw e-mail naar kerkenvisiemill@advinci.nl. Uw aanmelding zal worden bevestigd.

Informatie

Heeft u vragen over dit onderwerp of over de informatieavond, neem dan contact op met Denise Huntjens, 06 – 16 93 90 17.

]]> 2021-09-27T17:23:57 https://www.gemeente-mill.nl/presentatie-kerkenvisie-mill
<![CDATA[Zo regelt u een papieren coronapas]]> Vanaf zaterdag 25 september 2021 heeft u een coronabewijs nodig als u naar een restaurant, bioscoop of evenement wilt. Met de CoronaCheck-app komt u snel binnen. Maar heeft u geen smartphone of vindt u de app te ingewikkeld? Vraag dan een papieren pas aan of print hem zelf uit.

CoronaCheck

Met de CoronaCheck bewijst u dat u bent gevaccineerd, onlangs negatief bent getest of dat u corona heeft gehad en bent hersteld. De CoronaCheck is alleen geldig als u daar een identiteitsbewijs bij laat zien. Met de app gaat dat snel, maar misschien hebt u geen smartphone, of lukt het om andere redenen niet met deze app. Oude telefoons zijn soms ongeschikt voor de CoronaCheck-app en op een tablet werkt de app ook niet. Lukt het niet met een app, zorg dan voor een papieren bewijs. Dat kan op twee manieren: - Via de computer en een printer. U hebt dan wel een DigiD nodig. - Telefonisch. De QR-codes worden binnen vijf werkdagen per post toegestuurd.

Zelf printen

 1. Ga naar de coronacheck website.
 2. Zet een vinkje bij de privacyverklaring en klik op Volgende.
 3. Klik op het juiste type bewijs: een vaccinatiebewijs, herstelbewijs of testbewijs.
 4. Log in met DigiD. Hebt u geen smartphone met de DigiD-app, dan kunt u de controlecode per sms naar een mobiele telefoon laten sturen. Hebt u geen DigiD, dan zult u die eerst moeten aanvragen. Deze procedure kost drie werkdagen.
 5. Uw vaccinatie- of testgegevens verschijnen in beeld. Klik op Maak bewijs.
 6. Klik op Open PDF.
 7. Print de pdf met de QR-code die u nodig heeft.
 8. De pdf bestaat uit vier pagina’s, maar alleen de pagina met de QR-code (de Nederlandse voor in eigen land of anders de Europese) is nodig.
 9. Het vaccinatiebewijs is een jaar geldig, het herstelbewijs hooguit een half jaar en het testbewijs zeer kort (afhankelijk van de test en het testtijdstip).

Telefonisch aanvragen

 1. Zoek uw Burgerservicenummer (BSN) op. Dit staat in uw paspoort, rijbewijs of identiteitskaart.
 2. Bel 0800-1351 en geef aan dat u een papieren bewijs wilt. Een speciale helpdesk neemt uw gegevens op.
 3. U ontvangt de coronapas binnen vijf werkdagen per post.
 4. Maak voor de zekerheid een kopie van het bewijs en houd het origineel thuis.
 5. Telefonisch aanvragen lukt niet als u bent gevaccineerd door of via de huisarts. Het RIVM heeft dan geen gegevens van u. Bel de huisarts en vraag of die het papieren coronabewijs voor u wil uitprinten. Loopt u tegen problemen aan? Kijk dan voor oplossingen bij de rijksoverheid website
 6. Een bewijs dat u in de afgelopen 24 uur negatief bent getest, kan niet per post worden gestuurd.

Hebt u wel een smartphone, maar lukt het niet om de app aan de praat te krijgen? Ga dan voor hulp naar een Informatiepunt Digitale Overheid, bijvoorbeeld in een bibliotheek. Hier vindt u de adressen.

]]> 2021-09-24T16:26:28 https://www.gemeente-mill.nl/papieren-coronapas
<![CDATA[World Cleanup Day: een succes]]>

Zaterdag 18 september 2021 was de World Cleanup Day. Ruim 800 vrijwilligers in de gemeenten Boekel, Boxmeer, Cuijk, Grave, Mill en Sint Hubert en Sint Anthonis gingen aan de slag.

Het was een prachtige dag om op pad te gaan. Ruim 800 vrijwilligers gingen in groepsverband of met hun eigen gezin in hun eigen buurt aan de slag om zoveel mogelijk zwerfafval op te ruimen. Hieronder volgt een impressie van de deze dag.

Wij bedanken alle vrijwilligers hartelijk voor hun inzet. 

SchonBezig

Mocht je je het hele jaar in willen zetten voor het tegengaan van zwerfafval, meld je dan aan voor het Netwerk Zwerfafval Schonbezig (www.schonbezig.nl). Je krijgt van ons alle materialen. Je kunt zelf bepalen waar, wanneer en hoe vaak je zwerfafval gaat opruimen.

Meer informatie

Meer weten over dit onderwerp of over het aanbieden van afval?

Bekijk de website www.afvalaanbieden.nl
Download de AfvalApp www.deafvalapp.nl
Stuur een e-mail info@afvalaanbieden.nl
Volg Twitter www.twitter.com/BCA_LvCB
Bel de Afvalinfolijn 0485-338352

Logo Afvalinzameling Land van Cuijk en Boekel

]]> 2021-09-24T15:26:11 https://www.gemeente-mill.nl/world-cleanup-day-2021
<![CDATA[Reist u met ons mee in het Geopark?]]>

Het barst hier van de breuken!

De aanwezigheid van breuken in de ondergrond heeft een diversiteit aan landschappen doen ontstaan. Denk daarbij aan de unieke Wijst gronden in Uden, de Peelvenen en het landschap waar de sporen van het verloop van de verplaatsing van de Maas zichtbaar zijn, zoals de Graafseweg tussen Mill en Grave. Mede dankzij deze grondbewegingen worden er bijvoorbeeld bij de Kuilen vele fossielen gevonden. Het is een bijzonder gebied, met een bijzondere waterhuishouding, flora, fauna én cultuurhistorie. Omdat het gebied zo uniek is wordt er door diverse partijen gewerkt aan het verkrijgen van de een status als Unesco Geopark.

Kleinschalige ontmoetingen

Om dit bijzondere gebied samen te ontdekken organiseert Geopark Peelhorst en Maasvallei i.o. vanaf september tot halverwege december wekelijks kleinschalige ontmoetingen. De kleinschalige ontmoetingen worden georganiseerd in de vorm van lezingen, wandel- en fiets excursies over de geschiedenis, geologie, cultuur, archeologie en flora en fauna binnen het Geopark.

Maandag 27 september 2021

Op maandag 27 september 2021 wordt in de gemeente Mill en Sint Hubert de gratis lezing “Mill tussen Peel en Pradolina” verzorgt door dhr. Jan Nillissen. De wethouder van de gemeente Mill en St. Hubert, Dhr. Jos van den Boogaart zal voorafgaand een openingswoord houden en een korte inleiding geven over het gebied. Na de lezing volgt de opening van een kleine tentoonstelling “Horst in Mill.”

Tijdstip: vanaf 19:30 (start lezing 20:00 uur) - 22.00 uur
Locatie: De Valkhoeve Mill/ Bezoekerscentrum de Kuilen, Valkweg 11 Mill.
Deelname: gratis

Zondag 3 oktober 2021

Op zondag 3 oktober vertrekt de fietstocht over dit gedeelte van de Noordelijke
Peelrandbreuk over de Kuilen richting de Verborgen Raamvallei en de zichtbaarheid van de
breuklijn, de horst en slenk in het huidige landschap in onze gemeente.

Tijdstip: 10.00 - 12.00 uur
Vertrekpunt: De Valkhoeve Mill/ Bezoekerscentrum de Kuilen, Valkweg 11 Mill.
Max 40 deelnemers.
Kosten: 2,50
Aanmelden: info@devalkhoevemill.nl
Benodigdheden: fiets

Website en nieuwsbrief voor meer informatie

Meer weten over het Geopark? Kijk voor meer informatie, aanmelden en het hele programma op peelhorstenmaasvallei

]]> 2021-09-24T15:05:56 https://www.gemeente-mill.nl/inwoners-en-ondernemers/overzicht-inwoners-en-ondernemers/nieuws-en-actualiteiten/nieuws/reist-u-met-ons-mee-in-het-geopark
<![CDATA[Met subsidie uw regenpijp afkoppelen]]>

Regen, sneeuw en hagel dat op uw dak valt, komt via uw regenpijp in het riool terecht. U kunt als inwoner van de gemeente Mill en Sint Hubert subsidie krijgen als u uw regenpijp afkoppelt en het hemelwater verwerkt in de tuin. Dit is niet alleen goed voor uw eigen bomen en planten; het draagt ook bij aan de klimaatbestendigheid van de omgeving. Er zijn verschillende manieren om af te koppelen. Bovengronds, ondergronds, groot of klein: voor iedere tuin is een passende oplossing.

De herfst begint bijna en veel mensen gaan weer in de tuin aan het werk. De komende zes weken lichten wij daarom, ter inspiratie, afkoppelmogelijkheden uit waar u mee aan de slag zou kunnen.

Deze week: een regenton met overloop.

Regenton met overloop In een regenton vangt u regenwater op. Het voordeel hiervan is dat het benut kan worden. Zo kunt u er de auto mee wassen en de planten mee water geven. Regentonnen vindt u in alle soorten en maten, in bouwmarkten, tuincentra en op het internet. Ze zijn relatief gemakkelijk te installeren en vergen weinig onderhoud. U kunt de subsidie van €4 per vierkante meter afgekoppeld oppervlak gebruiken om een regenton aan te schaffen. Het is dan wel van belang dat u de ton voorziet van een overloop. Een regenton heeft doorgaans onvoldoende capaciteit om een of meer fikse regenbuien aan te kunnen. Het overtollige water kan niet langer naar het riool, dus moet het ergens in uw tuin de grond in kunnen zakken. U kunt het water op een grasveldje laten lopen of het (via een gootje) leiden naar een lager gelegen gedeelte. Er zijn echter meer, creatieve oplossingen mogelijk. Daarover leest u de volgende weken meer.

Meer informatie

Wilt u meer weten over afkoppelen en de subsidie die hiervoor beschikbaar wordt gesteld? Kijk dan op www.gemeente-mill.nl/afkoppelen of bel vrijblijvend voor persoonlijk advies. 

Tel. 0485-460300

]]> 2021-09-21T22:37:27 https://www.gemeente-mill.nl/regenton-afkoppelen
<![CDATA[Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (TOZO)]]> Vanaf 1 maart 2020 kunnen zelfstandig ondernemers een beroep doen op de Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers. Deze regeling is bedoeld om ondernemers die als gevolg van de Coronacrisis tijdelijk geen inkomen hebben, van een inkomen te voorzien. Daarnaast kan er, als er sprake is van liquiditeitsproblemen, een lening voor bedrijfskapitaal worden aangevraagd.

Update september 2021

Vanaf 1 oktober 2021 stopt de Tozo definitief. De landelijke overheid heeft aangekondigd dat de Bbz-regeling tijdelijk versoepelt gaat worden. Deze versoepeling gaat in met ingang van 1 oktober 2021 en zal tot het einde van het jaar duren. Hoe de regeling er definitief uit gaat zien is nog niet helemaal duidelijk.

De voorgestelde versoepelingen zijn:

Zodra er meer duidelijk is zullen wij u daarvan op de hoogte stellen via onze website.

Update juni 2021: Uitstel terugbetaling Tozo lening voor bedrijfskapitaal

Voor de Tozo was oorspronkelijk geregeld dat zelfstandig ondernemers met een lening voor bedrijfskapitaal per 1 juli 2021 zouden starten met aflossen. Veel zelfstandig ondernemers zijn echter nog niet in staat om al per 1 juli 2021 aan hun aflossings- en renteverplichtingen te voldoen. Het ministerie van Sociale zaken en werkgelegenheid heeft daarom besloten dat de aflossingsdatum verschoven wordt naar 1 januari 2022. Daarnaast wordt de renteopbouw in de periode van 1 januari 2021 tot 1 januari 2022 stopgezet. De looptijd van de lening wordt verlengd van 3,5 naar 5 jaar. Wie toch per juli 2021 of sneller dan binnen 5 jaar wil aflossen, kan dat uiteraard nog steeds doen.

De ondernemers die een lening voor bedrijfskapitaal hebben ontvangen, ontvangen binnenkort een brief met meer informatie.

Update juni 2021: Verlenging Tozo uitkering voor levensonderhoud

De landelijke overheid heeft besloten om de Tozo regeling vanaf 1 juli 2021 te verlengen met Tozo-5. Tot 1 juli 2021 kunt u nog een aanvraag voor Tozo-4 doen. Hieronder leest u meer over de voorwaarden.

]]> 2021-09-20T16:00:00 https://www.gemeente-mill.nl/corona-tozo
<![CDATA[Regeling Tijdelijke ondersteuning noodzakelijke kosten (TONK)]]> Ondanks de verschillende steunmaatregelen die reeds door het kabinet zijn genomen, dreigen er mensen tussen wal en schip te vallen. Bent u ondernemer/zzp-er, werknemer of werkzoekende en heeft u financiële problemen door de coronamaatregelen? En kunt u daardoor noodzakelijke kosten zoals woonkosten niet meer betalen? Dan kan de Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten (TONK) u misschien helpen. De regeling TONK biedt een tegemoetkoming voor noodzakelijke kosten voor ondernemers, die door de coronacrisis te maken krijgen met terugval in inkomen.

Update september 2021

Vanuit de landelijke overheid is het bericht ontvangen dat de steunmaatregelen in verband met de Corona epidemie per 1 oktober 2021 stoppen. Dat geldt ook voor de TONK. Vanaf 1 oktober 2021 kunt u dus geen aanvragen meer indienen voor een tegemoetkoming in uw vaste lasten.

Als u ook na 1 oktober 2021 moeite heeft om uw hypotheek of huur te betalen, dan komt u mogelijk in aanmerking voor een woonkostentoeslag. Ook voor andere kosten zijn er regelingen. Klikt u hier voor de minimaregelingen die er zijn https://www.cuijk.nl/inkomensondersteuning.

Update juli 2021

De regeling is aangepast, zodat meer mensen hiervoor in aanmerking komen. De belangrijkste verandering is dat het maximale maandbedrag verhoogd is naar € 1.000,00 per maand. Hieronder leest u alle informatie over de TONK.

Voor wie

U komt in aanmerking voor de Tonk wanneer u door de Coronamaatregelen een (aanzienlijk) lager inkomen heeft dan voor de Coronacrisis. Voorwaarde is wel dat u daardoor de noodzakelijke (woon)kosten niet meer kunt betalen. Ook moeten er  geen andere regelingen zijn waar u gebruik van kunt maken. U kunt hierbij denken aan een uitkering van het UWV, de SVB, maar ook huur- of zorgtoeslag.

In de volgende situaties komt u mogelijk in aanmerking:

Voldoet u niet aan een van de bovengenoemde situaties, maar kunt u als gevolg van de Coronacrisis uw vaste lasten niet meer betalen, neem dan contact met ons op. Dat kan door een e-mail te sturen naar vragentonk@cgm.nl.

Noodzakelijke (woon)kosten

Noodzakelijke woonkosten zijn:

Woonkosten tot een bedrag van € 240,00 komen niet voor vergoeding in aanmerking. Wij gaan er vanuit dat u deze kosten zelf uit een (minimum-)inkomen kunt betalen. Als uw kosten lager zijn dan € 240,00,  maar u kunt desondanks uw vaste lasten niet meer betalen, doet u dan toch een aanvraag. Wij kunnen als daar (dringende) redenen voor zijn, afwijken van de regels.

De voorwaarden

Periode uitkering

De Tonk loopt van 1 januari 2021 tot en met 30 september 2021. U kunt dus maximaal voor negen maanden een uitkering krijgen. Korter kan natuurlijk ook, langer niet. U kunt een aanvraag doen voor de maanden dat u niet in staat bent om uw woonkosten te betalen. De Tonk kan met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2021 worden toegekend. Als u bijvoorbeeld op 1 augustus 2021 een aanvraag indient, dan kun u de uitkering toch in laten gaan op 1 januari 2021. U kunt tot 1 oktober 2021 een aanvraag indienen. Na 1 oktober 2021 is het niet meer mogelijk om een aanvraag voor Tonk te doen.

Hoogte uitkering

De hoogte is afhankelijk van de hoogte van uw inkomen (uw draagkracht) en de hoogte van uw woonkosten. En is dus voor iedereen verschillend. De vergoeding bedraagt maximaal € 1.000,00 per maand. U mag de TONK-uitkering meestal houden. In sommige uitzonderlijke gevallen kan de uitkering als lening worden verstrekt, bijvoorbeeld als u weet dat u binnenkort een groot bedrag ontvangt.

Inlichtingenplicht (artikel 17 Participatiewet)

Als u wilt deelnemen aan de Tonk moet u zich houden aan de inlichtingenplicht. Deze verplichting houdt in dat u ons de juiste informatie geeft bij de aanvraag. Zo verklaart u met het indienen van de aanvraag dat uw (gezins-) inkomsten gedaald is als gevolg van de Coronacrisis en u daardoor de noodzakelijke (woon)kosten niet meer kunt betalen. Ook bent u bijvoorbeeld verplicht om ons, als de uitkering is toegekend, op de hoogte te stellen wanneer er wijzigingen zijn in uw (gezins-) inkomen of persoonlijke situatie.

Aanvragen

U heeft een DigiD nodig om de aanvraag te kunnen doen. Als u een partner heeft, dan moet ook uw partner inloggen met zijn of haar DigiD. Als u alles heeft ingevuld wordt u gevraagd om bewijsstukken te uploaden. De bewijsstukken mogen per bewijsstuk maximaal 1 MB groot zijn. Als het niet lukt om de stukken te uploaden of ze zijn groter dan 1 MB, mailt u de stukken dan naar tonk@cgm.nl. Wij adviseren u om dit op een veilige manier te doen via veiligdelen.cgm.nl. Zet u in het onderwerp uw naam en geboortedatum.

Zodra u het aanvraagformulier volledig heeft ingevuld zult u een overzicht krijgen van welke bewijsstukken u moet uploaden.

Verlenging aanvraag

Als u over de periode van 1 januari 2021 tot 1 juli 2021 al TONK heeft ontvangen, dan kunt u opnieuw een aanvraag doen voor de periode van 1 juli 2021 tot 1 oktober 2021. U hoeft dan alleen maar het formulier in te vullen. U hoeft dus niet opnieuw alle bewijsstukken in te leveren. Als er een wijziging is geweest in uw inkomen of de hoogte van de vaste lasten, moet u daar uiteraard wel bewijsstukken van inleveren, zodat wij de hoogte van de tegemoetkoming kunnen vaststellen.

Nog vragen

Wij hopen u hiermee voldoende geïnformeerd te hebben over de Tonk. Als u na het lezen van deze informatie toch nog vragen heeft, dan willen wij u vragen om deze per e-mail te stellen. U kunt uw vragen mailen naar vragentonk@cgm.nl.

]]> 2021-09-20T10:00:00 https://www.gemeente-mill.nl/regeling-tijdelijke-ondersteuning-noodzakelijke-kosten-(tonk)
<![CDATA[Grootschalige inkoopactie isolatie, zonnepanelen en verwarmingsisolaties]]>

Alle vijf gemeenten in het Land van Cuijk organiseren een grootschalige inkoopactie energiebesparing voor huiseigenaren. Daarbij gaat het om energiebesparende maatregelen zoals isolatie, zonnepanelen en verwarmingsinstallaties. De gemeenten bieden lokale uitvoerders de mogelijkheid om de werkzaamheden van de actie uit te voeren. Bedrijven die zijn geïnteresseerd kunnen zich uiterlijk tot en met woensdag 29 september 2021 aanmelden via: www.winstuitjewoning.nl/actie/samenwerken of bel 023-5836936. Biedingen indienen kan t/m vrijdag 1 oktober.

Winst uit je woning

De vijf gemeenten hebben de uitvoering van de inkoopactie uitbesteed aan Winst uit je Woning. Al meer dan 10 jaar organiseert Winst uit je woning advies- en inkoopacties voor  energiebesparende maatregelen. Winst uit je woning heeft inmiddels met meer dan 100 (lokale) uitvoerders samengewerkt. De acties leveren een groot aantal opdrachten op voor (lokale) isolatie- en installatiebedrijven.

Brieven woningeigenaren

Vanaf de week van 18 oktober 2021 ontvangen woningeigenaren in de vijf gemeenten een uitnodiging om mee te doen aan een advies- en inkoopactie.

]]> 2021-09-20T00:00:00 https://www.gemeente-mill.nl/gezocht-lokale-uitvoerders-energiebesparing
<![CDATA[Jaarlijks onderhoud sloten]]> Een goede regenwaterafvoer wordt steeds belangrijker, zeker gelet op de felle regenbuien van de laatste jaren en de toenemende neerslag in het algemeen. Voor een goede afvoer van overtollig regenwater heeft de gemeente Mill en Sint Hubert beleid voor het onderhoud van sloten vastgesteld. De gemeente zorgt voor het vegen van de sloten maar de eigenaren van de aanliggende percelen, de zogeheten aangelanden, zorgen voor de afvoer van het slootmaaisel. 

Hoe gaat dit in zijn werk?

Start veegwerkzaamheden

De veegwerkzaamheden starten medio oktober 2021. De gemeente laat dit uitvoeren door een aannemer. In verband met de opdrachtverstrekking aan deze aannemer dient eenieder met vragen of opmerkingen dit zo spoedig mogelijk, doch uiterlijk voor aanvang van de werkzaamheden aan de gemeente kenbaar te maken via telefoonnummer: 0485 – 45 19 87.

]]> 2021-09-17T11:00:28 https://www.gemeente-mill.nl/jaarlijks-onderhoud-sloten
<![CDATA[Kom jij ook naar de expositie; 'De vele gezichten van dementie'?]]>

Alzheimer Nederland, afdeling Land van Cuijk en Gennep, organiseert op dinsdag 21 september van 10.00 - 20.00 uur een expositie over de vele gezichten van dementie. Tijdens deze expositie tonen lokale kunstenaars hun visie op dementie. De toegang is gratis.

Deskundigen

Op deze dag zijn er ook diverse deskundigen aanwezig die jouw vragen over dementie kunnen beantwoorden. Denk hierbij ook aan mantelzorg, casemanagers, dementievriendelijke samenleving, dagbesteding enzovoorts. 

Locatie

Catharinahof Grave
Koninginnedijk 252
5361 CR Grave

Meer informatie

Wilt u meer informatie. Mail dan naar landvancuijk@alzheimervrijwilligers.nl

]]> 2021-09-17T09:31:34 https://www.gemeente-mill.nl/alzheimerdag
<![CDATA[Hoe bestrijd jij eenzaamheid? Geef je tips door!]]> Eenzaamheid is een thema dat sinds corona steeds meer naar de voorgrond is gekomen. Een thema waar iedereen waarschijnlijk in zijn of haar leven vroeg of laat mee te maken krijgt. Daarom staat Nederland in de Week van de Eenzaamheid, tussen 30 september en 7 oktober 2021, stil bij dit thema.

Week van aandacht

In welke leeftijdsgroep je valt, maakt niet uit: jong, volwassen, oud. Ook of het jezelf betreft of een partner, familielid, kennis, vriend of vriendin maakt niet uit. Dat eenzaamheid bestaat en er mag zijn is wél belangrijk. Vandaar dat er niet één dag, maar een hele week aandacht wordt gevraagd voor eenzaamheid.

Dit gebeurt door middel van samenkomst, door simpelweg leuke dingen te doen met elkaar, door met elkaar in gesprek te gaan en door naar elkaar te luisteren. En wij luisteren graag naar jou en leren graag van jou.

Bekijk hier het programma en doe mee

Deel jouw ervaring

Heb jij ervaringen gehad met eenzaamheid of ben jij een expert in het voorkomen hiervan, dan leren we graag van jou. Graag ontvangen wij zoveel mogelijk tips om met eenzaamheid om te gaan of te bestrijden. De vijf beste tips zullen gepubliceerd worden, zodat iedereen van deze tips gebruik kan maken.

Stuur je tips naar op Tjeu Adank, tjeu.adank@cgm.nl en misschien zie je jouw tip binnenkort wel in één van onze publicaties verschijnen!

]]> 2021-09-16T09:00:00 https://www.gemeente-mill.nl/hoe-bestrijd-jij-eenzaamheid
<![CDATA[Informatie over het coronavirus]]> Corona (COVID-19) is nog steeds het onderwerp van gesprek in ons land. Het RIVM houdt de actuele stand van zaken bij. Ook de Veiligheidsregio Brabant Noord, waar onze gemeente onderdeel van is, houdt de situatie goed in de gaten. Op de website van het RIVM staat alle actuele en algemene informatie over corona, maar ook een overzicht van veel gestelde vragen en antwoorden.

Actueel

Nederland verder open met coronatoegangsbewijs

Vanaf 25 september kunnen we zonder de verplichte 1,5 meter maatregel. Dit is een grote stap vooruit. Zo kan de horeca weer op maximale capaciteit open en zijn alle evenementen toegestaan. Inmiddels hebben bijna 13 miljoen mensen minimaal één vaccinatie gehad. Ruim 11 miljoen mensen zijn volledig gevaccineerd. Het aantal mensen dat met COVID-19 in het ziekenhuis en op de IC is opgenomen is stabiel.

Bekijk de meest actuele informatie over de coronamaatregelen op www.rijksoverheid.nl.

Coronavirus: overzicht coronamaatregelen per 25 september 2021

Bekijk het overzicht 'Stap voor stap de 1,5 meter loslaten' op www.rijksoverheid.nl.

Snel naar

]]> 2021-09-14T08:00:00 https://www.gemeente-mill.nl/corona
<![CDATA[Meldpunt Zorgwekkend Gedrag]]>

Misschien schrik je van iemand op straat die in de war lijkt, of maak je je zorgen om een familielid dat niet meer voor zichzelf zorgt. Hoewel er in dat soort situaties geen spoed nodig is, bellen veel mensen de politie voor hulp. Maar eigenlijk kan een andere deskundige vaak beter helpen. Daarom is er het Meldpunt Zorgwekkend Gedrag: zodat de persoon om wie jij je zorgen maakt de juiste hulp kan krijgen. Het meldpunt werkt samen met zorgaanbieders, politie, wijkteams, het Veiligheidshuis en de familie of de omgeving aan een oplossing.

Wanneer bel je welk telefoonnummer?

Bel in een spoedsituatie altijd 112. Denk je aan zelfmoord? Bel dan 113.

Bel Meldpunt Zorgwekkend Gedrag via 0800-1205 of voor bel voor Noordoost Brabant direct met het regionale Meld- en Adviespunt voor Zorg en Overlast via 085-0203451

Het Meldpunt Zorgwekkend Gedrag is er voor niet-acute zorgen en verbind je door met een meldpunt in jouw regio. De meeste meldpunten zijn tijdens kantooruren (09.00 - 17.00 uur van maandag t/m vrijdag) geopend. Sommige meldpunten zijn ook ’s avonds, ’s nachts of in het weekend geopend. Wanneer je belt tussen 09.00 en 21.00 uur, krijg je altijd iemand aan de lijn. Maar vanaf 17.00 uur kun je worden doorgeschakeld naar MIND Korrelatie als het meldpunt in jouw regio gesloten is. Hulpverleners van MIND Korrelatie staan je dan te woord en kunnen je van advies voorzien. Via MIND kun je geen melding maken. 

]]> 2021-09-14T00:00:00 https://www.gemeente-mill.nl/meldpunt-zorgwekkend-gedrag
<![CDATA[Uitreiking Koninklijke Onderscheidingen]]> Afgelopen zaterdag 4 september ontvingen Martien van Katwijk en Jan Hermanussen van de gemeente Mill en Sint Hubert uit handen van burgemeester Antoine Walraven de Koninklijke Onderscheiding ‘Lid in de orde van Oranje Nassau’. Een mooie waardering voor beide heren die zich allebei vanuit hun eigen passie en kennis jarenlang in hebben gezet voor de gemeenschap. Zij hebben het lintje dan ook meer dan verdiend.

]]> 2021-09-09T12:32:41 https://www.gemeente-mill.nl/uitreiking-koninklijke-onderscheidingen
<![CDATA[Rooiwerkzaamheden in gemeente Cuijk, Grave en Mill en Sint Hubert]]> In de gemeenten Cuijk, Grave en Mill en Sint Hubert wordt regelmatig het gemeentelijk bomenbestand gecontroleerd. Dat gebeurt door een extern, specialistisch bedrijf. Iedere boom komt eens in de vier jaar aan de beurt voor uitgebreide controle. Bij deze controle wordt gekeken of de bomen nog gezond en veilig zijn. Soms is het nodig een boom van onderop bij te werken om een minimale doorrijhoogte te garanderen. Als er dode takken in zitten, worden die verwijderd. Indien nodig wordt een boom in het eerstvolgend voorjaar gesnoeid of in het uiterste geval gekapt.

Bomen rooien

De gemeente voert zelf ook tussentijdse controles uit als de situatie daar om vraagt. Uit zo’n tussentijdse controle is gebleken dat diverse bomen in onze gemeenten de warme zomer van 2020 niet hebben overleefd. Deze bomen worden gerooid. Rooien is geen prettig gezicht en de gemeente doet dat dan ook niet graag, zeker niet in deze tijd waarin duurzaamheid en een groene leefomgeving steeds belangrijker worden gevonden. Maar soms is het nodig om veiligheidsredenen. In de meeste gevallen zal er ook een nieuwe boom terug geplant worden.

Werkzaamheden vanaf week 37 

De rooiwerkzaamheden starten in week 37. Wilt u weten waar bomen gerooid worden, ga dan naar: https://www.cgmgis.nl/bomen. Klik linksboven naast het zoekvenster op de drie lijntjes. In het uitklapmenu kunt u “te rooien bomen” selecteren. Zoom in op het kaartbeeld en u kunt precies zien waar een boom gerooid wordt.

De rooiwerkzaamheden worden uitgevoerd door Arie Arts Boomverzorging uit Sint Agatha.

Meer informatie

Informatie Heeft u vragen over dit onderwerp? Neem dan contact op met Jeroen Burgman, medewerker Infrastructuur Beheer en Onderhoud, tel. 0485 – 396 600 of per e-mail: bomen@cgm.nl

]]> 2021-09-08T16:15:26 https://www.gemeente-mill.nl/rooiwerkzaamheden
<![CDATA[Inschrijving pachtgrond gemeente Mill en Sint Hubert 2022]]> Voor 2022 zijn er elf percelen pachtgrond ten behoeve van de geliberaliseerde pacht beschikbaar.

Het betreft de volgende percelen pachtgrond:

 1. Het perceel, groot ongeveer 1.55.45 ha, gelegen aan de Uilweg te Mill.
 2. Het perceel ’t Kavelt aan de Wanroijseweg/Van den Bogaardweg te Mill is verdeeld in 4 percelen pachtgrond. Er is 1 deelperceel pachtgrond, groot ongeveer 2.28.95 ha, voor de geliberaliseerde pacht beschikbaar. Dit deelperceel dient als grasland te worden gebruikt.
 3. Het perceel, groot ongeveer 2.48.10 ha, gelegen aan de Karstraat te Mill.
 4. Het perceel, groot ongeveer 3.86.37 ha, gelegen aan de Maurikstraat te Langenboom. Echter, er mag op een deel van het perceel niet met chemicaliën worden gespoten. Dit betreft 10 meter rondom het perceel dat is gelegen op de hoek van de Maurikstraat.
 5. Het perceel, groot ongeveer 2.49.25 ha, gelegen tussen de Gerritsweg en de Molenheidseweg te Mill.
 6. Het perceel, groot ongeveer 2.99.35 ha, gelegen aan de Gagelweg te Mill.
 7. Het perceel, groot ongeveer 2.56.85 ha, gelegen aan de Graafseweg.
 8. Het perceel, groot ongeveer 1.03.20 ha, gelegen aan de Voordijkse Veldweg.
 9. Het perceel, groot ongeveer 2.44.45 ha, gelegen aan de Groespeelweg.
 10. De percelen, totaal groot ongeveer 2.54.42 ha, gelegen aan de Groespeelweg.

Het jachtrecht op voornoemde percelen is verhuurd aan een Wildbeheereenheid. Dit betekent dat op de voornoemde percelen pachtgrond jachtrecht zit.

Situatietekeningen

De situatietekeningen van de voornoemde percelen liggen bij de receptie van het gemeentehuis ter inzage. Op de situatietekening van de Maurikstraat staat aangegeven waarop niet met chemicaliën mag worden gespoten. Tekeningen zijn tevens hier te raadplegen. Onderstaand is ook het inschrijfformulier te vinden.

 1. Situatietekening Uilweg te Mill.
 2. Situatietekening ’t Kavelt aan de Wanroijseweg/Van den Bogaardweg te Mill.
 3. Situatietekening Karstraat te Mill.
 4. Situatietekening Maurikstraat te Langenboom. 
 5. Situatietekening Gerritsweg en de Molenheidseweg te Mill.
 6. Situatietekening Gagelweg te Mill.
 7. Situatietekening Graafseweg.
 8. Situatietekening Voordijkse Veldweg.
 9. Situatietekening 2.44.45 ha Groespeelweg.
 10. Situatietekening 2.54.42 ha (meerdere percelen) Groespeelweg.

Inschrijfformulier 

Wilt u in aanmerking komen voor de pacht van grond in 2022 dan kunt u een bod doen door het inschrijfformulier in te vullen en uw bod vóór dinsdag 28 september 2021 te mailen naar teamgrondzaken@cgm.nl. U dient een bod te doen inzake de pachtprijs per ha. Vervolgens krijgt u per mail een ontvangstbevestiging.

Inschrijfformulier pachtgrond

Pachten

Degene met het hoogste bod zal in principe de grond geliberaliseerd kunnen pachten. De gemeente behoudt zich het recht voor al dan niet tot gunning over te gaan.

Ruilverkavelingslasten 

Als u pachtgrond wordt toegewezen, dan wordt u naast de pachtprijs ook ruilverkavelingslasten (behalve bij de percelen aan de Wanroijseweg/Van den Bogaardweg, aan de Maurikstraat, tussen de Gerritsweg en de Molenheidseweg, aan de Graafseweg en de Groespeelweg), waterschapslasten en toetsingskosten van de Grondkamer in rekening gebracht.

Voorwaarden 

Voor het doen van een bod dient u in de gemeente Mill en Sint Hubert te wonen en in deze gemeente over een reëel agrarisch bedrijf te beschikken.

Ontvangstbevestiging 

Als u geen ontvangstbevestiging heeft ontvangen en wel een bod heeft gedaan, dan dient u hierover uiterlijk op donderdag 30 september 2021 telefonisch contact op te nemen met Emile Kersten of Sandra van Osch van de afdeling Openbare Werken, telefoonnummer 0485-460300. Ook voor vragen kunt u hier terecht.

]]> 2021-09-08T15:56:21 https://www.gemeente-mill.nl/pacht2022
<![CDATA[Gemeente Mill en Sint Hubert neemt deel aan landelijke inleveractie steekwapens]]> De gemeente Mill en Sint Hubert neemt in de Week van de Veiligheid (11 t/m 17 oktober) deel aan de landelijke inleveractie van steekwapens. De inleveractie wordt landelijk georganiseerd voor alle gemeenten die zich hierbij willen aansluiten. Vooral jongeren en jongvolwassenen worden aangemoedigd hun steekwapen in te leveren. In de periode voorafgaand aan de inleverweek starten de gemeenten een campagne om hun bewust te maken van de risico’s van wapenbezit.

Zorgelijke ontwikkeling

“Wapens horen niet thuis in onze samenleving. Dat is niet de manier waarop we conflicten willen oplossen,” zegt burgemeester Antoine Walraven. “De laatste jaren zien we echter dat het wapengebruik toeneemt, vooral onder jongeren en jongvolwassenen. Dat is een buitengewoon zorgelijke ontwikkeling. Daarom is het belangrijk dat ook in onze gemeente aandacht is voor dit thema. Via de inleveractie maken we bovendien ons dorp weer een stukje veiliger.”

Straffeloos inleveren

Tijdens de inleverweek kunnen steekwapens straffeloos worden ingeleverd bij de politiebureaus in Cuijk (Spinding 1) en Uden (Udenseweg 1). Deze zijn als inleverpunt herkenbaar door de poster die voor het raam hangt. Het inleveren van de wapens gebeurt anoniem in een inleverton die op het bureau staat. Er is dus geen risico dat men bestraft kan worden voor het wapenbezit. Na afloop van de inleverweek wordt het totale aantal ingeleverde wapens in de deelnemende gemeenten landelijk bekend gemaakt. In totaal hebben zich meer dan 200 gemeenten aangemeld. De inleveractie wordt landelijk gefaciliteerd door het ministerie van Justitie en Veiligheid in samenwerking met de politie en het Openbaar Ministerie.

Informatie

De school en het jongerenwerk, maar ook de ouders kunnen met jongeren het gesprek aangaan over de risico’s van wapenbezit. Voor de ouders is een gespreksleidraad ontwikkeld. Ook het jongerenwerk kan daarvan gebruik maken. Scholen kunnen tijdens de campagneperiode een leskaart gebruiken om wapenbezit met de leerlingen te bespreken. Scholen en jongerenwerkers kunnen de jongeren ook stimuleren rapvideo’s te maken waarin ze het belang van een wapenvrije samenleving uitdragen. Het ministerie onderzoekt in samenspraak met het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) of die video’s geplaatst kunnen worden bij de digitale landkaart op de site van het CCV. Op deze digitale landkaart staat niet alleen welke gemeenten deelnemen aan de inleveractie, maar ook waar - onder vermelding van adres en openingstijden - de inleverpunten zijn. De leskaart jongeren en wapenbezit en de gespreksleidraad voor ouders zijn beschikbaar op www.hetccv.nl. Daarop zijn ook feiten en cijfers te vinden over wapenbezit en jongeren, veelgestelde vragen daarover en een overzichtskaart met de verschillende typen wapens.

FAQ en downloads vindt u onder de afbeelding

]]> 2021-09-06T16:43:42 https://www.gemeente-mill.nl/inleveractie-steekwapens
<![CDATA[Verkiezingen 2021: registratie aanduiding politieke groepering]]> Het centraal stembureau voor de verkiezing van de leden van de raad van de gemeente Land van Cuijk; gelet op artikel G3, lid 5, van de Kieswet; dat op 30 augustus 2021 is besloten de volgende aanduidingen van de genoemde politieke groeperingen te registreren in het register voor de verkiezing van de leden van de raad van de gemeente Land van Cuijk.

__________________________________________________________________

Politieke groepering                  :           Liberaal Land van Cuijk

Aanduiding                               :           Liberaal LVC

_________________________________________________________________________

Politieke groepering                  :           Lokale Partij Grave

Aanduiding                               :           LPG

________________________________________________________________________

Politieke groepering                  :           Lijst Bart Theunissen

Aanduiding                               :           Lijst Bart Theunissen

_________________________________________________________________________

Politieke groepering                  :           Keerpunt 2010

Aanduiding                               :           KEERPUNT

                                                           Samen standvastig vooruit                                          

________________________________________________________________________

Politieke groepering                  :           Team Lokaal

Aanduiding                               :           Team Lokaal

_________________________________________________________________________

De aandacht wordt erop gevestigd dat ingevolge de Algemene wet bestuursrecht, de natuurlijke of rechtspersoon, die door de beschikking rechtstreeks in zijn belang is getroffen, daartegen beroep kan instellen bij de afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Het beroepschrift moet op grond van artikel G5, lid 1, onder b, van de Kieswet, uiterlijk op de zesde dag na de dagtekening van deze kennisgeving in tweevoud worden ingediend bij de afdeling bestuursrechtspraak voornoemd, Postbus 20019, 2500 EA Den Haag..

Nadere inlichtingen betreffende de registratie worden verstrekt door:

Bureau verkiezingen, Raadhuisplein 1, 5831JX Boxmeer, verkiezingen@boxmeer.nl

Boxmeer, 30 augustus 2021 

De voorzitter van het centraal stembureau voor de verkiezing van de leden van de raad van de gemeente Land van Cuijk,

K.W.T. van Soest

]]> 2021-09-03T13:08:14 https://www.gemeente-mill.nl/verkiezingen-2021-registratie
<![CDATA[Aanwijzingsprocedure lokale publieke omroep voor de gemeente Land van Cuijk]]> Nu vaststaat dat de gemeente Land van Cuijk per 1 januari 2022 een feit is, is de aanwijzingsprocedure - ter aanwijzing van een lokale publieke media-instelling (omroep) voor de gemeente Land van Cuijk - geopend. Dat betekent dat alle gegadigden die aan de vereisten voldoen, bij het Commissariaat voor de media een aanvraag mogen indienen om in aanmerking te komen voor een aanwijzing als lokale publieke Omroep voor de gemeente Land van Cuijk.

Aanvraag indienen tot 1 november 2021

Gegadigden kunnen in beginsel tot 1 november 2021 bij het Commissariaat een aanvraag indienen om in aanmerking te komen voor een vijfjarige aanwijzing als lokale publieke media-instelling voor de nieuwe gemeente Land van Cuijk. Meer informatie over de aanwijzingsprocedure vind u op de  website van het Commissariaat: https://www.cvdm.nl/toestemmingen/lokale-omroep-beginnen. De nog te benoemen gemeenteraad van de gemeente Land van Cuijk zal in één van de eerste gemeenteraadsvergaderingen advies moeten uitbrengen over de eventuele aanvraag of aanvragen.

]]> 2021-08-31T00:00:00 https://www.gemeente-mill.nl/aanwijzingsprocedure-lokale-publieke-omroep
<![CDATA[De mooiste foto´s winnen – Fotowedstrijd Euregio Rijn-Waal]]> De Euregio Rijn-Waal is ook dit jaar weer op zoek naar creatieve hobbyfotografen die mee willen doen aan de jaarlijkse fotowedstrijd. De Euregio Rijn-Waal viert dit jaar haar 50-jarig bestaan. Het thema is daarom deze keer “Geef me de vijf(tig)”.

Geef met de vijf(tig) 

Voor een succesvolle deelname is het belangrijk dat de foto´s betrekking hebben op het thema. Dit jaar vragen wij alle hobbyfotografen om te verbeelden, waar zij aan denken bij de woorden “Geef me de vijf(tig)”. Denkt u misschien aan een ronde verjaardag, een gouden huwelijk, een bijzondere ontmoeting of contacten over de grens? Laat het ons weten en zend uw mooiste foto´s in.

Prijzen 

Het Dagelijks Bestuur van de Euregio Rijn-Waal kiest dit jaar samen met inwoners van de Euregio Rijn-Waal de mooiste foto’s uit. De winnaars krijgen begin december bericht. De twee mooiste inzendingen uit Nederland en die uit Duitsland worden met een geldprijs van resp. 200 en 100 euro beloond. Over de uitslag van de fotowedstrijd kan niet worden gecorrespondeerd.

Vereisten

De wedstrijd staat open voor alle inwoners van de Euregio Rijn-Waal. Iedere deelnemer kan max. drie foto’s inzenden. Deze dienen digitaal óf afgedrukt (min. formaat 13 x 18 cm) te worden ingezonden en moeten voorzien zijn van titel, plaats van opname, naam, telefoonnummer en e-mailadres van de fotograaf.

Inzending tot 1 oktober 2021 

De foto´s kunnen tot 1 oktober 2021 digitaal naar info@euregio.org of in een gesloten enveloppe onder vermelding van “Fotowedstrijd” ingestuurd worden naar Euregio Rijn-Waal, Postbus 220, 7040 AE ´s-Heerenberg.

Gebruiksrechten

Voor alle ingeleverde foto´s verkrijgt de Euregio Rijn-Waal de gebruikersrechten onder naamsvermelding van de fotograaf. De ingeleverde foto´s worden eigendom van de Euregio Rijn-Waal.

Meer informatie

Alle informatie over de fotowedstrijd kunt u nalezen op www.euregio.org/fotowedstrijd2021.

]]> 2021-08-27T14:53:36 https://www.gemeente-mill.nl/fotowedstrijd-euregio
<![CDATA[Hoe help je jouw kind om te gaan met angsten?]]>

Angst. Het geeft een vervelend gevoel, maar is vaak ook nuttig. Deze emotie vertelt ons lichaam dat er mogelijk gevaar dreigt. Hierdoor springen we niet zomaar van kliffen en blijven we uit de buurt van schrikdraad. Meestal gaan angsten vanzelf over. Zo niet: dan kun jij je kind erbij helpen. Hoe? Wij geven tips.

Jong geleerd is oud gedaan

Insecten, monsters onder het bed, verlating: alle kinderen zijn weleens ergens bang voor. Kinderen maken nieuwe dingen mee, hebben een rijke fantasie en ervaren een andere belevingswereld. Dit zorgt ervoor dat angstsoorten kunnen ontstaan. Bij het overwinnen van deze angsten geldt: jong geleerd is oud gedaan.

Voelen, vertellen en valideren

Ga in gesprek. Waarvoor is je kind bang? Welke gevoelens komen daarbij kijken? Luister en bied steun, zonder het onderwerp groot te maken. Besef dat de belevingswereld van je kind anders is dan die van jou en neem de angstige gevoelens serieus.

Met volle angst vooruit

Vertel je kind dat je soms bang kunt zijn of angstige gevoelens kunt hebben. Het hoort bij het leven en iedereen heeft er af en toe mee te maken. Laat zien dat jij je eigen angsten niet uit de weg gaat. De situatie vermijden, vergroot het angstige gevoel. Help je kind door samen de spannende of angstige situatie aan te gaan. En benader deze als iets positiefs, als een kans om te leren en overwinnen.

Vragen staat vrij

Heb je vragen over hoe je jouw kind kunt helpen om te gaan met angsten? Of andere vragen over opgroeien? Kijk op de website Centrum Jeugd en Gezin Land van Cuijk of stel je vraag via info@cjglandvancuijk.nl of via 0485-396666 (maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur).

Opvoeden en opgroeien is lastig en leuk tegelijk: samen kom je verder!

 

]]> 2021-08-25T22:17:27 https://www.gemeente-mill.nl/hoe-help-je-jouw-kind-om-te-gaan-met-angsten
<![CDATA[Oog voor elkaar: “Ik ga er zelf op uit, anders zit ik hier maar te verpieteren”]]> De Werkgroep Preventie van het Lokaal Beraad Ouderenbeleid heeft veel compassie met de bewoners van onze gemeente wat corona betreft. Gelukkig is het in deze tijd, waarin het virus flink wat ellende veroorzaakt heeft, niet alleen negativiteit wat de klok slaat. Inwoners kunnen weer uitkijken naar een wat ‘normalere’ tijd en een begin maken hun oude leven op te pakken. Zodoende had Elly Meijnders (communicatie Lokaal Beraad Ouderenbeleid Mill) een interview met Adriaan van Hout over zijn wel en wee in de laatste tijd.

Adriaan klinkt onverminderd dapper als hij vertelt: “Ja, dat is een mooie foto van mijn vrouw Mientje. Zo was ze echt, dat is een foto van vijf jaar geleden. Ze is verlost uit haar lijden, had dementie en wist dat zelf heel goed, het zit bij haar in de familie. Ze mopperde nooit maar huilde veel, daar lijd je zelf ook onder. Ik heb de laatste jaren alles in huis gedaan. Het deed zo’n pijn toen ik haar uiteindelijk toch moest wegbrengen.”

Heeft ze je toch nog tot het eind herkend, Adriaan? Je hebt een kenmerkende stem.

Adriaan knikt en gebaart met zijn handen en armen: “Gelukkig wel, ze hoorde mij inderdaad praten en wist toen dat ik het was. Maar op het laatst ademde ze niet meer goed en toen ging ze hard achteruit. Ik heb haar hand gepakt en gezegd: “Het is mooi geweest, mam, je hebt genoeg gestreden, ga maar”. Ze is op 11 juli 2020 gestorven”.

Dus midden in de coronatijd?

“Ja, dan zit je dus met corona en ziet niemand. Ja, van eigen kant wel. Wij waren thuis met z’n elven, nu met vieren. Op Eerste Paasdag heb ik een herseninfarct gehad, dat tikte aan, heel duizelig en vermoeide benen. Maar ik leef op bij de uitoefening van mijn grote hobby, het africhten van honden. Ik heb gisteren in Nederweert nog examens afgenomen. Ik ben lid van de politiehondenvereniging “PHV de trouwe hulp”, die is aangesloten bij de landelijke bond. Ik ben al vanaf 1966 secretaris, dat is 55 jaar, hoe is het mogelijk hé”, lacht Adriaan.

Ben je dan bij de politie geweest?

“Neen, ik ben landelijk keurmeester, de afgerichte honden worden door de politie gebruikt bij bijvoorbeeld het zoeken naar slachtoffers onder puin. Ik geef ook demonstraties met de honden met een draadloze microfoon. Dan laat ik zien wat ze allemaal kunnen. Ja, ik kom in heel Nederland, dus ben nog al eens weg. Maar ik blijf nooit over, slaap in mijn eigen bed, dat mocht ook niet van Mientje”, knipoogt Adriaan.

Adriaan van Hout (foto: Elly Meijnders)


Ik heb begrepen dat je veel hebt meegemaakt.

“Wij hebben samen veel meegemaakt. Vlak na mijn herseninfarct is mijn broer van 90 overleden aan corona. Mijn zoontje was bijna vier jaar toen hij op 20 april 1968 verongelukte. Op 11 januari 1995 is een auto ons huis binnen gereden, de hele voorgevel was vernield. Maar ik ga nooit bij de pakken neer zitten, ben nooit chagrijnig. Ik kom uit een muzikale familie en muziek fleurt op.
En ik ben graag onder de mensen. Ik heb drie kinderen in leven, 1 zoon en 2 dochters. Van de dochters heb ik vijf kleinkinderen, het 1e achterkleinkind wordt binnenkort een jaar. Mijn zoon werkt bij de LOM als technicus. En ik repareer graag fietsen, ik hou de tuin bij en schilder graag de boel bij familie en vrienden. Als ik dat allemaal niet doe en er niet zelf op uit ga, ga ik hier zitten verpieteren. Want ’s avonds ben ik toch wel meestal alleen”.

]]> 2021-08-17T09:33:32 https://www.gemeente-mill.nl/inwoners-en-ondernemers/overzicht-inwoners-en-ondernemers/nieuws-en-actualiteiten/nieuws/oog-voor-elkaar-ik-ga-er-zelf-op-uit,-anders-zit-ik-hier-maar-te-verpieteren
<![CDATA[Oog voor elkaar: “Dorpsraad Mill wil de bindende factor zijn”]]> De Werkgroep Preventie van het Lokaal Beraad Ouderenbeleid heeft veel compassie met de bewoners van onze gemeente wat corona betreft. Gelukkig is het in deze tijd, waarin het virus flink wat ellende veroorzaakt heeft, niet alleen negativiteit wat de klok slaat. Inwoners kunnen weer uitkijken naar een wat ‘normalere’ tijd en een begin maken hun oude leven op te pakken. Zodoende had Elly Meijnders (communicatie Lokaal Beraad Ouderenbeleid Mill) een interview met Anco Bloemendal, voorzitter van de Stichting Dorpsraad Mill.

Nadat hij zijn twee ontzagwekkend grote Deense doggen naar hun rustplaats heeft gedirigeerd, steekt Anco van wal. Hij gaat er goed voor zitten, Anco praat als Brugman: “Wij hebben sinds 31 maart 2021 de wijkraden Mill Centrum en Mill West samengevoegd tot de Dorpsraad Mill. Met in het achterhoofd het Land van Cuijk verhaal wordt dit werk namelijk steeds belangrijker. Wij vertegenwoordigen als stichting alle bewoners. In de organisaties en verenigingen binnen de gemeente Mill zitten vogels van allerlei pluimages en ze vormen allemaal hun eigen eilandjes. Dat is leuk maar soms ook lastig, maar het is een mooie weerspiegeling van wat er in de wijken gebeurt. Er is ontzaglijk veel te doen, want wij willen die eilandjes verbinden met elkaar. De gemeente is erg blij met ons”.


Anco Bloemendal (foto: Elly Meijnders)


Op de website www.dorpsraadmill.nl is nog geen echte structuur te zien.

Instemmend knikt Anco: “Onze doelstelling om verbinder te zijn staat er wel op, de site is vrij nieuw en nog in ontwikkeling, onze organisatiestructuur van werkgroepen moet er nog op komen. Maar de meeste van onze leden hebben nog een gewone baan, het werk voor de dorpsraad moet in hun vrije tijd gebeuren. In de coronatijd hebben wij met de ambtenaren en de bestuursleden van Mill West een goed contact opgebouwd. Wij moesten eerst onszelf uitvinden. Maar in maart jl. was de officiële fusie bij de notaris. Wij hebben een nieuwe Stichting Dorpsraad opgericht en de twee bestaande wijkraden opgeheven”.

Voor iedereen was je eigenlijk een verse binnenkomer…..

“Klopt ook” antwoordt Anco. “Ik woon al 15 jaar in Mill, maar ben pas sinds drie jaar actief in bestuurs- en vrijwilligerswerk. Maar ik heb goede mensen naast mij: bijvoorbeeld Raymond van Putten; hij is erg goed in financieel opzicht. En dan William van Gemert, die als echte Millenaar goed is ingevoerd in Mill. William is verantwoordelijk voor de PR, maar ook de andere leden van de dorpsraad zijn onmisbaar om er een goed werkend geheel van te maken. Zo hebben wij hebben ook de werkgroep speeltuintjes. Ja, ik weet het, klinkt wat kinderlijk, maar het is nodig voor de leefbaarheid van een dorp dat er speeltuinen zijn. Zonder wipkip komen kinderen niet buiten. In de Leeuwerikstraat worden nu huizen gebouwd (rond de Wester), de speeltuin daar zou kleiner worden dat hebben we voorkomen en in omringende woonwijken moeten ook speeltuinen blijven. Leuk vind ik de samenwerking met de jeugdgemeenteraad hierin, Mill moet niet verworden tot een betonkolos waar niet te spelen valt, vinden wij allemaal”.

Ga je je doelstelling van verbindende factor halen?

Anco grijnst: “Ik heb daarvan al een goed voorbeeld. In 2017 kreeg de gemeente een donatie om de AED’s uit te breiden. Het geld werd verdeeld onder de dorps- en wijkraden. Toen bestond de dorpsraad nog niet en het geld ging naar de EHBO. Guus Fonteijn ging ermee aan de slag, maar toen kwam de dorpsraad en het geld ging naar die raad. Nu komt de verbindende factor: wij spraken af het samen te gaan doen. Het AED gebeuren wordt nu geregeld door mensen van de EHBO en mensen van de Dorpsraad. Wij hebben tussen de 2 organisaties een dwarsverbinding gelegd”.

 “Om die verbindende factor te zijn bij alles wat er speelt in onze gemeente, proberen wij zoveel mogelijk in iedere ertoe dienende organisatie een lid te hebben van onze Dorpsraad. Daardoor kunnen wij dwarsverbindingen leggen. Ja, je hebt gelijk, dat is enorm veel werk en wij zijn ook nog maar pas begonnen. We stoppen erg veel energie in het Platform Dorpsraden. Onze eigen vier dorpsraden hebben een intensievere samenwerking via dit platform. Dat is niet altijd even makkelijk, hoor, iedere raad heeft zo zijn eigen sores. En dadelijk hebben we in de nieuwe gemeente Land van Cuijk 33 kernen. Die vormen 33 bouwteams. Mill was één van de eerste die het bouwteam voor elkaar had. De gemeente moet de sterke en zwakke punten van de teams kennen. Er ligt nu een kernen cv. Dan komt er een boekwerk en dat wordt de handleiding voor de nieuwe gemeente Land van Cuijk”, vervolgt Anco.

Haal eens even diep adem, Anco. Je gaat als een trein…..

Anco kijkt een beetje trots: “Het bouwteam van Mill heeft zijn werk gedaan en is gevraagd om de samenhang in stand te houden zodat van de knowhow gebruik kan worden gemaakt”.

Maar 33 bouwteams of dorpsraden, hoe krijg je die op één lijn?

“Dat zijn nu nog 33 eilandjes, natuurlijk. Het is ook een utopie dat je die bij elkaar krijgt. We zullen wel een bepaalde vorm van contact met elkaar moeten zoeken. We krijgen nu twee harmonisatiejaren. Het staat in de sterren geschreven, we gaan het beleven. Maar ik geef je op een briefje dat Mill veel heeft te bieden, ook aan de rest van het Land van Cuijk.”

Kun je nog een voorbeeld geven waar jullie je dicht bij huis mee bezig houden?

Anco fronst: “Nou niet direct mee bezig houden, maar wel een mening. Neem de Werkgroep De Kuilen. We hebben een goed economisch doordacht plan onder de naam Natuurparel “De Kuilen” dat nu door natuurbeschermers wordt doorkruist. Wij hebben alle begrip voor de omwonenden, die moeten niet in hun woongenot worden beperkt. Maar de Dorpsraad Mill is positief over de plannen tot ombouwen van een weiland tot natuurgebied waar dan kleinschalige natuurrecreatie kan plaats vinden. En dan hebben wij nog een werkgroep infrastructurele projecten. Daar houden wij de vinger aan de pols bij de nieuwbouw, en dan nu m.n. van de woonwijk “Het Kavelt” tussen de Wanroyseweg en de Bosweg. En het gemeentehuis verliest natuurlijk zijn functie. Effectief bemoeien wij ons daar als dorpsraad niet mee, maar verdeling van ruimten moet wel eerlijk gebeuren, vinden wij. En ten goede komen aan alle inwoners van Mill. En natuurlijk ook aan de 3 andere kerkdorpen”.

Duidelijk genoeg te doen voor de Dorpsraad Mill. De leden zullen zich zeker niet vervelen.

]]> 2021-07-06T15:21:41 https://www.gemeente-mill.nl/inwoners-en-ondernemers/overzicht-inwoners-en-ondernemers/nieuws-en-actualiteiten/nieuws/oog-voor-elkaar-dorpsraad-mill-wil-de-bindende-factor-zijn
<![CDATA[Vanaf 1 juli 2021 statiegeld op kleine plastic flesjes]]>

Afbeelding: MCW/creative agency

Op 1 juli 2021 wordt statiegeld op kleine plastic flesjes in Nederland ingevoerd. We hopen zo te voorkomen dat ze in de natuur terechtkomen. In de aanloop naar 1 juli 2021 ziet u in de winkel steeds meer kleine plastic flesjes met statiegeld. Deze flesjes kunt u herkennen aan het statiegeldlogo. We verwachten met het invoeren van statiegeld, minder flesjes tegen te komen als zwerfafval in de natuur en op straat. Zo dragen we in Nederland bij met de bestrijding van de plastic soep.

Inleveren flesjes

Op ieder klein flesje (minder dan een liter) van frisdranken en water met het statiegeldlogo betaalt u € 0,15 statiegeld. U kunt de flesjes inleveren bij supermarkten, grote tankstations langs de snelweg en een aantal NS-stations. Bij deze punten krijgt u het statiegeld terug. Sportclubs, verenigingen of scholen kunnen zich ook aanmelden als inzamelpunt. Bij die punten kunt u de flesjes dan ook inleveren. Het statiegeld komt dan ten goede aan een goed doel. Sportclubs kunnen het ook gebruiken als sponsorgeld.

Meer informatie

Meer weten over dit onderwerp of over het aanbieden van afval?

Bekijk de website www.afvalaanbieden.nl
Download de AfvalApp www.deafvalapp.nl
Stuur een e-mail info@afvalaanbieden.nl
Volg Twitter www.twitter.com/BCA_LvCB
Bel de Afvalinfolijn 0485-338352

Logo Afvalinzameling Land van Cuijk en Boekel

]]> 2021-06-22T18:43:58 https://www.gemeente-mill.nl/statiegeld-kleine-plastic-flesjes
<![CDATA[Gemeente kiest voor beveiliging in gebied De Kuilen]]> De gemeente Mill en Sint Hubert zet beveiligers in om de onrust in gebied De Kuilen tegen te gaan.

Bewoners die overlast signaleren kunnen dat melden op de Fixi-app, zodat de gemeente die meldingen in behandeling kan nemen. Overigens is het van belang om voor signalen van overlast in de avond/nacht telefonisch contact op te nemen met de politie (0900 – 8844).

]]> 2021-06-18T14:01:22 https://www.gemeente-mill.nl/inwoners-en-ondernemers/overzicht-inwoners-en-ondernemers/nieuws-en-actualiteiten/nieuws/gemeente-kiest-voor-beveiliging-in-gebied-de-kuilen
<![CDATA[Gedupeerd door de Toeslagenaffaire? De gemeente kan u helpen!]]> Ook in onze gemeente zijn er gezinnen gedupeerd door de kinderopvangtoeslagaffaire. Gedupeerde ouders worden door de Belastingdienst gecompenseerd en zoals onlangs is bekendgemaakt, worden schulden overgenomen door het kabinet. Maar dat is niet altijd genoeg. Soms is er meer nodig bij het oplossen van problemen rondom huisvesting, inkomen, schulden, zorg en de opvoeding van kinderen. Als gemeente willen wij getroffen inwoners hier graag bij helpen.

Door de kinderopvangtoeslagaffaire kwamen veel ouders ernstig in de problemen. De Belastingdienst zette tussen 2005 en 2019 onterecht de kinderopvangtoeslag stop en eiste van gezinnen om deze terug te betalen.

De gedupeerde gezinnen zijn benaderd door de Belastingdienst voor een financiële compensatie. Ook zijn hun contactgegevens indien mogelijk doorgegeven aan de gemeente waar zij wonen. De gemeente neemt contact op met deze inwoners om hen ook op andere manieren te kunnen helpen.

Mogelijk zijn er nog meer ouders gedupeerd van wie de gemeente geen gegevens heeft ontvangen. Daarom plaatsen we ook oproepen aan gedupeerde ouders/verzorgers om zich bij de gemeente te melden.

Bent u met uw gezin gedupeerd door de Toeslagenaffaire? Stuur een e-mail naar wmo-consulenten@cgm.nl of bel ons op 0485-396783 (maandag tot en met vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur). Wij helpen u graag!

]]> 2021-05-28T10:42:06 https://www.gemeente-mill.nl/gedupeerd-door-de-toeslagenaffaire-de-gemeente-kan-u-helpen
<![CDATA[Statement voorzitters Brabantse Veiligheidsregio's]]> Beste Brabanders,

Stukje bij beetje gaat onze samenleving weer open. Stukje bij beetje wordt onze wereld weer wat groter. Met de nieuwste versoepelingen die op 19 mei 2020 zijn ingegaan, komen we weer een stap dichter bij het leven zoals dat voor corona was. Steeds meer mensen zijn gevaccineerd en het aantal ziekenhuisopnamen en besmettingen is dalende. Alle reden om uit te kijken naar een prachtige zomer.

Maar voorzichtigheid blijft geboden. Er worden nog steeds mensen ziek, er belanden nog steeds mensen op de IC of hebben thuis te kampen met de langdurige schade van een coronabesmetting. Helaas zien we dat de besmettingscijfers in onze provincie hoger liggen
dan de landelijke. Er is zorg over het kwetsbare evenwicht op dit moment: er kunnen een heleboel dingen weer en hoe zal dat van invloed zijn op de situatie in de ziekenhuizen?

Nu de samenleving langzaam maar zeker open gaat, is het des te lastiger om je aan de maatregelen te blijven houden. Om thuis te werken, terwijl je je collega’s zo mist en de muren soms op je afkomen. Om die 1,5 meter afstand te houden van vrienden en bekenden, terwijl je ze het liefst dichtbij zou hebben. Maar we moeten ons met elkaar echt aan die maatregelen blijven houden. Om de volgende stap richting die mooie Brabantse zomer te kunnen zetten, is het van belang dat we ook in tijden van nieuwe versoepelingen niet alles laten verslappen.

Ja, er komt een tijd dat we de maatregelen los zullen kunnen laten. Dat onze restaurants en cafés als vanouds vol zitten, dat we alle gemiste feestjes kunnen inhalen en we weer onbezorgd kunnen genieten van sportwedstrijden en theatervoorstellingen. Een wenkend perspectief waar we met zijn allen naar uit kijken. Maar bij deze blik vooruit past ook realiteitsbesef. Als we het virus onder controle hebben, staan we met elkaar voor een andere grote opgave. Corona heeft onze samenleving blijvend veranderd. De economische en sociale consequenties van het virus zijn enorm. Probleemloos de draad weer oppakken zal niet voor allen weggelegd zijn. Dan zetten we er samen weer de schouders onder. Handen uit de mouwen, voor elkaar, met elkaar, zoals wij Brabanders dat zo goed kunnen.

]]> 2021-05-20T08:50:48 https://www.gemeente-mill.nl/inwoners-en-ondernemers/overzicht-inwoners-en-ondernemers/nieuws-en-actualiteiten/nieuws/statement-voorzitters-brabantse-veiligheidsregio-s
<![CDATA[Binnenkort kan de mantelzorgwaardering weer aangevraagd worden]]> De vijf gemeenten in het Land van Cuijk verstrekken jaarlijks een waardering aan mantelzorgers. Deze bestaat uit een geldbedrag van €100, - en wordt één keer per jaar uitgereikt. Met deze attentie willen de vijf gemeenten laten blijken dat zij de inzet van de mantelzorgers enorm waarderen. Ben jij mantelzorger? Vraag de mantelzorgwaardering dan aan via www.mantelzorglvc.nl/mantelzorgwaardering. Aanvragen kan van 1 juni tot 15 december 2021.

Wanneer kom je in aanmerking voor de mantelzorgwaardering?

Om de waardering te ontvangen, gelden deze criteria:

De mantelzorgwaardering wordt per aanvrager éénmaal per jaar verstrekt. Verstrekking van de mantelzorgwaardering vindt per kwartaal plaats en wel in het kwartaal volgend op het kwartaal waarin een aanvraag wordt ingediend.  

Ook mantelzorgwaardering voor jonge mantelzorgers

Ook jonge mantelzorgers van 8 tot en met 23 jaar die thuis opgroeien met een ziek, gehandicapt of verslaafd familielid kunnen een waardering aanvragen t.w.v. € 30,-. Hiervoor gelden bovenstaande criteria niet en het is mogelijk om binnen één gezin meerdere mantelzorgwaarderingen te ontvangen als het kinderen betreft tussen 8 en 23 jaar.  Wel geldt dat de zorgvrager aan wie mantelzorg wordt verleend, in een van de vijf gemeenten in het Land van Cuijk moet wonen. Jonge mantelzorgers tussen 18 en 23 jaar die de waardering voor jonge mantelzorgers hebben aangevraagd, kunnen geen aanspraak meer maken op de volwassen mantelzorgwaardering.

Wil je meer informatie? Bel dan met 06 – 302 335 52.

]]> 2021-05-14T11:16:27 https://www.gemeente-mill.nl/binnenkort-kan-de-mantelzorgwaardering-weer-aangevraagd-worden
<![CDATA[Samen bouwen aan de nieuwe gemeente Land van Cuijk]]> In 2022 is gemeente Land van Cuijk een feit. We zijn dan één grote gemeente die bestaat uit maar liefst 33 kernen. Het is belangrijk dat elk dorp in de nieuwe situatie tot zijn recht komt. Om daarvoor te zorgen zijn we druk bezig met allerlei voorbereidingen zodat we in 2022 goed van start kunnen gaan. Als eerste gaan we nog dit jaar voor elk dorp een Curriculum vitae maken. We noemen dat het KernenCV. En als tweede gaan we beschrijven hoe de inwoners (en vertegenwoordigers daarvan) vanaf 2022 op een goede manier met de gemeente kunnen samenwerken en hoe groot de inbreng van inwoners is. Dat noemen we de Kernendemocratie. Zowel het KernenCV als de Kernendemocratie doen we nog dit jaar. En ja, dat doen we in samenspraak met inwoners uit de dorpen!

Waarom maken we voor alle dorpen en wijken een KernenCV

We vinden het belangrijk dat onze dorpen en wijken zich in 2022 zelfbewust kunnen voorstellen aan het nieuwe college en de nieuwe gemeenteraad. De boodschap is dan; dit zijn wij en hier staan wij als dorp voor! Om dat te bereiken gaan we in elke dorp met inwoners aan de slag om een schets te maken van dat dorp. Hierin staan de sterke punten, de verbeterpunten en de prioriteiten afgebeeld. De schets geeft aan wat er nodig is om de leefbaarheid in het dorp te behouden en te verbeteren. Zie dit KernenCV als een door het dorp omarmd curriculum vitae dat wordt aangeboden aan het bestuur van de nieuwe gemeente. Voor dit nieuwe bestuur zijn die Cv’s heel belangrijk als richtsnoer bij het maken van plannen en beleid.

Bouwteams en wat ze precies doen

En wie gaat die schets dan maken? Dat doen de dorpen zelf. De dorps- en wijkraden zijn gevraagd om een bouwteam samen te stellen. In dit team zitten inwoners, winkeliers, voorzitters van verenigingen, dorpsraadleden en noem maar op. Het is een vertegenwoordiging van het dorp. Op dit moment wordt er in de dorpen hard gewerkt aan de samenstelling van deze teams. Er zijn inmiddels al méér dan 15 teams compleet! De bedoeling is dat de bouwteams eind maart van start gaan. Elk bouwteam komt twee keer bij elkaar. De gesprekken gaan over de huidige voorzieningen, de kwaliteit ervan, over de zaken die node worden gemist en over de prioriteiten die het dorp heeft. De antwoorden op deze vragen worden vastgelegd in het KernenCV.

Waarom is kernendemocratie zo belangrijk

Bij kleinere gemeenten zijn er vaak korte lijnen tussen inwoners, verenigingen, bedrijven, wijk- en dorpsraden en de gemeente. Je kunt je voorstellen dat dat bij een gemeente met 33 kernen iets lastiger wordt. Toch is het hartstikke belangrijk dat al die dorpen en wijken goed tot hun recht komen. Met ‘kernendemocratie’ willen we in samenspraak met de dorpen duidelijkheid scheppen over de toekomstige samenwerking tussen gemeente en inwoners. Doel is de leefbaarheid in de dorpen te behouden of te verbeteren. Daarbij moeten we ook goed nadenken over wat inwoners eventueel zelf kunnen doen, wat de rol hierin is van de dorpsraden en wat dat voor de gemeente betekent. Uiteindelijk moet er een duidelijke beleid komen van hoe we dit met elkaar gaan organiseren.

Ook u kunt reageren

Belangrijk is dat uiteindelijk niet alleen de bouwteams achter het te maken curriculum vitae staan, maar natuurlijk ook de overige inwoners. Daarom wordt ervoor gekozen om de schetsen online voor te leggen aan alle inwoners van de kernen die dat leuk of interessant vinden. Dat gaan we de komende maanden doen via het participatieplatform ‘Ons Land van Cuijk’. Via de website www.gemeentelandvancuijk.nl houden we u op de hoogte hoe en wanneer informatie op het platform te vinden is.

Animatiefilmpje

Bekijk hieronder een filmpje waarin alles nog eens wordt uitgelegd.

]]> 2021-05-07T20:53:16 https://www.gemeente-mill.nl/mill.net?id=16808
<![CDATA[Wat als je vermoedt dat je kind alcohol drinkt of drugs gebruikt? Tips van het Centrum Jeugd en Gezin]]> Kleding met een wietgeur, slaapproblemen en onverklaarbare uitgaven. Het kan er allemaal op wijzen dat je kind alcohol drinkt of drugs gebruikt. Dit gaat gepaard met gezondheidsrisico’s, waarvoor je je zoon of dochter wilt beschermen. Daarom is het hartstikke belangrijk om hierover in gesprek te gaan met je kind. Hoe? Het Centrum Jeugd en Gezin Land van Cuijk (CJG) geeft tips.

Experimenteren: we doen het bijna allemaal. Wanneer kinderen ouder worden, doen ze dit soms met alcohol en drugs. Met alle gevolgen van dien. Door te luisteren, informeren en adviseren help je jouw kind hier verstandig mee om te gaan én gezond op te groeien.

Wees geïnformeerd
Wanneer jij je open en ontspannen opstelt, krijgt je kind het gevoel dat het vrijuit kan praten. We begrijpen: het is erg moeilijk om deze houding aan te nemen als je bang en onwetend bent. Zorg er daarom voor dat je weet waar je het over hebt. Lees je in en praat erover met je omgeving.

Toon interesse
Heeft je kind hulp nodig? Je komt erachter door vragen te stellen. Bijvoorbeeld over de beweegreden. Is het pure nieuwsgierigheid of is er meer aan de hand, zoals groepsdruk, stress, onzekerheid of eenzaamheid?

Bied houvast
Kinderen hebben behoefte aan grenzen, ook op dit vlak. Die kun jij als ouder bieden. Stel in overleg met je kind regels op en leg uit waarom je dit doet. Bespreek ook de risico’s van drank en drugs. Zo bied je duidelijkheid, openheid én veiligheid.

Vragen staat vrij
Heb je vragen over drank- en drugsgebruik bij kinderen? Of andere vragen over opgroeien? Stel ze aan het CJG via 0485 – 39 66 66 of info@cjglandvancuijk.nl.

 

]]> 2021-05-07T20:41:37 https://www.gemeente-mill.nl/wat-als-je-vermoedt-dat-je-kind-alcohol-drinkt-of-drugs-gebruikt-tips-van-het-centrum-jeugd-en-gezin
<![CDATA[Langenboomse Zorg Centraal: een lichtpuntje voor ouderen in coronatijd]]> De Werkgroep Preventie van het Lokaal Beraad Ouderenbeleid heeft veel compassie met de bewoners van onze gemeente wat corona betreft. Gelukkig is het in deze tijd, waarin het virus nog steeds rondwaart, niet alleen negativiteit wat de klok slaat. Ook in coronatijd zijn er genoeg lichtpuntjes te vinden. En zo’n lichtpuntje Langenboomse Zorg Centraal (LZC). Zodoende had Elly Meinders (communicatie Lokaal Beraad Ouderenbeleid Mill) een digitaal interview met Paul Vogels, voorzitter van Langenboomse Zorg Centraal.

Paul: “Wij hebben in deze coronatijd zelf veel telefonisch contact met de leden en stimuleren ze om met elkaar onderling ook contact te hebben. Wij brengen eveneens huis-aan-huis-bezoeken met bijvoorbeeld een kerstwens en een banketstaaf. In de Paasweek hebben onze vrijwilligers paaseitjes rondgebracht en ze hebben dan altijd een kort gesprek met de mensen aan de deur. Dat stellen ze zeer op prijs, willen dat graag een beetje rekken. Wij geven ze altijd de boodschap mee: ken je iemand die niet zo gemakkelijk contact zoekt, laat het ons dan weten. In deze periode, dus in maart en april, hebben wij dat nogmaals gedaan. En we hebben een eerste periode achter de rug met een uitleenbibliotheek voor boeken en puzzels. En actief wandelen stond ook op een laag pitje, nu veel senioren zijn gevaccineerd gaan we daar voorzichtig mee verder rondom de Kuulen”.


Foto: Paul Vogels

Met sommige mensen krijg je moeilijk contact, Paul.

Paul knikt heftig: “Klopt en je kunt ze moeilijk de deur uit sleuren. Er is inderdaad een groep die je moeilijk kunt bereiken. Maar wij proberen van alles. We maken zo goed mogelijk gebruik van de sociale media, van onze eigen website, van het Torentje. En bijna iedereen heeft mail, we verspreiden eigen flitsboodschappen en wie geen mail heeft krijgt het thuis bezorgd. Als leden in quarantaine moeten zitten, doen wij de boodschappen. En met de SWOM samen doen wij het vervoer voor de vaccinatie”.

Maar ik heb begrepen dat daar niet zo heel veel gebruik van wordt gemaakt…..

“Klopt ook, wij concluderen uit onze contacten dat toch veel mensen daarvoor hun familie of andere bekenden in de buurt weten te vinden. Dat is een goeie zaak. Er is zo verschrikkelijk veel aan de gang in deze tijd. Francine van der Duijn is heel goed geïnformeerd door de kranten, zij kwam met het idee van “Join online”. Wij hebben de aandacht gevestigd op dit goede initiatief. Enkele jaren geleden is er in de gemeente Uden en Veghel het idee ontstaan om eenzaamheid bij jongeren en jong volwassenen aan te pakken, of nog beter preventief aan te pakken. Als je eenzaamheid op jonge leeftijd aanpakt heb je daar je hele leven plezier van. Het heet “join us” en is bedoeld voor ouders en voor jongeren en jongvolwassenen. Wij stimuleren om mee te doen met dit project”.

Hoe groot is de LZC en hoeveel vrijwilligers heb je?

Paul: “Daar ben ik best tevreden mee, we hebben 200 leden en bij elkaar zo’n 50 vrijwilligers. Zonder hen zouden wij dit ook allemaal niet kunnen doen”.

]]> 2021-05-07T15:17:27 https://www.gemeente-mill.nl/langenboomse-zorg-centraal-een-lichtpuntje-voor-ouderen-in-coronatijd
<![CDATA[Deelname aan gemeenteraadsverkiezingen Land van Cuijk]]> Bent u van plan om met een partij/lijst deel te nemen aan de herindelingsverkiezingen voor de nieuwe gemeente Land van Cuijk? Dan is het goed om te weten welke stappen u daarvoor moet zetten. Daarom organiseren we op woensdag 12 mei 2021 van 19.00 uur tot 20.00 uur nogmaals een digitale informatiebijeenkomst.

De bij ons bekende lijsten en partijen hebben al een link voor deze bijeenkomst gekregen. Nieuwe deelnemers nodigen wij van harte uit zich bij ons te melden.
U kunt dat doen via e-mailadres i-bi@boxmeer.nl. Na uw aanmelding ontvangt u meer informatie en een link om deel te kunnen nemen.

Tijdens de bijeenkomst zal de heer Rob van der Velde - specialist op het gebied van verkiezingen - net als in de eerste bijeenkomst op 27 januari jl. ingaan op vragen als: hoe kunt u zich laten registreren als deelnemende partij of lijst? Wat komt er allemaal bij kijken? En welke deadlines zijn er? Ook kunt u uw vragen stellen.

]]> 2021-04-30T12:52:23 https://www.gemeente-mill.nl/herindelingsverkiezingen-land-van-cuijk
<![CDATA[College column wethouder Jos van den Boogaart]]>

Al jaren werken in onze provincie de gemeenten, de waterschappen, de provincie, Staatsbosbeheer, Brabants Landschap, Natuurmonumenten, ZLTO, Brabantse Milieu Federatie samen aan onze natuuropgaven. Afgevaardigden van deze organisaties bespreken regelmatig de voortgang van de realisatie van het Brabantse Natuurnetwerk en van de Ecologische Verbindingszones. Sinds vorig jaar is daar de intensivering van het natuurherstel van stikstofgevoelige Natura-2000 gebieden aan toegevoegd. In deze vergaderingen mag ik de gemeenten van Noordoost Brabant vertegenwoordigen. Zo ook vorige week donderdag.

Natura-2000 gebieden

Voor het herstel van Natura-2000 gebieden gaat de provincie binnenkort een subsidieaanvraag indienen bij de minister van LNV van 70 miljoen euro plus 10 miljoen voor boscompensatie. Verwacht wordt dat de minister half juli zal besluiten over deze subsidieaanvraag, waarna in de periode 2021-2023 de maatregelen moeten worden uitgevoerd (met op onderdelen uitloop tot 2025). Daarna volgt er een tweede subsidieronde voor zeven jaar (2023-2030), waarvoor de prestaties in de eerste drie jaar maatgevend zullen zijn.

Voor de minister is spoedig natuurherstel in N-2000 gebieden in relatie tot de stikstofproblematiek cruciaal. Als niet snel blijkt dat ‘stikstof-uitstoot beperkende maatregelen’ (zoals bijv. 100 km/u op snelwegen, of sanering van intensieve veehouderijen) in combinatie met natuurherstelmaatregelen een positief effect hebben op de biodiversiteit in de N-2000 gebieden, dan kunnen bijvoorbeeld bouwprojecten weer geblokkeerd worden. Het mag duidelijk zijn dat geprobeerd wordt om zoveel mogelijk te leunen op bestaande uitvoeringsplannen in de directe omgeving van en met direct effect op de Natura-2000 gebieden. Werk met werk!

Ecologische verbindingszones (EVZ)

Realisatie van Ecologische Verbindingszone’s (EVZ’s) kan in bepaalde gebieden een sterke bijdrage leveren aan herstel van biodiversiteit. Helaas zit daar in Noord-Brabant vaak nog te weinig voortgang in. De ‘oude’ afspraak was dat alle EVZ’s uiterlijk in 2027 gerealiseerd zouden zijn. Maar in het tempo waarin het nu gaat, zal dat niet gaan lukken. Ook niet nadat de provincie enkele weken geleden de prioritering naar beneden heeft bijgesteld. Met name een flink aantal Brabantse gemeenten en drie van de vier waterschappen zullen hierin een tandje bij moeten zetten.

Complimenten

Afgelopen donderdag werd ook nadrukkelijk stilgestaan bij voorbeelden waar dit wel gaat. Ons Waterschap Aa en Maas ligt op schema om in 2027 alle kilometers ‘natte’ EVZ gerealiseerd te hebben en de gebiedsgerichte aanpak in onze Raamvallei werd door de provincie genoemd als hét goede voorbeeld. Daar ben ik best trots op! Keerzijde van dergelijke complimenten is dat je meteen wordt uitgenodigd om een ‘veldsymposium’ te helpen organiseren zodat iedereen inspiratie op kan doen uit de mooie voorbeelden. Ik heb die uitnodiging graag aanvaard maar meteen ook een ‘winstwaarschuwing’ gegeven; bij een gebiedsgerichte aanpak werk je met veel partijen samen en dan moet je vaak geduld kunnen opbrengen als niet iedereen jouw tempo kan bijhouden. Samenwerken is gebaseerd op onderling vertrouwen en je moet de tijd nemen om dat vertrouwen te laten groeien. Je moet de juiste personen in een team bij elkaar zien te krijgen. In de Raamvallei zijn we daar zeven jaar geleden mee begonnen en daar plukken we de laatste paar jaren pas de echte grote vruchten van. Gebieden die nu nog moeten beginnen, moeten dus een hogere versnelling zien te vinden als ze in 2027 klaar willen zijn. Maar ik ben blij met de complimenten en breng ze bij deze graag over aan alle partners van ‘De Verborgen Raamvallei’.

Wethouder Jos van den Boogaart

]]> 2021-04-30T12:13:41 https://www.gemeente-mill.nl/collegecolumn-30-april-2021
<![CDATA[College column burgemeester Antoine Walraven]]>

Puzzelboek

Volgende week ontvangt u een prachtig puzzelboek in uw brievenbus. Dit puzzelboek staat boordevol puzzels die allemaal een link hebben met onze gemeente. Het is gemaakt door een fanatieke groep puzzelaars en trotse inwoners van onze gemeente, namelijk Rob Smits, Arno van Hout en Wim Verbruggen. Zij hebben hier de afgelopen maanden heel veel werk maar ook veel plezier in gestoken. Door hun tomeloze inzet en vele uren uitzoekwerk is het een heel bijzonder en dik boekwerk geworden. Hiermee beleeft u niet alleen vele uren puzzelplezier maar heeft u ook een mooi aandenken aan onze gemeente.

Aftrap afscheidsjaar

Ik noem bewust het woord ‘aandenken’ want met het puzzelboek trappen we tevens het jaar af waarin we afscheid gaan nemen van onze gemeente. Met trots dragen we onze vier kernen over aan die mooie nieuwe gemeente Land van Cuijk. Onze saamhorigheid, de onnoemelijke gemeenschapszin en het sterke verenigingsleven zijn zeker een belangrijke kracht in dit geheel. Echte Dorpskracht, dat is waar wij goed in zijn.

Dorpskracht

Ook het puzzelboek is daar weer een mooi voorbeeld van. Gemaakt voor en door onze inwoners. Ik weet zeker dat u er veel plezier aan gaat beleven. Jong en oud, ervaren en onervaren puzzelaars…voor iedereen is er een uitdaging in te vinden. Zeker in deze tijd waarin we door het coronavirus meer dan ooit aan huis gekluisterd zijn, is het prettig om afleiding te hebben en onze hersens ‘creatief te kraken’.

Prijs

Voor de echte fanatiekelingen is er daarnaast ook nog een mooie prijs winnen. Ook hiermee kunt u een mooie herinnering aan onze gemeente verdienen.

Ik wil Arno, Wim en Rob hartelijk bedanken voor hun bijdrage aan het puzzelboek. ik hoop dat u er veel plezier aan gaat beleven en dat het tevens een mooie herinnering is aan onze gemeente. 

Burgemeester Antoine Walraven

]]> 2021-04-23T07:40:32 https://www.gemeente-mill.nl/collegecolumn-23april2021
<![CDATA[Gemeenten controleren panden op spookbewoning]]> Van 2 tot en met 9 april 2021 was er in de gemeenten van het basisteam Maas en Leijgraaf een actie om spookbewoning in kaart te brengen. In Grave, Mill en Sint Hubert, Cuijk, Sint Anthonis, Boxmeer, Landerd en Uden werden bij zo’n 60 panden onaangekondigd controles uitgevoerd. De gemeente Boekel had dit in januari al gedaan. 

Wat is spookbewoning?

Spookbewoning houdt in dat een woning op papier leeg staat, maar in de praktijk wel wordt bewoond. Dit wordt vaak ingezet door criminelen die onder de radar van de overheid willen blijven. Het kan ook voorkomen dat het pand wordt gebruikt voor bijvoorbeeld het vervaardigen van drugs of de opslag van illegale zaken. Daarnaast worden onder andere arbeidsmigranten misleid en uitgebuit door hen te huisvesten in dit soort panden. 

Wat levert het op?

Tijdens de controles waren vijf panden bewoond door mensen die er niet stonden ingeschreven. Het zou in deze gevallen kunnen gaan om woonfraude, overbewoning of fraude met uitkeringen of toeslagen. De personen die verkeerd staan ingeschreven moeten zich alsnog inschrijven. Op vier andere adressen werd niemand aangetroffen, maar waren wel signalen van bewoning. Daar gaan de controleurs nog terug. Op zeven adressen werd weliswaar bewoning geconstateerd, maar had men zich om verklaarbare redenen (nog) niet ingeschreven. Dit wordt in het systeem verwerkt. Zij ontvangen binnenkort een aanschrijving. Op drie adressen werden arbeidsmigranten aangetroffen

Bewustwording spookbewoning

De controles op spookbewoning hebben ook als doel om door de aandacht hiervoor de bewustwording te vergroten. Illegale bewoning kan gevaar opleveren voor bewoners en voor omwonenden. Bijvoorbeeld als er brand uitbreekt en de brandweer uitgaat van een leegstaand pand. Maar er kan ook sprake zijn van ondermijnende criminaliteit in de vorm van uitbuiting van arbeiders of doordat criminelen misbruik maken van leegstaande panden om drugs, wapens of gestolen goederen onder te brengen. 

Samen voor een veilige woonomgeving 

De acht gemeenten in Maas en Leijgraaf vinden een veilige woon- en leefomgeving voor de inwoners van groot belang. Dat geldt ook voor het welzijn van de mensen die er wonen en werken. Het is belangrijk dat ze zicht hebben op wie er wonen en wat de woonsituatie is. Door de controles hebben de gemeenten informatie en inzichten gekregen die worden gebruikt voor aanschrijvingen voor de Basisregistratie Personen (BRP).

Melden helpt! 

Bij het signaleren van spookbewoning is de rol van inwoners en ondernemers ontzettend belangrijk. Zij zijn de ogen en oren van de wijk. Signalen van spookbewoning kunnen altijd (anoniem) gemeld worden bij de gemeente via bijvoorbeeld de website. Bij de politie kunnen melders die criminele activiteiten vermoeden terecht via 0900-8844. Anoniem melden kan natuurlijk ook via de onafhankelijke partij Meld Misdaad Anoniem telefoon 0800-7000 of via www.meldmisdaadanoniem.nl. Hier is anoniem ook echt anoniem. 

Belangrijke signalen mogelijke spookbewoning

]]> 2021-04-14T09:01:44 https://www.gemeente-mill.nl/controle-panden-op-spookbewoning
<![CDATA[GGD Hart voor Brabant nodigt 27.000 jongeren uit voor vaccinatie tegen HPV en/of Meningokokken ACWY]]> Eind maart 2021 ontvingen ongeveer 27.000 jongeren binnen het werkgebied van de GGD Hart voor Brabant een uitnodiging voor vaccinaties tegen HPV en meningokokken ACWY. De prikken biedt de GGD Hart voor Brabant dit jaar op de vaccinatielocaties waar de GGD in deze regio ook vaccineert tegen Covid-19. Deze locaties zijn geografisch goed verspreid over de regio: Tilburg, Den Bosch, Veghel, Boxmeer en Berghem. Op de locaties zijn speciale priklijnen voor de vaccinaties tegen HPV en meningokokken ACWY. Een goed voorbeeld van efficiënt gebruik maken van middelen.

Groepsvaccinatie maar wel met een eigen oproeptijd

De GGD nodigt jongeren uit op verschillende dagen in de periode tussen 6 en 30 april 2021. Om wachtrijen te voorkomen nodigen we jongeren in kleine groepjes uit. In het bijzijn van één begeleider kunnen jongeren de vaccinatie halen en na afloop de locatie direct verlaten. De host wijst de jongeren naar de juiste priklijnen. Samen met onze enthousiaste collega’s Jeugdgezondheidszorg zorgen we ervoor dat iedere jongere zich veilig voelt op de locaties. Op elke locatie is EHBO aanwezig en buiten leiden verkeersregelaars alle verkeer in goede banen.

Coronamaatregelen: ook nu

Zowel de bezoekers als medewerkers GGD dragen mondkapjes. Ook geldt er op onze locaties een hygiëneprotocol. Tenslotte wijzen wij bezoekers op de overige coronamaatregelen. We vragen genodigden thuis te blijven als zij klachten hebben die passen bij corona. Tenslotte is er ook bij aankomst een gezondheidscheck. Vanwege alle coronamaatregelen is het niet mogelijk om de afspraak te verzetten. Ben je verhinderd of ziek? Dan ontvang je in het najaar van 2021 een volgende kans om de vaccinatie te halen.

Meer informatie

Op de website www.ggdhvb.nl staat een overzicht van de meest gestelde vragen over de vaccinaties HPV en Meningokokken ACWY.

]]> 2021-04-09T14:45:12 https://www.gemeente-mill.nl/start-vaccinatie-tegen-hpv-meningokokken
<![CDATA[Rotonde Wanroijseweg-Meulenveldt afgesloten wegens werkzaamheden]]> Van donderdag 29 april 2021, 07.00 uur tot en met zondag 2 mei 2021, 20.00 uur worden werkzaamheden uitgevoerd aan de rotonde Wanroijseweg – Meulenveldt in Mill. Gedurende deze periode is de Wanroijseweg, tussen de Molenheidseweg en de Van den Boogaardweg, afgesloten voor al het doorgaande verkeer. De Aldi blijft gedurende de werkzaamheden bereikbaar. Weggebruikers moeten rekening houden met enige overlast, dat is niet altijd te vermijden.

Werkzaamheden

In het asfalt van de rotonde en op de aansluitende wegen zijn plaatselijk verzakkingen en spoorvorming zichtbaar. Om de rotonde en de aansluitende wegen veilig en bereikbaar te houden is onderhoud noodzakelijk. De oude asfaltdeklaag wordt vervangen door een nieuwe. Ook wordt de overrijdbare rammelstrook in het middeneiland vervangen.

Bereikbaarheid

Voor het doorgaande verkeer wordt een omleidingsroute ingesteld. Hieronder kunt u een tekening van deze omleidingsroute downloaden. Alle aanliggende bedrijven en woningen blijven bereikbaar. Dit geldt ook voor de Aldi en het daar aanwezige parkeerterrein. Alleen tijdens de asfalteringswerkzaamheden op zondag 2 mei 2021 kan geen gebruik worden gemaakt van het parkeerterrein. Klanten worden dan opgevangen door een verkeersregelaar. Men wordt te voet begeleid naar de Aldi. Parkeren kan dan in de nabijheid van het parkeerterrein. 

Informatie

Heeft u vragen over dit onderwerp neem dan contact op met Michiel van Boekel, projectleider wegbeheer bij de Werkorganisatie CGM, telefoon 0485-460300 of e-mail: wegen@cgm.nl.

]]> 2021-04-08T22:33:56 https://www.gemeente-mill.nl/inwoners-en-ondernemers/overzicht-inwoners-en-ondernemers/nieuws-en-actualiteiten/nieuws/rotonde-wanroijseweg-meulenveldt-afgesloten-wegens-werkzaamheden
<![CDATA[Gerechtelijk vonnis krakers clubgebouw MSC Mill]]> Sinds eind januari 2021 zijn er krakers aanwezig in het voormalige clubgebouw van MSC Mill, gelegen aan de Fazantenweg in Langenboom. Het terrein is eigendom van de gemeente Mill en Sint Hubert. Direct nadat de gemeente van de aanwezigheid van de krakers hoorde, heeft de gemeente de krakers verzocht te vertrekken. Nadat bleek dat de krakers geen gehoor gaven aan dat verzoek, heeft de gemeente Mill en Sint Hubert de rechter via een kort geding gevraagd uitspraak te doen over het ontruimen van het clubgebouw. De zitting vond afgelopen donderdag 1 april 2021 plaats.

Gemeente in het gelijk gesteld

De rechter heeft de gemeente in het gelijk gesteld: de krakers moeten vertrekken. Het vonnis wordt maandag 12 april 2021 aan de krakers uitgereikt. Hierna hebben zij nog drie dagen de tijd om uit eigen beweging te vertrekken. Als de krakers binnen die drie dagen niet zelf vertrekken, zet de gemeente een ontruiming in gang.

Burgemeester Walraven zegt blij te zijn met de uitspraak van de rechter. “Het kan echt niet de bedoeling zijn dat deze mensen zo maar bezit nemen van het clubgebouw en het terrein dat niet van hen is. Omdat het gesprek dat we hierover met hen wilden voeren, geen vertrek tot gevolg had, hebben we de gang naar de rechter gemaakt. Op deze manier kunnen we snel een eind aan deze ongewenste situatie maken.”

]]> 2021-04-08T22:16:06 https://www.gemeente-mill.nl/inwoners-en-ondernemers/overzicht-inwoners-en-ondernemers/nieuws-en-actualiteiten/nieuws/gerechtelijk-vonnis-krakers-clubgebouw-msc-mill
<![CDATA[Land van Cuijk-raad besluit over aansluiten Grave per 1-1-2022]]> Op 7 april 2021 hebben de vier gemeenteraden in het Land van Cuijk in een gezamenlijke raadsvergadering besloten dat de gemeente Grave per 1 januari 2022 aansluit bij de nieuwe gemeente Land van Cuijk. Om de nieuwe gemeente een vliegende start te geven, heeft de Land van Cuijk-raad bovendien besloten dat de mogelijkheden voor extra ondersteuning vanuit de Provincie en het Rijk actief verkend moeten worden. Het gaat dan om ondersteuning om kansrijke ontwikkelingen voor het Land van Cuijk om te zetten naar concrete projecten. In de gemeenteraad van Sint Anthonis is de motie over de extra ondersteuning niet aangenomen.

Eén krachtige en toekomstbestendige gemeente

Burgemeester Wim Hillenaar, voorzitter van de stuurgroep Land van Cuijk i.o., is blij met deze uitkomst. “Zowel voor de gemeente Land van Cuijk i.o. als de gemeente Grave is aansluiting per 1 januari 2022 het meest wenselijke scenario. Door de samenvoeging van Boxmeer, Cuijk, Mill en Sint Hubert en Sint Anthonis ontstaat al één krachtige en toekomstbestendige gemeente. Aansluiting van Grave versterkt deze positie alleen maar meer. Samen kunnen we de vele uitdagingen die er liggen voor gemeenten aan, én bereiken we meer voor al onze inwoners.” 

Met de aansluiting per 1 januari 2022 stapt Grave op een rijdende trein. Maar zowel voor de organisatie Land van Cuijk i.o., als voor de gemeente Grave is dit geen knelpunt. Toon van Asseldonk, waarnemend burgemeester Grave: “De inwoners en de raad hebben gekozen voor aansluiten bij Land van Cuijk, zo snel als mogelijk is. Nu het ernaar uitziet dat dit per 1 januari 2022 al kan, zetten we graag samen met de andere gemeenten onze schouders onder de verdere vormgeving van de gemeente Land van Cuijk.”

Besluit Eerste Kamer

De herindelingswet ligt momenteel ter bekrachtiging voor aan de Eerste Kamer. Door het starten van een zogenoemde novelle-procedure, kan voor de aansluiting van de gemeente Grave alsnog een aanvulling op dit wetsvoorstel worden gedaan. Uiteindelijk beslist de Eerste Kamer op basis van het huidige wetsvoorstel en de novelle-procedure of de gemeente Grave per 1 januari 2022 kan aansluiten bij de gemeente Land van Cuijk i.o.

Grave kiest voor aansluiten bij Land van Cuijk

In het referendum van 17 maart 2021 hebben inwoners van de gemeente Grave in ruime meerderheid gekozen voor de gemeente Land van Cuijk. In de raadsvergadering van de gemeente Grave is vervolgens op 23 maart 2021 een motie aangenomen en op 6 april een raadsbesluit genomen. Hierin wordt uitgesproken aan te willen sluiten bij de gemeente Land van Cuijk i.o. per 1 januari 2022.


Aansluiting per 1 januari 2022

Op verzoek van Grave heeft de stuurgroep Land van Cuijk i.o. zich daarna gezamenlijk ingespannen om een aansluiting van de gemeente Grave bij de gemeente Land van Cuijk i.o. per 1 januari 2022 mogelijk te maken. Een uitvoerige verkenning met de Provincie en het ministerie van Binnenlandse Zaken gaf procedureel gezien groen licht. Om in deze unieke situatie de besluitvorming hierover door de raden op een zorgvuldige wijze te laten plaatsvinden, zijn 31 maart en 7 april 2021 twee extra raadsvergaderingen georganiseerd. Na een korte, maar gedegen procedure is 7 april 2021 dus het besluit genomen om Grave per 1 januari 2022 te laten aansluiten

]]> 2021-04-08T12:13:35 https://www.gemeente-mill.nl/inwoners-en-ondernemers/overzicht-inwoners-en-ondernemers/nieuws-en-actualiteiten/nieuws/land-van-cuijk-raad-besluit-over-aansluiten-grave-per-1-1-2022
<![CDATA[Ondernemers en zzp'ers]]>

De Nederlandse regering heeft vergaande maatregelen ingesteld om verspreiding van het Corona-virus te voorkomen. We zijn ons ervan bewust dat dit ook grote gevolgen heeft voor ondernemers en zzp'ers. Het kabinet heeft inmiddels een pakket maatregelen aangekondigd voor ondernemers en zzp'ers. Ook lokaal heeft de  gemeente enkele maatregelen getroffen. Op deze pagina vindt u hierover meer informatie. Ook voor sportverenigingen en accommodaties heeft deze tijd veel gevolgen. Zij kunnen op deze pagina meer informatie vinden.

Heeft u ondanks onderstaande informatie toch nog vragen, of wilt u als ondernemer uw zorgen delen met de gemeente? Stuur dan een e-mail naar economischezaken@cgm.nl. Wij beantwoorden uw e-mail binnen twee werkdagen.

Bent u specifiek op zoek naar informatie over de Tozo (Tijdelijke Overbruggingsregeling Zelfstandig Ondernemers)? De Tozo bestaat uit twee onderdelen: Uitkering voor levensonderhoud en Lening voor bedrijfskapitaal. Kijk hier voor beide onderdelen van de Tozoregeling.

]]> 2021-03-19T16:00:00 https://www.gemeente-mill.nl/corona-ondernemers-en-zzp-ers
<![CDATA[Statement voorzitters Brabantse veiligheidsregio’s over carnaval]]> Carnaval komt steeds dichterbij, en het risico van het coronavirus is nog alom aanwezig. 12 januari 2021 hebben de drie voorzitters van de veiligheidsregio’s in Brabant al iets gezegd over carnaval 2021. Er gaat definitief een streep door. Zoals de Brabantse Carnaval Federatie en alle verenigingen al zagen aankomen.

We lezen net als u in de media over de zorg van de carnavalsfederatie en verschillende carnavalsverenigingen. Wij hebben natuurlijk ook contact met deze partijen. Tegelijk zien we in onze regio’s een enorm begrip en bereidwilligheid om samen het coronavirus eronder te krijgen. Veel inwoners vinden het uiteraard jammer dat deze carnavalsdagen anders beleefd gaan worden dan voorgaande jaren.

We moeten voorkomen dat enkele signalen nu ineens alle aandacht krijgen. Ons beeld is namelijk dat veel carnavalsvierders carnaval thuis en in eigen huishouden zullen vieren. Met mogelijkheden die er dan zijn, zoals bijvoorbeeld een online aanbod via lokale televisie of carnavalsverenigingen. En volgens de corona- afspraken die we in Nederland op dat moment kennen. Wat we in Brabant doen, net als de rest van Nederland, is ons door deze coronaperiode heenslaan, met veerkracht en creativiteit.

Verder willen hierop nu niet vooruitlopen. Het kabinet moet nog besluiten over het maatregelenpakket dat in de voorjaarsvakantie van kracht is. Desalniettemin is onze boodschap nog net zo duidelijk als in januari. Deze maatregelen blijven nodig zodat we samen corona eronder gaan krijgen!

Denk na, en organiseer niet een groot feest en ga er ook niet heen. Neem je verantwoordelijkheid. Ook in deze tijd. Zodat we hopelijk volgend jaar weer echt met zijn allen voluit carnaval kunnen vieren.

]]> 2021-02-04T09:59:13 https://www.gemeente-mill.nl/statement-voorzitters-brabantse-veiligheidsregio-s-over-carnaval
<![CDATA[Voorwoord wethouder van den Boogaart]]> Wethoder Joa van den Boogaart

Beste ondernemers van de gemeente Mill en Sint Hubert,

Ook in 2021 staan er, naast onze inzet ten behoeve van de voortdurende coronacrisis, weer verschillende economische ontwikkelingen op onze agenda. Zo werken wij momenteel samen met het Ondernemers Collectief Mill aan de oprichting van een startersloket met een ambitie voor een startershuis, bereiden wij achter de schermen digitale, kennis verrijkende ondernemersevents voor, stimuleren wij een vitaal detailhandelscentrum en gaan wij een onderzoek naar ruimtebehoefte voor bedrijfskavels initiëren. Naast deze ontwikkelingen zal het platform AgriFood Tech sterker onder de aandacht gebracht worden, maken we de strategische agenda Land van Cuijk verder op, intensiveren we onze economische samenwerking in de regio NoordOost Brabant, sluiten we aan bij de economische activiteiten ontwikkelt door de Regiodeal en blijven we ons regionale economische positie versterken.

Eind vorig jaar hebben wij, na een pilot van een jaar, samen met de leden van BTV Mill het vertrouwen gegeven aan Duurzaam Bedrijven Overleg Land van Cuijk om op alle bedrijventerreinen in Mill parkmanagement te realiseren. Daarbij wordt ingezet op de toekomstbestendigheid van de bedrijventerreinen in Mill. Aankomend jaar zal de BTV, onder nieuwe voorzitterschap van Nancy van Gemert, haar Keurmerk Veilig Ondernemen gaan verlengen middels her-certificering. Binnenkort wordt door het Parkmanagement een speciale mobiele app gelanceerd voor alle BTV leden, waarin zij onderling snel en makkelijk informatie kunnen delen.

Onze focus ligt nu op het stimuleren van lokale aankopen, ondersteunen van ondernemers en het behoud van een levendig centrum en succesvolle bedrijventerreinen. Als gemeente willen wij binnen onze mogelijkheden de ondernemers in crisis zoveel mogelijk helpen. Wij roepen iedereen dan ook op om aankopen en horeca bestedingen vooral lokaal te doen! Alleen samen komen we door deze moeilijke tijd heen.

Via deze nieuwsbrieven houden we u op de hoogte en zetten we de laatste economische nieuwsfeiten voor u op een rij. Ook informeren wij u over regelingen en subsidiemogelijkheden. Wellicht biedt u dat inspiratie voor het komende jaar. Heeft u vragen, ideeën en/of opmerkingen, neem dan contact op met het Ondernemersloket. Wij zijn er voor u!

Blijf gezond, houd afstand en zorg goed voor elkaar!

Jos van den Boogaart, wethouder economie

]]> 2021-01-27T15:38:09 /bestanden/shared/afbeeldingen CGM/Nieuwsbrieven corona/2021-01/Mill/Wethouder van den boogaart met kader.png https://www.gemeente-mill.nl/economisch-nieuws/voorwoord-wethouder-van-den-boogaart
<![CDATA[Vraag TVL aan: loket sluit op 29 januari om 17:00 uur]]> Wilt u als ondernemer subsidie Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) aanvragen voor Q4 2020? Dit kan nog tot 29 januari 2021, 17.00u!

Met de adviestool is in 3 stappen te zien of u  in aanmerking komt voor TVL, een opslag en welk bedrag u mogelijk kunt aanvragen.

Wacht daar niet mee. Na 29 januari 17:00 uur is TVL Q4 niet meer aan te vragen. Meer informatie

]]> 2021-01-27T11:16:00 /bestanden/shared/afbeeldingen CGM/Nieuwsbrieven corona/2021-01/Grave/Vraag TVL aan Grave.png https://www.gemeente-mill.nl/economisch-nieuws/vraag-tvl-aan-loket-sluit-op-29-januari-om-17-00-uur
<![CDATA[Winkel dicht? Behoud uw omzet!]]> Hoe kunt u uw zaak ontwikkelen en omzet blijven draaien nu uw winkel gesloten is?

De maatregelen tijdens deze 2e lockdown zijn niet mis. Alle niet-essentiële winkels zijn gesloten, maar hier en daar verschijnen berichten van ondernemers die binnen de letters van de wet toch open blijven of zich aanpassen en met creatieve oplossingen komen. Zo behouden ze toch een deel van hun omzet én, misschien wel net zo belangrijk, blijven ze in staat om hun klanten te bereiken. Hoe wisten zij hun creatieve idee zo snel om te zetten in een concreet plan? Lees hier meer over de tips.

]]> 2021-01-27T11:14:00 /bestanden/shared/afbeeldingen CGM/Nieuwsbrieven corona/2021-01/Mill/Centrum Mill.png https://www.gemeente-mill.nl/economisch-nieuws/winkel-dicht-behoud-uw-omzet!
<![CDATA[Ondersteuning voor mkb-bedrijven in Noordoost-Brabant om te bouwen aan een nieuwe toekomst]]> Wilt u uw bedrijf aanpassen aan de nieuwe werkelijkheid? Hebt u behoefte aan ondersteuning om ‘fit for future’ te worden? Dan kan ons gratis ondersteuningsprogramma u helpen om uw businessmodel aan te passen en in te spelen op de veranderingen in de markt. Meer informatie

]]> 2021-01-27T11:13:00 /bestanden/shared/afbeeldingen CGM/Nieuwsbrieven corona/2021-01/Grave/Future Fit Grave.png https://www.gemeente-mill.nl/economisch-nieuws/ondersteuning-voor-mkb-bedrijven-in-noordoost-brabant-om-te-bouwen-aan-een-nieuwe-toekomst
<![CDATA[Land van Cuijk eerste regio met digitale vakantiebeurs]]> Op 29 januari 2021 opent officieel de Land van Cuijk Vakantiebeurs de digitale deuren. In de week ervoor mag een aantal genodigden, waaronder de deelnemers zelf, al de online beursvloer bekijken. Het Land van Cuijk is de eerste toeristische regio in Nederland die een eigen online vakantiebeurs organiseert.

Inmiddels hebben zich 20 ondernemers en organisaties aangemeld, die zich tijdens de online vakantiebeurs gaan presenteren. Nieuwsgierig welke ondernemers meedoen? Lees hier meer.

]]> 2021-01-27T11:12:00 /bestanden/shared/afbeeldingen CGM/Nieuwsbrieven corona/2021-01/Grave/Vakantiebeurs Grave.png https://www.gemeente-mill.nl/economisch-nieuws/land-van-cuijk-eerste-regio-met-digitale-vakantiebeurs
<![CDATA[SDE+ toegekend en niet mogelijk om dit jaar te installeren ? Uitstel aanvragen kan]]> Alle projecten met een SDE+-beschikking kennen een realisatietermijn. Dit is een uiterste datum waarop het project moet zijn gerealiseerd. Er kunnen verschillende redenen zijn waarom een project niet tijdig wordt gerealiseerd. U kunt uitstel aanvragen van 1 jaar via een ontheffing. De ontheffing dient te worden aangevraagd bij RVO.nl.

Heeft u SDE aangevraagd voor uw zon-op-dak-project? Het bedrijf Connectic neemt contact met u op namens de gemeente om te informeren tegen welke knelpunten u aanloopt bij het realiseren van uw zon-op-dak project. We willen graag dit jaar kijken hoe we u kunnen ondersteunen om die knelpunten op te lossen. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met team Duurzaamheid, mevrouw Marlous Goeman, via 0485396600.

]]> 2021-01-27T11:10:00 /bestanden/shared/afbeeldingen CGM/Nieuwsbrieven corona/2021-01/Grave/SDE Gravr.png https://www.gemeente-mill.nl/economisch-nieuws/sde-toegekend-en-niet-mogelijk-om-dit-jaar-te-installeren-uitstel-aanvragen-kan
<![CDATA[Proefveld AgroProeftuin de Peel zoekt pionier: Schrijf deze maand in]]> Voedselveranderaars die op zoek zijn naar testvelden voor innovaties in kringlooplandbouw kunnen hiervoor deze maand een voorstel indienen bij Agro Proeftuin de Peel. Op de proeflocatie aan de Middenpeelweg (Zeeland) zijn nog proefvelden beschikbaar.

Op deze proeflocatie kunnen bijvoorbeeld alternatieve teeltmethoden worden getest. Of andere praktijkproeven die erop gericht zijn om de landbouw te verduurzamen. De proeflocatie is 35 hectare groot en heeft percelen van elk ruim 2 hectare.

Hebt u een vernieuwend idee? Dien uw voorstel in voor 1 februari 2021 Meer informatie.

]]> 2021-01-27T11:01:00 /bestanden/shared/afbeeldingen CGM/Nieuwsbrieven corona/2021-01/Grave/Proefveld Grave.png https://www.gemeente-mill.nl/economisch-nieuws/proefveld-agroproeftuin-de-peel-zoekt-pionier-schrijf-deze-maand-in
<![CDATA[Financiering voor projecten met impact: lokaal, duurzaam en toekomstbestendig]]> Voor alle ondernemers met duurzame ambities is er het BNG Duurzaamheidsfonds. Dit fonds financiert zakelijke projecten die een bijdrage leveren aan een duurzame samenleving.

Het devies: alles is mogelijk, als het maar maatschappelijke impact heeft. Investeren in een van de verschillende thema’s zoals mobiliteit, energie, leefomgeving, geeft je bedrijf een boost en heeft een positief effect op uw imago.

Daarnaast levert het ook direct een besparing op die vaak snel is terugverdiend. Jij blij, de wereld blij. Een mooie win-win. Meer informatie.

]]> 2021-01-27T10:54:00 /bestanden/shared/afbeeldingen CGM/Nieuwsbrieven corona/2021-01/Grave/Financiering Grave.png https://www.gemeente-mill.nl/economisch-nieuws/financiering-voor-projecten-met-impact-lokaal,-duurzaam-en-toekomstbestendig
<![CDATA[Links Coronaregelingen voor u op een rij]]>
 • KVK Coronaloket
 • Check hier je regelingen
 • Veelgestelde ondernemersvragen
 • rvo.nl/coronavirus
 • Coronavirus en ondernemerschap
 • Liquiditeitenbeheer voor ondernemers: je betalingsverplichtingen onder controle
 • Coronaregelingen en financiële planning: coronaregelingen en financiële planning
 • Branches over de 1,5 meter economie: Branches over de 1,5 meter economie
 • NOW: NOW regeling
 • TOZO: TOZO regeling
 • BMKB-C: BMK-C regeling
 • TVL: TVL
 • KKC krediet: KKC
 • ]]> 2021-01-27T10:28:00 /bestanden/shared/afbeeldingen CGM/Nieuwsbrieven corona/2021-01/Grave/Links Coronaregelingen Grave.png https://www.gemeente-mill.nl/economisch-nieuws/links-coronaregelingen-voor-u-op-een-rij
  <![CDATA[01-2021]]>

        Vragen? Neem contact op via uw Ondernemersloket

  ]]> 2021-01-21T08:00:00 https://www.gemeente-mill.nl/economisch-nieuws-mill-en-sint-hubert-01-2021/voorwoord
  <![CDATA[Statement voorzitters Brabantse veiligheidsregio's n.a.v. landelijke persconferentie]]> Ook wij hebben vandaag naar de persconferentie van het kabinet gekeken en geluisterd. En ook wij hebben op ons moeten laten inwerken wat er gezegd is. De zorg om de mutaties van het virus is groot, bij de experts en bij het kabinet. Die zorg delen wij. We zien in landen om ons heen, zoals het Verenigd Koninkrijk, Ierland, Portugal en Spanje, wat de impact van de Britse variant is: piekende besmettingen, ziekenhuizen die de continue stroom van patiënten niet aan kunnen met keuzes voor artsen en verpleegkundigen op de intensive care tot gevolg. Ook andere mutaties zijn aan een opmars bezig. En er is maar één manier om te voorkomen dat dit zwarte scenario zich ook in Nederland, in Brabant voltrekt. Het aantal besmettingen moet naar beneden. Niet mondjesmaat, niet gestaag. Maar acuut en zo snel mogelijk.

  De afgelopen maanden hebben wij veel van u gevraagd. En wij zijn er trots op hoe Brabanders zich overeind blijven in deze crisis. Het merendeel van u houdt zich aan de regels. U bent zich bewust van uw handelen, van wat u doet en wat u beter kunt laten. Toch vragen wij opnieuw om uw hulp en inzet. De besmettingscijfers, de opnamecijfers in de ziekenhuizen en op de intensive care afdelingen moeten rap naar beneden. Dat kunnen we alleen samen! En let daarbij op mensen in uw omgeving.

  Brabanders, De toon vandaag is somber en ernstig. Er is echter, zoals gezegd, ook licht aan het einde van de tunnel. We zijn gestart met vaccineren. Rond de zomer zal de meerderheid van de volwassen Nederlanders ingeënt zijn. De druk op de zorg zal de komende maanden langzaam maar zeker afnemen. Maatregelen zullen versoepeld worden. Maar niet nu. Nu vragen we u opnieuw om de mouwen op te stropen en met ons dit virus te lijf te gaan. Alleen samen krijgen we corona onder controle.

  ]]> 2021-01-20T18:00:00 https://www.gemeente-mill.nl/statement-voorzitters-brabantse-veiligheidsregio-s-n-a-v-landelijke-persconferentie
  <![CDATA[Statement voorzitters Veiligheidsregio's over verlenging lockdown]]> Beste Brabanders,

  Wat hadden wij het nieuwe jaar anders willen beginnen. Allemaal hoopten wij dat 2021 van start kon gaan met versoepelingen van de coronamaatregelen. Helaas; de realiteit is dat het aantal besmettingen nog steeds te langzaam daalt, evenals de opnames in de ziekenhuizen. Ondanks de lockdown die sinds 16 december 2020 geldt, ondanks de inzet van zoveel van u. We snakken allemaal naar meer ruimte, letterlijk en figuurlijk, maar het zit er op dit moment simpelweg niet in.

  Het kabinet heeft aangekondigd de huidige lockdown te verlengen met nog eens drie weken. En ook al weten we inmiddels hoe het werkt, en is het wellicht niet een totale verrassing, het valt je toch weer rauw op het dak.

  Hoe langer deze crisis duurt, hoe lastiger het wordt om de moed er in te houden. Er wordt al maanden veel van ons gevraagd en dat begint zijn tol te eisen. Wij zien uw vermoeidheid, wij zien uw worstelingen. Maar er is ook licht aan het eind van deze coronatunnel: de vaccinaties zijn vorige week begonnen. Het begin van het onder controle krijgen van deze pandemie. Maar zover is het nog niet. Het opduiken van mutaties van het coronavirus zoals de zeer besmettelijke Britse variant baren zorgen. Als je de berichten uit het Verenigd Koninkrijk hoort en ziet, dan begrijp je waarom het bittere noodzaak is om vol te blijven houden. En dat betekent, u kunt het inmiddels wel dromen, naast de hygiëne maatregelen: hou afstand, blijf en werk thuis en beperk het aantal sociale contacten.

  Een verlenging van drie weken betekent definitief een streep door carnaval 2021. Zoals de Brabantse Carnaval Federatie en alle verenigingen al zagen aankomen. Het is dus niet onverwacht maar evengoed een grote teleurstelling voor velen van u. Het enige dat wij nu kunnen doen, is doorbijten. Vol blijven houden met de blik gericht op beter tijden. Want die komen. Ook deze storm zal gaan liggen. En dan kunnen wij Brabanders weer leven zoals wij dat het liefste doen: dicht bij elkaar.

  ]]> 2021-01-13T10:36:06 https://www.gemeente-mill.nl/statement-voorzitters-veiligheidsregio-s-over-verlenging-lockdown
  <![CDATA[Winnares EnergieBespaarPoster-actie verrast]]> winnares energie actie

  De gelukkige winnares van de EnergieBespaarPoster-actie voor gemeenten Cuijk, Grave en Mill & Sint Hubert is bekend: mevrouw Chavanu uit Langenboom! Afgelopen donderdag stond een monteur bij haar op de stoep om haar cv-installatie ‘waterzijdig in te regelen’. Een prijs ter waarde van €500, waarmee mevrouw jaarlijks zo’n €100-150 euro gaat besparen op haar energierekening. Daarom is haar, namens de drie gemeenten en Brabant Woont Slim, ook een (be)spaarvarken en een bos bloemen overhandigd. Hoewel waterzijdig inregelen erg onbekend is, is het voor heel veel huishoudens interessant.

  De EnergieBespaarPoster-actie

  In september 2o2ohebben gemeenten Cuijk, Grave en Mill & Sint Hubert in samenwerking met Brabant Woont Slim een voucheractie georganiseerd. In deze actie kregen woningeigenaren een brief op de mat met een voucher ter waarde van €45 om duurzame producten te kopen in de webshop van Brabant Woont Slim. Deze actie was een groot succes; de voorraad was eind september al op. Bijna 2500 huishoudens hebben hun voucher verzilverd. Bij de brief zat ook een EnergieBespaarPoster met tips en maatregelen om snel geld te besparen op de energierekening. Deelnemers die deze poster invulden, ophingen en deelden met Brabant Woont Slim maakten kans op het inregelen van hun cv (installatie) door een gecertificeerde installateur.

  Blij verrast

  De winnares had nog nooit van waterzijdig inregelen gehoord, maar was blij verrast met de prijs: “Ik vond het ontzettend leuk. Ik heb meegedaan, omdat ik erg geïnteresseerd ben in duurzaam wonen en benieuwd was naar wat wij in dit oudere huis allemaal kunnen doen. De monteur heeft me uitgelegd hoe waterzijdig inregelen werkt en het lijkt mij heel zinvol. Een mooie aanvulling op wat we al gedaan hebben.” Mevrouw Chavanu is geen onbekende met duurzame maatregelen. In haar vorige woning in Grave was ze naar eigen zeggen de eerste in de hele gemeente met zonnepanelen op haar dak. In haar huidige woning in Langenboom heeft ze ook zonnepanelen, spouwmuurisolatie, duurzame beglazing, en nu dus een perfect afgestelde cv-installatie. Maar waarom zou je je cv waterzijdig laten inregelen? Wat houdt dat in? 

  Waarom waterzijdig inregelen

  In 80% van de gebouwen is de cv-installatie niet ingeregeld. Dit betekent dat de warmte van de cv-ketel niet gelijkmatig verspreid wordt over de verwarmingselementen (denk aan radiatoren, convectoren of vloerverwarming). Dit heeft twee negatieve gevolgen:

  1. Het kost u geld. De cv-ketel moet meer gas gebruiken om uw woning te verwarmen, en dat resulteert in een hogere energierekening.
  2. U levert in op comfort, omdat de verschillende ruimtes in uw woning niet gelijktijdig op temperatuur komen. Wellicht is het u al opgevallen dat sommige ruimtes traag of onvoldoende opwarmen. Niet prettig.

  Waterzijdig inregelen vermindert deze problemen, waardoor u geld bespaart en comfortabeler woont.

  Hoe werkt waterzijdig inregelen

  Het principe van ‘waterzijdig inregelen’ is het beste uit te leggen met behulp van een voorbeeld. Stelt u zich een kraan voor met daaraan een horizontale leiding. Deze leiding heeft twee openingen naast elkaar. Onder beide openingen staat een emmer. Wanneer u de kraan openzet, zal de emmer die het dichtste bij de kraan staat het snelst gevuld zijn. De tweede emmer raakt pas later vol, terwijl de eerste emmer al overstroomt. Om de emmers even snel gevuld te krijgen, zal de doorstroom moeten veranderen. Ditzelfde geldt voor het warme water dat vanuit uw cv naar bijv. uw radiatoren wordt geleid. Waterzijdig inregelen stelt de radiatoren zo af dat ze ongeveer even snel warm worden. Zo heeft u ook een comfortabelere leefomgeving. Dit is voor veel mensen een belangrijke reden om hun cv af te laten stellen.

  Wat kost het

  De kosten van het waterzijdig inregelen van uw cv-installatie zijn situatieafhankelijk en variëren per aanbieder. Factoren die de prijs beïnvloeden zijn onder andere het aantal radiatoren, vloerverwarming en de aanwezigheid van dubbel instelbare radiatorkranen. Gemiddeld kost waterzijdig inregelen tussen de € 300,- en € 500,- per woning. De klus duurt ongeveer drie tot vier uur en heeft een gemiddelde terugverdientijd van 3 tot 5 jaar.

  Betrouwbaar advies

  Wilt u uw cv-installatie waterzijdig laten inregelen of heeft u andere plannen om uw woning te verduurzamen? Het energieloket Brabant Woont Slim kan u gratis advies geven en betrouwbare aanbieders aandragen. Plan snel een (online) adviesgesprek in via www.brabantwoontslim.nl/spreekuurmillsinthubert.

  ]]> 2020-12-21T16:43:53 https://www.gemeente-mill.nl/waterzijdig-inregelen
  <![CDATA[Statement voorzitters Veiligheidsregio's over de aangekondigde lockdown]]> Beste Brabanders,

  Wat hadden we met zijn allen gehoopt dit te kunnen voorkomen. Wat hebben we ons best gedaan om dit af te wenden. Maar we kunnen het niet ontkennen: de besmettingscijfers blijven oplopen, de ziekenhuisopnamen nemen nog elke dag toe. Het coronavirus dwingt ons eens te meer tot een pas op de plaats, op misschien wel het moeilijkste moment van het jaar: vlak voor de Kerstdagen. Het kabinet ontkomt er niet aan het stevigste pakket aan maatregelen tot nu toe op te leggen. Wij ontkomen daar niet aan.

  Dat is een hard gelag voor ons allen. Het coronavirus houdt ons nu al maanden in zijn greep. Al maanden staan onze zorgmedewerkers in de frontlinie. Dag in dag uit zorgen zij voor onze dierbaren, zonder dat zij ook maar de kans hebben gehad om op adem te komen van de eerste golf in het voorjaar. Wat daarbij zorgen baart is de toename van het aantal jonge(re) patiënten in het ziekenhuis. Het virus kan iedereen treffen. De reguliere zorg is in het gedrang, er zijn enorme achterstanden. Het moge duidelijk zijn: de zorg moet ontlast worden, de eindeloze toestroom van patiënten moet stoppen. Nu.

  De maatregelen die er nu liggen, hebben op ons allemaal een enorme impact. Het vraagt veel van ons allen, na een toch al intensief jaar. Maar het is geen kwestie van willen, het is een kwestie van moeten. We zien dat mensen soms de randen van de regels opzoeken. Dat is onacceptabel. De cijfers liegen er namelijk niet om: Brabant kleurt diep rood op de kaart.

  Wederom herhalen wij dus onze oproep: hou vol. Ook nu, juist nu. We moeten met zijn allen door de zure appel heen bijten, in de wetenschap dat er licht gloort aan het einde van deze tunnel. Volgend jaar wordt er gestart met vaccineren. Maar ook dan blijft het volgen van de maatregelen van belang. We hopen het virus in 2021 langzaam maar zeker onder controle te krijgen. Maar zover is het helaas nog niet.

  Brabanders,

  Het jaar loopt ten einde. Een jaar dat grotendeels in het teken heeft gestaan van een ongrijpbaar virus, waar wij met zijn allen tegen hebben gestreden. Nu wordt er van ons gevraagd er een extra schep bovenop te doen. Het komt er nu op aan.

  ]]> 2020-12-15T10:21:45 https://www.gemeente-mill.nl/inwoners-en-ondernemers/overzicht-inwoners-en-ondernemers/nieuws-en-actualiteiten/nieuws/statement-voorzitters-veiligheidsregio-s-over-de-aangekondigde-lockdown
  <![CDATA[Beste ondernemers,]]>

  ]]> 2020-11-19T17:26:00 https://www.gemeente-mill.nl/economisch-nieuws-mill-en-sint-hubert-20-11/voorwoord
  <![CDATA[Pas op voor criminele investeerders]]> Je kunt maar één keer nee zeggen

  Wordt jouw bedrijf ook hard geraakt door de coronacrisis? En heb jij een aanbod gekregen voor een lening of een investering? Of wil er iemand tegen betaling of onduidelijke voorwaarden je helpen bij het regelen van de steunmaatregelen van de overheid? Let dan op! Voor je het weet is jouw zaak het toneel van drugshandel of illegaal gokken.

  Hoe herken je een criminele investeerder

  Geen weg meer terug

  Wanneer je als ondernemer met criminelen in zee gaat, is er vaak geen weg meer terug. Je loopt grote risico’s. Je pand kan worden gesloten en de vergunning ingetrokken. Je kunt juridisch aansprakelijk worden gesteld voor de strafbare feiten die in jouw pand of onder de vlag van jouw onderneming gepleegd worden. Ook deinzen criminelen niet terug voor geweld en bedreiging. Je kunt maar één keer nee zeggen!

  Wat kun je doen

  Doe melding

  Vertrouw je het niet? Meld verdachte situaties bij de politie (0900-8844) of Meld Misdaad Anoniem (0800-7000).

  Klik op de afbeelding voor de infografic (PDF)

  Flyer pas op voor criminele investeerders

  ]]> 2020-07-23T10:45:43 https://www.gemeente-mill.nl/pas-op-voor-criminele-investeerders
  <![CDATA[Voorwoord wethouder Van den Boogaart]]>

  Beste ondernemers van gemeente Mill en Sint Hubert,

  Als college kijken we met een goed gevoel terug op de afgelopen 3 maanden. We hebben alle zeilen bijgezet om u als ondernemer door deze periode heen te helpen. Maar we zijn nog niet klaar. Er zijn namelijk nog steeds branches die niet of niet volledig aan de slag zijn. Ook daar moeten we oog voor blijven houden.

  Daarnaast hebben we nog geen volledig beeld over de gevolgen die ons nog te wachten staan. Dus we blijven u informeren over ondersteuningsmogelijkheden.

  Blijf gezond, houd afstand en zorg goed voor elkaar!

  Jos van den Boogaart, wethouder Economie

  Vragen? Neem contact op via uw Ondernemersloket

  ]]> 2020-07-03T17:26:00 https://www.gemeente-mill.nl/economisch-nieuws-mill-en-sint-hubert-nieuwsbrief-06-07/voorwoord
  <![CDATA[Voorwoord wethouder Van den Boogaart]]>

  Beste ondernemers van gemeente Mill en Sint Hubert,

  Ook in de gemeente Mill en Sint Hubert merken we dat we steeds meer op weg zijn naar het "nieuwe normaal". Op de wegen naar en van de gemeente Mill en Sint Hubert is de "bedrijvigheid" weer flink aan het toenemen. Dat neemt niet weg dat we nog steeds alle zeilen bijzetten om u te ondersteunen daar waar mogelijk.

  Uiteraard gaan de reguliere zaken ook gewoon door. We merken dat de bouwaanvragen niet teruggelopen zijn. Ook zijn we als gemeente bezig om de pijlers voor de nieuwe gemeente Land van Cuijk op te bouwen. Uiteraard wordt u daar als ondernemer ook bij betrokken, want onze dienstverlening houden wij graag hoog in het vaandel. Volgt u de laatste ontwikkelingen in de lokale media en laat u horen, want gemeente Land van Cuijk wordt ook uw gemeente.

  Blijf gezond, houd afstand en zorg goed voor elkaar!

  Jos van den Boogaart, wethouder Economie

  Vragen? Neem contact op via uw Ondernemersloket

  ]]> 2020-06-17T17:26:00 https://www.gemeente-mill.nl/economisch-nieuws-mill-en-sint-hubert-nieuwsbrief-22-06/voorwoord
  <![CDATA[Hulp en contact bij eenzaamheid]]> Het kabinet roept Nederlanders op om sociaal contact zo veel mogelijk te mijden vanwege het coronavirus. Voor veel mensen is het plotselinge 'sociaal isolement' door het coronavirus best lastig. Het is vooral belangrijk dat we daarom een beetje op elkaar letten. Als u klachten heeft wordt het u ten sterkste afgeraden op bezoek te gaan. Maar gelukkig zijn er ook andere mogelijkheden om op elkaar te letten.

  Heeft u zelf behoefte aan contact? Landelijk en lokaal zijn er verschillende initiatieven waar u contact mee kunt opnemen voor een praatje of voor advies.

  Hulpvorm

  Vorm van contact

  ANBO hulplijn

  De speciale telefoonlijn van het ANBO is bereikbaar van 9.00 uur tot 21.00 uur.

  0348-466666

  Corona Quarantaine Contact van de KRO-NCRV

  Samen met de Nationale Coalitie tegen Eenzaamheid, brengt de KRO-NCRV mensen samen via het Corona Quarantaine contact.

  Meer informatie vind u op de website www.kro-ncrv.nl/corona.

  www.kro-ncrv.nl/corona

  Corona Loket

  Als je angstig, gestrest of somber bent vanwege het coronavirus kan je tussen 8.30 en 17.00u bellen.

   

  020-2444888

  Hulplijn voor Mantelzorgers in Covid19 crisis

  Als mantelzorger wil je natuurlijk weten waar je rekening mee moet houden in de zorg voor jouw kwetsbare dierbare. Wat kan wel en wat kan niet?

  Kijk voor meer informatie op www.mantelzorgelijk.nl/mantelzorg-en-coronacrisis/.

  088-5054331

  Jongeren Appke

  Jongeren kunnen dagelijks tussen 9.00 en 21.00u contact opnemen met een jongerenwerker met alle vragen via whatsapp.

  06-20260829

  Mooiland Kletslijn

  Mooiland heeft de kletslijn opgezet voor mensen die behoefte hebben aan sociaal contact. Medewerkers van Mooiland nemen twee keer per week telefonisch contact op. Voor meer informatie kunt u mailen naar kcc@mooiland.nl met in de titel: Kletslijn.

  kcc@mooiland.nl

  Online dorpsplatform

  Door de maatregelen rondom het coronavirus is het niet vanzelfsprekend dat inwoners alles nog kunnen of mogen doen. Heeft u bijvoorbeeld hulp nodig bij het doen van boodschappen of het uitlaten van uw hond? Of heeft u zelf wat tijd over om anderen te helpen? Biedt u als ondernemer aangepaste diensten aan? Juist nu is het belangrijk dat onze inwoners elkaar weten te vinden. Als gemeente ondersteunen wij een digitaal platform dat speciaal voor deze situatie is opgezet. Met de website www.samenmillensinthubert.nl is er een centraal punt waar iedereen tijdens de coronacrisis een hulpvraag kan plaatsen of een aanbod kan doen om mensen te helpen.

  www.samenmillensinthubert.nl

  Rode Kruis hulplijn

  De Rode Kruis hulplijn kan gebeld worden bij behoefte aan een luisterend oor, advies of extra hulp omdat u in quarantaine of thuisisolatie zit.

  De hulplijn is bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 9.00 uur tot 21.00 uur en op zaterdag van 10.00 uur tot 16.00 uur. 

  070-4455888

  Sociom Maatschappelijk werk

  Stress, gevoelens van eenzaamheid of andere problemen in het dagelijks leven zoals boodschappen, medicijnen, een praatje of eenzaamheid voor zichzelf of anderen. Maatschappelijk werk van Sociom is op werkdagen bereikbaar via het centrale
  telefoonnummer .

   0485-700500

  Zilverlijn Nationaal Ouderenfonds

  De Zilverlijn is een speciale belservice voor ouderen. U kunt zich aanmelden of meer informatie opvragen via de website www.ouderenfonds.nl/aanmeldenzilverlijn of door te bellen.

  ]]> 2020-06-08T12:53:00 https://www.gemeente-mill.nl/corona-hulp-contact-eenzaamheid
  <![CDATA[Voorwoord wethouder Van den Boogaart]]>

  Beste ondernemers van gemeente Mill en Sint Hubert,

  Het is fijn om te melden dat vanaf 1 juni 2020 de versoepeling van de maatregelen van start is gegaan. De verschillende vraagstukken die daarbij op u en ons afkwamen zijn praktisch en soms creatief opgepakt. Zoals we binnen de gemeente gewend zijn.

  We zien dat u niet bij de pakken blijft neerzitten en er flink de schouders onder zet om nieuwe wegen te vinden in deze “crisistijd”, zoals het een ondernemer betaamt. Wij zijn trots op u dat u in een dergelijke situatie de zaken zo voortvarend, binnen de mogelijkheden en vaak ook gezamenlijk blijft oppakken. Vooral het gezamenlijk initiatief van de Horeca met hun Zomerterras in het Aldendrielpark is daarbij het vermelden waard en een knap staaltje Ontdek Mill! Chapeau!

  Blijf gezond, houd afstand en zorg goed voor elkaar!

  Jos van den Boogaart, wethouder Economie

  Vragen? Neem contact op via uw Ondernemersloket

  ]]> 2020-06-03T17:26:00 https://www.gemeente-mill.nl/economisch-nieuws-mill-en-sint-hubert-nieuwsbrief-08-06/voorwoord
  <![CDATA[Stop criminele weldoeners in de horeca]]> Veel horecaondernemingen hebben grote financiële problemen door de coronacrisis. Daarom is het juist nu voor criminelen interessant om in de horeca te investeren. De grote contante geldstromen die in de horeca normaal zijn, maken het mogelijk om geld wit te wassen en bijvoorbeeld drugshandel of illegaal gokken te faciliteren. Ze bieden ondernemers in nood een ‘reddingsplan’ met snel contant geld, wat aantrekkelijk lijkt, maar je loopt een groot risico als er vervolgens dit soort illegale activiteiten in jouw zaak plaatsvinden.

  Zo kun je juridisch aansprakelijk worden gesteld voor de strafbare feiten die in jouw pand of onder de vlag van jouw onderneming gepleegd worden. Je pand kan worden gesloten en de vergunning ingetrokken. Ook deinzen criminelen niet terug voor geweld en bedreiging. Bedenk altijd: je kunt maar één keer nee zeggen!

  Ongevraagd contact

  Komen er mensen ongevraagd jouw horecazaak binnen of nemen ze telefonisch contact met je op?

  Investeerders

  Wil je gaan samenwerken met een investeerder of jouw bedrijf verkopen?

  verdachte situaties

  En als je het niet vertrouwt?

  Zie je verdachte situaties in jouw omgeving, herken je de signalen die worden beschreven of ben je benaderd door criminelen? Meld dit dan bij de politie bij de wijkagent of via 0900-8844. Anoniem melden kan via Meld Misdaad Anoniem of via 0800-7000.

  Infographic

  Bekijk hier de infographic Pas op voor criminele investeerders in de horeca (PDF).

  ]]> 2020-05-26T16:26:31 https://www.gemeente-mill.nl/stop-criminele-weldoeners-in-de-horeca
  <![CDATA[Coronaonderzoek]]> Wat kunnen wij als gemeente beter of anders doen in onze communicatie over corona om beter in uw (informatie)behoeften te voorzien?   

  We stellen het zeer op prijs als u uw mening wilt delen via onderstaande vragenlijst.

  Bij voorbaat hartelijk dank!

  ]]> 2020-04-21T15:26:29 https://www.gemeente-mill.nl/onderzoek-1
  <![CDATA[Samenwerken, omdenken en zorgen voor elkaar - #DASLIEF]]> Geweldig om te zien hoe Brabanders niet bij de pakken neer gaan zitten maar hartverwarmende acties op poten zetten om elkaar de coronacrisis door te helpen. Brabanders die, nu meer dan ooit, doen waar we in Brabant goed in zijn. Laat u inspireren ! Hierbij een greep uit alle mooie, bijzondere maar vooral hartverwarmende initiatieven.

  ]]> 2020-04-10T09:00:00 /bestanden/shared/afbeeldingen CGM/Nieuwsbrieven corona/samenwerken.jpg https://www.gemeente-mill.nl/economisch-nieuws/samenwerken,-omdenken-en-zorgen-voor-elkaar-daslief
  <![CDATA[Voorwoord wethouder Van den Boogaart]]>

  Beste ondernemers van gemeente Mill en Sint Hubert,

  Ook deze week ontvangt u een nieuwsbrief vanuit uw gemeente. Wij willen u actief blijven informeren over de lokale, regionale en landelijke ondernemersregelingen rond de Coronacrisis. Maar ook aandacht geven aan initiatieven die kunnen bijdragen om zo goed mogelijk door deze tijd heen te komen of straks, als er weer een versoepeling van regels komt, een goede start te maken en de economie weer zo snel mogelijk op gang te krijgen.

  Samen slaan we ons hier doorheen!

  Blijf gezond, houd afstand en zorg goed voor elkaar!

  Jos van den Boogaart, wethouder Economie

  Vragen? Ga naar Ondernemersloket

  ]]> 2020-04-02T17:26:00 https://www.gemeente-mill.nl/economisch-nieuws-mill-en-sint-hubert-nieuwsbrief-coronacrisis-20-04/voorwoord
  <![CDATA[Voorwoord wethouder Van den Boogaart]]>

  Beste ondernemers van gemeente Mill en Sint Hubert

  Door het coronavirus is ook in gemeente Mill en Sint Hubert het leven in een rap tempo veranderd. Dit betekent veel voor onze inwoners en onze bedrijven, grote en kleine ondernemers en zzp-ers in alle sectoren. Voor u hebben we in de afgelopen weken klaar gestaan om vragen te beantwoorden en te kijken waar we u met bestaande of nieuwe regelingen kunnen ondersteunen. Inmiddels hebben we als gemeente ruim 800 aanvragen ontvangen. Een team van medewerkers staat voor u klaar om deze crisis in goede banen te leiden en te zorgen dat we samen deze crisis doorkomen. In deze nieuwsbrief vindt u de doorverwijzing naar de landelijke en lokale regelingen waar u gebruik van kunt maken en waar we u als gemeente mee ondersteunen. Onze website wordt steeds bijgewerkt met de laatste maatregelen. Ik heb er alle vertrouwen in dat we samen deze crisis het hoofd kunnen bieden, door elkaar te helpen waar mogelijk, flexibel te zijn en ondernemerschap in te zetten. Ik wens u veel sterkte en hou uzelf en uw naasten gezond. Samen gaan we deze periode door.  

  Jos van den Boogaart, wethouder Economie

  ]]> 2020-04-02T17:26:00 https://www.gemeente-mill.nl/economisch-nieuws-mill-en-sint-hubert-coronacrisis/voorwoord
  <![CDATA[Voorwoord wethouder Van den Boogaart]]>

  Beste ondernemers van gemeente Mill en Sint Hubert,

  We zijn nu al weer enkele weken verder in de strijd tegen het coronavirus en kunnen al spreken van verschillende succesvolle ondernemersacties in deze crisisperiode in gemeente Mill en Sint Hubert. De verschillende belangenverenigingen zetten zich enorm in met hun acties richting haar leden om samen deze crisis het hoofd te bieden. Ook Pasen staat al weer voor de deur. Normaal voor veel ondernemers een moment om een hele goede omzet te behalen of juist een tijd van bezinning, samen met het gezin, te hebben. Maar ook deze gewoonte is in deze crisis niet gewoon. Er zijn nu wel andere zaken die aandacht nodig hebben en we worden op dit moment zo opgeslokt door de waan van de dag, dat het deze periode in het jaar haast doet  vergeten.  

  Niet alleen in uw bedrijf worden nu alle zeilen bijgezet. Ook bij de gemeente is dat het geval. Onze teams staan u nu graag terzijde en zetten de schouders er flink onder. Inmiddels zijn er voor gemeente Mill en Sint Hubert honderden aanvragen afgehandeld. Ook is het werken op afstand voor een gemeente geen dagelijkse kost. Toch is dat binnen de organisatie heel snel opgepakt om de dienstverlening van de gemeente goed overeind te houden en u zo snel mogelijk te voorzien van de benodigde middelen. We blijven als gemeente onze faciliterende rol pakken, zodat we lokaal ons steentje kunnen bijdragen. In deze nieuwsbrief treft u meer lokale acties aan, die u kunnen helpen deze crisis door te komen.

  Ik wens u veel sterkte en houd uzelf en uw naasten gezond. Alleen samen krijgen we Corona onder controle.

  Jos van den Boogaart, wethouder Economie

  ]]> 2020-04-02T17:26:00 https://www.gemeente-mill.nl/economisch-nieuws-mill-en-sint-hubert-nieuwsbrief-13-04/voorwoord
  <![CDATA[Voorwoord wethouder Van den Boogaart]]>

  Beste ondernemers van gemeente Mill en Sint Hubert,

  De persconferentie van de minister-president van vorige week  is door eenieder verschillend ontvangen. Duidelijk is dat we nog steeds samen de volksgezondheid voorop moeten zetten en de strijd aan moeten blijven gaan tegen het coronavirus. Ondertussen maken we ons klaar voor de ander-halve-meter maatschappij. Allerlei campagnes worden ontwikkeld en bedrijven worden klaargemaakt om straks weer te kunnen starten in de ander-halve-meter economie.

  Blijft u vooral lokaal inkopen doen! Steun de winkeliers, zodat we een bruisend centrum of gezellige buurtwinkel samen in leven houden. Het zijn deze ondernemers die veelal de festiviteiten in onze gemeente sponsoren. Nu kunt u iets terugdoen voor hen. Raadpleeg uw brancheverenigingen en organisaties als VNO-NCW, MKB Nederland en het KvK Coronaloket om alle kennis en geboden hulp, die u mogelijk nodig heeft, tot u te nemen. Ook uw gemeente wilt u zoveel mogelijk faciliteren en ondersteunen. Ons ondernemersloket staat klaar om u vragen en verzoeken te beantwoorden. 

  Samen slaan we ons hier doorheen! Blijf gezond, houd afstand en zorg goed voor elkaar!

  Jos van den Boogaart, wethouder Economie

  Vragen? Ga naar Ondernemersloket

  ]]> 2020-04-02T17:26:00 https://www.gemeente-mill.nl/economisch-nieuws-mill-en-sint-hubert-nieuwsbrief-27-04/voorwoord
  <![CDATA[Voorwoord wethouder Van den Boogaart]]>

  Beste ondernemers van gemeente Mill en Sint Hubert,

  Met de versoepeling van de maatregelen komen er weer verschillende vraagstukken op u als ondernemer af. Als gemeentelijke organisatie streven we er naar om hier praktisch mee om te gaan, zonder de gezondheidsrisico’s uit het oog te verliezen. Veel creatieve oplossingen worden binnen onze gemeente bedacht om toch weer zo goed mogelijk te kunnen ondernemen. Enkele branches hebben het erg zwaar. Ook hier hebben we oog voor. Samen met de Koninklijke Horeca Nederland, afdeling Mill zijn wij bijvoorbeeld in nauw overleg om te kijken welke mogelijkheden er voor de horeca ondernemers zijn. Ook proberen wij zo goed mogelijk met alle ondernemers en alle actieve ondernemerscollectieven in contact te blijven. Samen bundelen we krachten en zoeken wij de verbinding met ondernemend Mill, Sint Hubert, Wilbertoord en Langenboom. Samen slaan we ons hier doorheen!

  Blijf gezond, houd afstand en zorg goed voor elkaar!

  Jos van den Boogaart, wethouder Economie

  Vragen? Neem contact op via uw Ondernemersloket

  ]]> 2020-04-02T17:26:00 https://www.gemeente-mill.nl/economisch-nieuws-mill-en-sint-hubert-nieuwsbrief-18-05/voorwoord
  <![CDATA[Cuijk, Grave, Mill en Sint Hubert: Uitstel betaling gemeentelijke belastingen]]> Landelijk kunnen ondernemers en zzp-ers een beroep doen op (inkomens)ondersteuning. Maar ook lokaal willen de gemeenten Cuijk, Grave en Mill en Sint Hubert de helpende hand bieden. Bent u als ondernemer of zzp-er in  financiële problemen gekomen door de gevolgen van de coronacrisis, dan kunt u voor gemeentelijke vorderingen schriftelijk uitstel van betaling aanvragen. Wij gaan daar tijdens deze crisis flexibel mee om en willen samen met u kijken wat nodig en mogelijk is.

  Bij uitstel van betaling kunt u denken aan onroerendezaakbelastingen (OZB), rioolheffing, reinigingsrecht, afvalstoffenheffing, reclamebelasting en toeristenbelasting.

  Wilt u gebruik maken van deze mogelijkheid dien dan uw verzoek in:

  ]]> 2020-03-26T12:38:59 https://www.gemeente-mill.nl/inwoners-en-ondernemers/overzicht-inwoners-en-ondernemers/nieuws-en-actualiteiten/oud-nieuws/2020/cuijk,-grave,-mill-en-sint-hubert-uitstel-betaling-gemeentelijke-belastingen
  <![CDATA[Informatie over het coronavirus Testpagina]]> Corona (COVID-19) is op dit moment het onderwerp van gesprek in ons land. Misschien hebt u er ook vragen over. Dan is het goed om het volgende te weten. Het RIVM houdt de actuele stand van zaken bij. Ook de Veiligheidsregio Brabant Noordoost, waar onze gemeente onderdeel van is, houdt de situatie goed in de gaten. Op de website van het RIVM staat alle actuele en algemene informatie over corona, maar ook een overzicht van veel gestelde vragen en antwoorden.

  Snel naar:

  Veelgestelde vragen

  De veelgestelde vragen en antwoorden over de gevolgen van het coronavirus voor:

  U kunt ook contact opnemen met het publieksinformatienummer 0800-1351. Vanuit het buitenland is het nummer te bereiken op +312 0205 1351. Dit telefoonnummer is dagelijks bereikbaar van 8:00 tot 20:00 uur.

  Klachten

  Heeft u verschijnselen en bent u in een risicogebied geweest of in aanraking geweest met een patiënt met het nieuwe coronavirus? Neem dan telefonisch contact op met uw huisarts of de lokale GGD telefoon: 0900-4636443.

  ]]> 2020-03-15T21:12:00 https://www.gemeente-mill.nl/14357-corona
  <![CDATA[Pioniers actief in Langenboom]]> Aan de Venweg in Langenboom wordt dit jaar 16 hectare aan natuur ontwikkeld. Niet door Staatsbosbeheer, niet door Brabants Landschap of Natuurmonumenten, maar door twee (oud)agrariërs met visie: dhr. Willems en dhr. van Dommelen. Met ondersteuning van de gemeente Mill en Sint Hubert, het Groen Ontwikkelfonds Brabant en adviesbureau Areal wordt de kleine landbouwenclave van de familie Willems omgezet in nat hooiland. Een paradijs voor vogels, insecten en amfibieën. Met deze ontwikkeling wordt een groot natuurgebied in de Raamvallei compleet gemaakt. Een mooi voorbeeld van hoe ondernemen en natuur samen kunnen gaan. ‘’Pioniers’’, noemt Mary Fiers directeur van het Groen Ontwikkelfonds Brabant de mannen. ‘’En die zien wij graag in de Verborgen Raamvallei.’’

  Het project

  Het project ‘natuurontwikkeling aan de Venweg’ is een samenwerking van verschillende partijen. De familie Willems en de gemeente Mill en Sint Hubert hebben grond verkocht. Meneer van Dommelen gaat deze grond pachten en inrichten met natuur. Het liefst steekt hij nog voor het groeiseizoen de schop in de grond. Over het beheer zijn de partijen nog in gesprek. Zonder ondersteuning van het Groen Ontwikkelfonds Brabant had dit project geen doorgang kunnen vinden.

  Het initiatief van de familie Willems

  Het was geen eenvoudige beslissing om te stoppen met boeren, vertellen Henk Willems en zijn vrouw Hermien. Maar ze hebben er goed over nagedacht en uiteindelijk de sprong in het diepe gewaagd. Op eigen initiatief hebben zij het overgrote deel van hun kavel aangedragen voor de bestemming ‘natuur’. “We hebben altijd melkkoeien, vleeskalveren en varkens gehad, maar ik ben nu 66 en daarmee zo goed als gepensioneerd”, legt Willems uit. “Onze jongens willen geen boer worden en de droogtegevoelige zandgrond is eigenlijk niet geschikt voor akkerbouw. Er is ook geen ruimte om het bedrijf verder uit te breiden, want we worden omringd door natuur. Om al die grond dan aan te houden… wat moeten we daarmee?” Als bestuurslid van de Agrarische Natuurvereniging Raamvallei en met zijn ervaring in natuurbeheer beantwoordde hij die vraag uiteindelijk zelf. Al kostte het, logischerwijs, tijd om zo’n besluit te maken. Willems: “Ik vind een akker vol bieten, maïs en aardappelen ook geweldig mooi. Dat is het hart dat je hebt als agrariër. Maar ik houd ook van de natuur. Bij de ANV zijn we van mening dat we op minder goede landbouwgronden natuur moeten ontwikkelen, zodat de goede gronden behouden kunnen blijven voor de landbouw. Het was moeilijk om te stoppen na zoveel jaar, maar ik zag hier een unieke kans. Ons perceel ligt aan de Langenboomse bossen, Tongelaar, de meanderende sloot van Staatsbosbeheer… en dit wordt straks één groot natuurgebied. Dat is natuurlijk fantastisch. Vanuit huis kunnen we de ontwikkelingen niet alleen op de voet volgen; we genieten straks ook volop van het uitzicht. En misschien kan ik nog wel een rol vervullen in het beheer, door bijvoorbeeld het terrein te laten begrazen. Dat weet ik nog niet, maar ik blijf er graag bij betrokken.”

  De begeleiding door Areal

  Gerald Willemsen, kavelruilcoördinator en eigenaar van Areal, begeleidt en overziet het proces aan de Venweg. Hij ziet heel veel casussen voorbij komen, maar zelden vallen de stukjes volgens hem zó mooi op zijn plaats. “Hier lagen geen harde opgaves zoals bij de Hooge of Lage Raam”, legt hij uit, “alleen een min of meer latente kans. Het is dat de familie Willems deze kans wilde pakken. Dat zij er geen grond voor terug wilde, scheelde ook. Maar je hebt de mensen nodig die mee willen doen, en dan moet je de instanties nog mee zien te krijgen. In de Verborgen Raamvallei pakken we dingen samen op. In verschillende schetssessies kijken we naar alle belangen en partijen en proberen vervolgens met vier, vijf, zes keer ronddraaien tot een plan te komen waar iedereen zich in kan vinden. Het is een consensusmodel en zo’n proces duurt lang. We zijn er al ruim twee jaar mee bezig. En dat met alle neuzen in dezelfde richting.” Hoewel de familie Willems de onzekerheid soms lastig vond, hebben zij het vertrouwen in een goede afloop nooit verloren. Ook van Dommelen bleef positief. Hierdoor kon landschapsontwerper Ellen Haverkate van Areal aan de slag met een inrichtingsplan. 

  Het ontwerp waarin alles samenkomt

  Haverkate: “Het plan dat er nu ligt hebben we samen met deskundigen van het waterschap en de provincie opgesteld. We ontdekten dat het een heel kansrijk gebied is, onder andere omdat er kwelwater omhoog komt. Hierdoor kan er bijzondere vegetatie groeien. Het stuk bestaat straks grotendeels uit vochtige hooilanden. Er worden een aantal regelbare stuwen geïnstalleerd zodat het water beter op zijn plek blijft. Een aantal sloten die nu over het perceel lopen worden, om de natuur een handje te helpen, verontdiept en verbreed met natuurvriendelijke oevers. Er komt ook een poel voor de kamsalamander en andere amfibieën.

  Bij de overgang naar bos – die loopt nu heel recht - gaan we een ruigtezone maken met struiken en struweel. Dit biedt kansen voor veel vogels en insecten. We maken het gebied ook beter beleefbaar door aan te sluiten bij bestaande routes en toeristische zichtpunten. Denk hierbij aan de Mariakapel en een mooie houtwal. We hebben allerlei manieren de verbinding gezocht met de omliggende paden en natuur.

  Door verschillen in grondwater krijg je ook meer microgradiënt, oftewel waarde voor de ecologie. Het grondwater komt van de zuidkant door de Langenboomse bossen, wordt daar heel schoon gefilterd en stroomt zo de Raam in. Zonder landbouw hebben we één mooie stroom van schoon grondwater. Dat vinden ecologen en hydrologen natuurlijk geweldig, vooral als je het kunt horen stromen. Het was overigens projectondersteuner Marianne Willemsen die tot slot de GOB-aanvraag heeft voorbereid en ingediend. “Ons hele kantoor was erbij betrokken”, lacht Gerald, “Begrijpelijk natuurlijk, bij zo’n mooi project.” Het plan werd goedgekeurd en de subsidie beschikt.

  De inrichting of uitvoering

  De man die het straks ook echt gaat dóén is Joop van Dommelen. Geen onbekende naam wanneer het aankomt op natuurontwikkeling. Eerder legde hij zijn hand al aan soortgelijke projecten, bijvoorbeeld in het Unesco Man and Biosphere-gebied de Maasheggen. Hij gaat dit jaar de inrichting nabij de Venweg verzorgen. Tot 2000 was hij koeienboer, daarna deed hij aan akkerbouw. Dit leverde naar zijn mening niet genoeg op. Zijn grond lag al tegen een bos aan. Dat vond hij niet alleen mooi; het gaf hem inspiratie. Nu zoekt hij naar gronden om in te investeren, samen met Gerald Willemsen en Rob Christiaans van provincie Noord-Brabant. Op de vraag wat een project een succes maakt zegt hij: “Het is een kwestie van de volhouder wint. Dit soort projecten kan zo vijf jaar duren terwijl je het liefst direct zou starten. Het zit af en toe tegen en daar moet je tegen kunnen. Doorzettingsvermogen is dus belangrijk!” Als het even kan begint hij nog voor het groeiseizoen met de werkzaamheden. “Maar het moet wel praktisch zijn en goed gebeuren”, zegt hij, “dus het kan ook daarna.”

  Hulp van de instanties

  Volgens Mary Fiers van het Groen Ontwikkelfonds Brabant zijn er nog niet veel agrariërs die zich wagen aan natuurontwikkeling. “Natuur en landbouw kunnen heel goed samengaan, maar ergens zijn we dat vergeten of verleerd. Wij proberen die werelden weer met elkaar te verbinden en particulieren, bedrijven en organisaties te ondersteunen wanneer ze met concrete plannen komen. Gelukkig is er een groep die het aandurft om te experimenteren, de eerste te zijn. Zo ontstaan mooie initiatieven als deze en natuurlijk ook andere vormen met een verdienmodel zoals voedselbossen, natuurgraven of zonneweides. Dit project kan zo in het boekje. We nodigen iedereen die belangstelling heeft om ondernemen en natuur te combineren graag uit om contact op te nemen.”

  De gemeente Mill en Sint Hubert speelde, als eigenaar van de grond, ook een belangrijke rol. Zij heeft de grond verkocht en toestemming gegeven om de bestemming te veranderen. Wethouder Jos van den Boogaart: “Wij waren blij dat deze optie op tafel kwam, want we hebben grote opgaven op het gebied van natuurontwikkeling. Met deze overeenkomst voldoen wij aan de compensatieverplichtingen van Agroproeftuin De Peel en onze gemeente wordt er weer een stukje mooier van.”

  Vervolg

  De betrokkenen hebben dit verhaal lang voor zich gehouden. Dat hoeft nu gelukkig niet meer, want ze hebben nogal iets te vertellen. En dit is nog maar het begin! Houd onze nieuwsbrief in de gaten voor de mijlpalen.

  Landkaartje met ontwikkel plannen

  ]]> 2020-03-12T11:21:51 https://www.gemeente-mill.nl/pioniers-in-langenboom
  <![CDATA[Johan Postma kwartiermaker en beoogd gemeentesecretaris gemeente Land van Cuijk i.o.]]> Johan Postma wordt de kwartiermaker en beoogd gemeentesecretaris van de nieuwe gemeente Land van Cuijk. De stuurgroep gemeente Land van Cuijk i.o. heeft besloten hem per 1 april 2020 te benoemen. Momenteel is Johan Postma directeur van Werkorganisatie CGM (Cuijk, Grave, Mill en Sint Hubert).

  Als kwartiermaker wordt Johan Postma eindverantwoordelijk voor de inrichting van de nieuwe ambtelijke organisatie per 1 januari 2022 en gaat hij leiding geven aan het projectbureau en de projectorganisatie. Daarnaast is hij algeheel projectleider voor de herindeling tussen de gemeenten Boxmeer, Cuijk, Mill en Sint Hubert en Sint Anthonis.

  Naast kwartiermaker wordt Johan Postma beoogd gemeentesecretaris voor de nieuwe gemeente Land van Cuijk i.o.

  Werkervaring

  Johan Postma heeft in eerdere functies in  Leidschendam-Voorburg, Leeuwarden en als kwartiermaker veiligheidsregio’s bij de Landelijke Meldkamer Organisatie als eindverantwoordelijk directeur veel ervaring opgedaan met het leiden van veranderingsprocessen.

  Johan Postma

  ]]> 2020-03-09T15:35:31 https://www.gemeente-mill.nl/inwoners-en-ondernemers/overzicht-inwoners-en-ondernemers/nieuws-en-actualiteiten/nieuws/johan-postma-kwartiermaker-en-beoogd-gemeentesecretaris-gemeente-land-van-cuijk-i-o
  <![CDATA[Aanvraagperiode leefbaarheidsbijdrage opent 1 januari]]> Met de leefbaarheidsbijdrage wil de gemeente inwoners ondersteunen bij het behouden en ontwikkelen van de leefbaarheid in hun dorp. Inwoners weten vaak zelf het allerbeste wat er moet gebeuren voor de leefbaarheid in hun dorp en hebben daar vaak goede ideeën over. Met het leefbaarheidsbijdrage als extra ondersteuning kunnen deze goede ideeën een opstart krijgen. De bijdrage is bedoeld als steun in de rug; goede initiatieven moeten daarna zelf levensvatbaar zijn.

  Waar moet een aanvraag aan voldoen?

  Met de leefbaarheidsbijdrage willen we met elkaar onze maatschappelijke doelen bereiken. De mogelijkheden voor een aanvraag zijn heel breed maar moeten in ieder geval passen binnen een van onderstaande thema’s:

  I Het is prettig leven in de gemeente Mill en Sint Hubert

  II Een gezonde geest in een gezond lichaam

  III Hoe mooi is onze gemeente

  IV Wij helpen elkaar

  Aanvragen

  Heeft u een goed idee dat past binnen de bovenstaande thema’s en dat volgens u een bijdrage levert aan de leefbaarheid in uw dorp? Dan kunt u vanaf 1 januari hier het aanvraagformulier invullen. Via een stappenplan wordt u door de aanvraag geleid.

  Heeft u een vraag? Bel dan gerust met 0485-460300.

  ]]> 2019-12-16T15:02:39 https://www.gemeente-mill.nl/inwoners-en-ondernemers/overzicht-inwoners-en-ondernemers/nieuws-en-actualiteiten/nieuws/aanvraagperiode-leefbaarheidsbijdrage-opent-1-januari