<![CDATA[Informatie over het coronavirus]]> Corona (COVID-19) is op dit moment het onderwerp van gesprek in ons land. Misschien hebt u er ook vragen over. Dan is het goed om het volgende te weten. Het RIVM houdt de actuele stand van zaken bij. Ook de Veiligheidsregio Brabant Noord, waar onze gemeente onderdeel van is, houdt de situatie goed in de gaten. Op de website van het RIVM staat alle actuele en algemene informatie over corona, maar ook een overzicht van veel gestelde vragen en antwoorden.

Snel naar

Verkoudheidsklachten

Heeft u verkoudheidsklachten? Lees meer in de informatiebrief Ik ben verkouden, wat nu?

Bekijk hier wat u zelf kunt doen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan (PDF).

]]> 2020-04-03T09:17:00 https://www.gemeente-mill.nl/corona
<![CDATA[Voorwoord wethouder Van den Boogaart]]> Beste ondernemers van gemeente Mill en Sint Hubert

Door het coronavirus is ook in gemeente Mill en Sint Hubert het leven in een rap tempo veranderd. Dit betekent veel voor onze inwoners en onze bedrijven, grote en kleine ondernemers en zzp-ers in alle sectoren. Voor u hebben we in de afgelopen weken klaar gestaan om vragen te beantwoorden en te kijken waar we u met bestaande of nieuwe regelingen kunnen ondersteunen. Inmiddels hebben we als gemeente ruim 800 aanvragen ontvangen. Een team van medewerkers staat voor u klaar om deze crisis in goede banen te leiden en te zorgen dat we samen deze crisis doorkomen. In deze nieuwsbrief vindt u de doorverwijzing naar de landelijke en lokale regelingen waar u gebruik van kunt maken en waar we u als gemeente mee ondersteunen. Onze website wordt steeds bijgewerkt met de laatste maatregelen. Ik heb er alle vertrouwen in dat we samen deze crisis het hoofd kunnen bieden, door elkaar te helpen waar mogelijk, flexibel te zijn en ondernemerschap in te zetten. Ik wens u veel sterkte en hou uzelf en uw naasten gezond. Samen gaan we deze periode door.  

Jos van den Boogaart, wethouder Economie

]]> 2020-04-02T17:26:00 https://www.gemeente-mill.nl/economisch-nieuws-mill-en-sint-hubert-coronacrisis/voorwoord
<![CDATA[Sirenes loeien op maandag 6 april 2020]]> Iedere eerste maandag van de maand om 12.00 uur loeien alle 4278 sirenes in Nederland. Ook tijdens deze coronacrisis zullen de sirenes loeien op maandag 6 april 2020 om 12.00 uur.

Herkennen

De sirenes loeien op iedere eerste maandag van de maand, zodat iedereen de sirene herkent bij een ramp of zwaar ongeval. Het loeien van de sirenes duurt 1 minuut en 26 seconden.

Alarm

Wanneer de sirenes langer en meerdere malen achter elkaar loeien, is er sprake van alarm. U  moet dan direct naar binnen, deuren en ramen sluiten en elektronische ventilatie uitzetten. Via radio of tv van regionale calamiteitenzenders (in ons geval Omroep Brabant) wordt meer informatie gegeven.

Hoort u geen sirene

Klachten over het niet horen van sirenes kunnen worden gemeld bij de Veiligheidsregio Brabant Noord.

Sirenes loeien niet op nationale herdenkings- of feestdagen

In mei en juni zullen de sirenes niet loeien omdat de eerste maandag van de maand op Dodenherdenking en Tweede Pinksterdag valt.

]]> 2020-04-02T17:12:19 https://www.gemeente-mill.nl/inwoners-en-ondernemers/overzicht-inwoners-en-ondernemers/nieuws-en-actualiteiten/nieuws/sirenes-loeien-op-maandag-6-april-2020
<![CDATA[Overzicht Maatregelen Corona - Overzicht RVO]]> De rijksoverheid heeft tal van tijdelijke financiële maatregelen genomen om u te ondersteunen tijdens de Covid-19 crisis. Alle informatie is voor u op een rij gezet in dit overzicht van de Rijksoverheid.

]]> 2020-04-02T16:06:27 https://www.gemeente-mill.nl/economisch-nieuws/overzicht-maatregelen-corona-overzicht-rvo
<![CDATA[Wat doet uw gemeente?]]> Landelijk kunnen ondernemers en zzp’ers een beroep doen op (inkomens)ondersteuning. Maar ook lokaal wil de gemeente Mill en Sint Hubert de helpende hand bieden.

Bent u als ondernemer of zpp’ers in financiële problemen gekomen door de gevolgen van de coronacrisis? Dan kunt u voor gemeentelijke vorderingen schriftelijk uitstel van betaling aanvragen. Wij gaan daar tijdens deze crisis flexibel mee om en willen samen met u kijken wat nodig en mogelijk is.

]]> 2020-04-02T16:06:27 https://www.gemeente-mill.nl/economisch-nieuws/wat-doet-uw-gemeente
<![CDATA[Aanvraagformulier Tijdelijke overbruggingsmaatregeling zelfstandig ondernemers (TOZO)]]> Door de maatregelen van de Rijksoverheid om de verspreiding van het coronavirus te beperken, verliezen veel zelfstandig ondernemers, onder wie zzp'ers, inkomsten. De regering wil deze zelfstandig ondernemers ondersteunen, zodat zij daarna hun bedrijf kunnen voortzetten. Vanaf 1 april 2020 kunnen zelfstandig ondernemers een beroep doen op de Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers.

]]> 2020-04-02T16:06:27 https://www.gemeente-mill.nl/economisch-nieuws/aanvraagformulier-tijdelijke-overbruggingsmaatregeling-zelfstandig-ondernemers-(tozo)
<![CDATA[Zoektool SBI-code]]> De tegemoetkoming schade COVID-19 is voor die ondernemers waarvan de hoofdactiviteit overeenkomt met een van de vastgestelde SBI-codes. SBI staat voor Standaard Bedrijfsindeling en de code geeft aan wat de hoofdactiviteit van een bedrijf is. De SBI-code bestaat uit 4 of 5 cijfers. Uw bedrijf moet op 15 maart 2020 met deze hoofdactiviteit ingeschreven staan in het Handelsregister van KVK. U kunt de SBI-code niet met terugwerkende kracht wijzigen om in aanmerking te komen voor de tegemoetkoming. Via de Zoektool SBI-code kunt u snel zien of uw bedrijf in aanmerking komt voor steunmaatregelingen.

]]> 2020-04-02T16:06:27 https://www.gemeente-mill.nl/economisch-nieuws/zoektool-sbi-code
<![CDATA[Vraag en aanbod werknemers via Talentenbureau Land van Cuijk]]> Het Talentenbureau Land van Cuijk en Noord-Limburg maakt graag de verbinding tussen ondernemers om samen overbezetting en onderbezetting voor een bepaalde periode op te vangen. Speciaal daarvoor is de website van het Talentenbureau uitgebreid met een pagina Vraag & Aanbod. Hier wordt vraag en aanbod van mensen en/of capaciteit in onze regio gedeeld. Deze gratis dienst biedt het Talentenbureau graag aan om op deze manier bij te dragen aan het draaiende houden van de economie. De eerste bedrijven zijn reeds met elkaar verbonden! Heeft u ook behoefte aan extra capaciteit of heeft u capaciteit over? U kunt op de website van het Talentenbureau zoeken of aanmelden.

]]> 2020-04-02T16:06:27 https://www.gemeente-mill.nl/economisch-nieuws/vraag-en-aanbod-werknemers-via-talentenbureau-land-van-cuijk
<![CDATA[Ondernemersloket Gemeente gemeente Mill en Sint Hubert]]> Heeft u na het lezen van deze nieuwsbrief nog vragen? Neemt u dan contact op met de bedrijfscontactfunctionaris van uw gemeente, Monique Schaap via economischezaken@cgm.nl of telefoon: 0485-396743.

]]> 2020-04-02T16:06:27 https://www.gemeente-mill.nl/economisch-nieuws/ondernemersloket-gemeente-gemeente-mill-en-sint-hubert
<![CDATA[Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (TOZO)]]> Op dit moment wordt onze website veel bezocht. Hierdoor kan het voorkomen dat het digitale formulier langzamer is. Merkt u dat het traag gaat, vult het formulier dan alstublieft op een ander moment in.  Zo kunt u ervoor zorgen dat de noodzakelijke digitale dienstverlening kan doorgaan. Onze website is 24 uur per dag bereikbaar. U kunt dus ook buiten kantooruren uw aanvraag doen. 

Tijdelijke overbruggingsmaatregeling zelfstandig ondernemers (TOZO)

Door de maatregelen van de Rijksoverheid om de verspreiding van het coronavirus te beperken, verliezen veel zelfstandig ondernemers, onder wie zzp'ers, inkomsten. De regering wil deze zelfstandig ondernemers ondersteunen, zodat zij daarna hun bedrijf kunnen voortzetten

Vanaf 1 maart 2020 kunnen zelfstandig ondernemers een beroep doen op de Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers. Deze regeling is bedoeld om ondernemers die als gevolg van de Coronacrisis tijdelijk geen inkomen hebben, van een inkomen te voorzien. Daarnaast kan er, als er sprake is van liquiditeitsproblemen, een lening voor bedrijfskapitaal worden aangevraagd. De regeling geldt in eerste instantie voor maximaal 3 maanden.

]]> 2020-04-01T16:32:21 https://www.gemeente-mill.nl/corona-tozo
<![CDATA[Het kabinet heeft vandaag besloten dat alle coronamaatregelen in Nederland worden verlengd tot en met dinsdag 28 april]]>

Het kabinet heeft vandaag besloten dat alle coronamaatregelen in Nederland worden verlengd tot en met dinsdag 28 april. In de week vóór 28 april beoordeelt het kabinet wat er voor de periode daarna nodig is. Voor het aanstaande Paasweekeinde is het dringende advies om ook dan thuis te blijven.

Onder andere sportaccommodaties, horeca en kinderopvang blijven dus dicht tot en met 28 april. Scholen blijven in ieder geval dicht tot na de meivakantie. Het verbod op evenementen blijft tot 1 juni van kracht.

De verlenging is noodzakelijk om de verspreiding van het coronavirus te kunnen controleren, kwetsbare groepen te beschermen en ervoor te zorgen dat zorgverleners en ziekenhuizen de grote druk aankunnen. Er moet voldoende bewijs zijn in vermindering van het aantal ziekenhuisopnames en de capaciteit op de intensive care afdelingen alvorens met zekerheid te kunnen zeggen dat de epidemie onder controle is en dus de maatregelen heroverwogen kunnen worden.

Nederland is er nog lang niet. Wel is de goede weg ingeslagen. Het aantal zieken neemt nog steeds toe, maar dit gaat niet meer zo snel als enkele weken geleden, voordat er maatregelen werden afgekondigd. Wie op dit moment besmet is met het virus, geeft dat gemiddeld gezien aan minder mensen door dan zonder maatregelen het geval zou zijn. Dit betekent dat de maatregelen werken. Het duurt enkele weken voordat deze afname zichtbaar is in een daling van het aantal patiënten in ziekenhuizen. Er zit nu eenmaal tijd tussen het moment dat mensen besmet raken, ziek worden en een mogelijke ziekenhuisopname.

Het komt er dus op aan dat alle Nederlanders samen de maatregelen volhouden, want het risico op besmetting is nog groot. Het blijven naleven van de maatregelen is daarom cruciaal.

Alleen samen krijgen we corona onder controle.

 

]]> 2020-03-31T19:41:42 https://www.gemeente-mill.nl/inwoners-en-ondernemers/overzicht-inwoners-en-ondernemers/nieuws-en-actualiteiten/nieuws/het-kabinet-heeft-vandaag-besloten-dat-alle-coronamaatregelen-in-nederland-worden-verlengd-tot-en-met-dinsdag-28-april
<![CDATA[Collegecolumn wethouder Erik van Daal]]> In mijn vorige column schreef ik over het begin van de Coronacrisis. Op dat moment wist ik niet dat het virus zulke verstrekkende gevolgen voor ons allen zou hebben. Ik maakte zelfs nog de opmerking dat ik hoopte dat bij het schrijven van mijn volgende column het einde van het Coronatijdperk in zicht zou zijn.

Impact

Helaas. Niets is minder waar. Op dit moment is het sociale leven in ons land bijna volledig stil komen te staan. Het is stil op straat. Na een wat stroeve aanloopperiode zijn wij er allemaal van doordrongen dat we de adviezen van de deskundigen en de overheid op moeten volgen, willen we dit virus een halt toe kunnen roepen. Dat heeft een behoorlijke impact op mensen en veroorzaakt heel veel leed. Maar toch, hoe beter we luisteren naar alle noodzakelijke adviezen, hoe sneller we het tij kunnen keren.

Hart onder de riem

Ik heb inmiddels in mijn privésituatie ook ondervonden wat het coronavirus aan kan richten. Mijn broer is getroffen door het virus en moest vorige week acuut in het ziekenhuis worden opgenomen. Inmiddels gaat het elke dag weer een beetje beter met hem, maar het zal nog lang duren voordat hij weer de oude is. Dan heeft hij eigenlijk nog geluk gehad. Er zijn heel veel mensen die op de intensive care terecht komen waarvan de situatie nog veel zorgelijker is. Die mensen wil ik graag een hart onder de riem steken en mijn gedachten gaan uit naar hen en hun dierbaren.

Hartverwarmende initiatieven

Aan de andere kant is het ook mooi en hartverwarmend om te zien welke initiatieven er ontstaan om mensen, die in een kwetsbare situatie verkeren en die geen bezoek mogen ontvangen, te steunen. Van optredens in de buitenlucht bij het zorgcentrum tot het opfleuren van bloemperkjes en zo kan ik nog wel even doorgaan. Teveel om op te noemen. Ook de diverse zorgcoöperaties bedenken initiatieven om hun dorpsgenoten, die het nodig hebben, een steuntje in de rug te geven. Mijn dank daarvoor! Het maakt me trots op onze mooie gemeente.

Compliment

Een groot compliment ook voor onze mensen van de gemeente die keihard werken om in deze moeilijke tijd onze inwoners zo optimaal mogelijk te ondersteunen. Ik denk hierbij onder andere aan de mensen die onder stoom en kokend water een ondernemersloket inrichten om onze ondernemers van dienst te zijn in deze moeilijke tijden.

Zorg goed voor elkaar

Zojuist ben ik geïnterviewd voor het programma ‘Hoe gaat het met u?’. Dit programma is speciaal in het leven geroepen door de Stichting Welzijn Ouderen Mill om mensen wat extra ontspanning te bieden in deze moeilijke tijden.

Ik heb daar nog een keer de oproep gedaan om alle adviezen en maatregelen vanuit de overheid goed op te volgen. Maar de belangrijkste boodschap is en blijft:

‘Zorg goed voor elkaar en wees lief voor elkaar’.

]]> 2020-03-31T15:18:09 https://www.gemeente-mill.nl/14464-collegecolumn-wethouder-erik-van-daal
<![CDATA[Lintjesregen 2020 op vrijdag 24 april in aangepaste vorm]]> Ondanks het coronavirus gaat de lintjesregen op 24 april 2020 door, zij het op een aangepaste wijze.

Telefonisch

De burgemeesters in ons land zullen ‘s morgens op 24 april 2020 telefonisch contact opnemen met de te decoreren inwoners om hen te vertellen dat het Zijne Majesteit de Koning heeft behaagd hen te benoemen in een ridderorde. In het Caribisch deel van het Koninkrijk zullen de gouverneurs en gezaghebbers contact opnemen met de gedecoreerden.

Publicatie

De namen van de gedecoreerden zullen, net als andere jaren, in een speciale editie van de Staatscourant op 24 april 2020 om 13.00 uur worden gepubliceerd.

Landelijk moment

Omdat de daadwerkelijke uitreiking van de versierselen op 24 april 2020 niet plaats kan vinden, zal er gezocht worden naar één landelijk moment waarop dat alsnog kan gebeuren, in het bijzijn van familie, vrienden en collega’s van de gedecoreerden. Wanneer dit zal zijn, is mede afhankelijk van het verloop van het coronavirus.

]]> 2020-03-31T10:16:24 https://www.gemeente-mill.nl/inwoners-en-ondernemers/overzicht-inwoners-en-ondernemers/nieuws-en-actualiteiten/nieuws/lintjesregen-2020-op-vrijdag-24-april-in-aangepaste-vorm
<![CDATA[Hulp en contact bij eenzaamheid]]> Het kabinet roept Nederlanders op om sociaal contact zo veel mogelijk te mijden vanwege het coronavirus. Voor veel mensen is het plotselinge 'sociaal isolement' door het coronavirus best lastig. Het is vooral belangrijk dat we daarom een beetje op elkaar letten. Als u klachten heeft wordt het u ten sterkste afgeraden op bezoek te gaan. Maar gelukkig zijn er ook andere mogelijkheden om op elkaar te letten.

Heeft u zelf behoefte aan contact? Landelijk en lokaal zijn er verschillende initiatieven waar u contact mee kunt opnemen voor een praatje of voor advies.

Hulpvorm

Vorm van contact

ANBO hulplijn

De speciale telefoonlijn van het ANBO is bereikbaar van 9.00 uur tot 21.00 uur.

0348-466666

Corona Quarantaine Contact van de KRO-NCRV

Samen met de Nationale Coalitie tegen Eenzaamheid, brengt de KRO-NCRV mensen samen via het Corona Quarantaine contact.

Meer informatie vind u op de website www.kro-ncrv.nl/corona.

www.kro-ncrv.nl/corona

Corona Loket

Als je angstig, gestrest of somber bent vanwege het coronavirus kan je tussen 8.30 en 17.00u bellen.

 

020-2444888

Jongeren Appke

Jongeren kunnen dagelijks tussen 9.00 en 21.00u contact opnemen met een jongerenwerker met alle vragen via whatsapp.

06-20260829

Mooiland Kletslijn

Mooiland heeft de kletslijn opgezet voor mensen die behoefte hebben aan sociaal contact. Medewerkers van Mooiland nemen twee keer per week telefonisch contact op. Voor meer informatie kunt u mailen naar kcc@mooiland.nl met in de titel: Kletslijn.

kcc@mooiland.nl

Online dorpsplatform

Door de maatregelen rondom het coronavirus is het niet vanzelfsprekend dat inwoners alles nog kunnen of mogen doen. Heeft u bijvoorbeeld hulp nodig bij het doen van boodschappen of het uitlaten van uw hond? Of heeft u zelf wat tijd over om anderen te helpen? Biedt u als ondernemer aangepaste diensten aan? Juist nu is het belangrijk dat onze inwoners elkaar weten te vinden. Als gemeente ondersteunen wij een digitaal platform dat speciaal voor deze situatie is opgezet. Met de website www.samenmillensinthubert.nl is er een centraal punt waar iedereen tijdens de coronacrisis een hulpvraag kan plaatsen of een aanbod kan doen om mensen te helpen.

www.samenmillensinthubert.nl

Rode Kruis hulplijn

De Rode Kruis hulplijn kan gebeld worden bij behoefte aan een luisterend oor, advies of extra hulp omdat u in quarantaine of thuisisolatie zit.

De hulplijn is bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 9.00 uur tot 21.00 uur en op zaterdag van 10.00 uur tot 16.00 uur. 

070-4455888

Sociom Maatschappelijk werk

Stress, gevoelens van eenzaamheid of andere problemen in het dagelijks leven zoals boodschappen, medicijnen, een praatje of eenzaamheid voor zichzelf of anderen. Maatschappelijk werk van Sociom is op werkdagen bereikbaar via het centrale
telefoonnummer .

 0485-700500

Zilverlijn Nationaal Ouderenfonds

De Zilverlijn is een speciale belservice voor ouderen. U kunt zich aanmelden of meer informatie opvragen via de website www.ouderenfonds.nl/aanmeldenzilverlijn of door te bellen.

]]> 2020-03-30T12:53:39 https://www.gemeente-mill.nl/corona-hulp-contact-eenzaamheid
<![CDATA[Sociale platforms voor coronahulp opgericht]]> Hulp bieden of hulp vragen? Ga naar www.samenmillensinthubert.nl.

Door de maatregelen rondom het coronavirus is het niet vanzelfsprekend dat inwoners alles nog kunnen of mogen doen. Zij kunnen het huis niet meer uit omdat er iemand ziek is en hebben bijvoorbeeld hulp nodig. Tegelijkertijd ontstaan er initiatieven van mensen die graag een ander helpen. De gemeenten Boxmeer, Cuijk, Grave, Sint Anthonis en Mill en Sint Hubert hebben met Sociom een platform opgesteld waar hulpvragen en aanbod van hulp bij elkaar komen.

Grote betrokkenheid

Er ontstaan gelukkig veel initiatieven in de dorpen en op social media. Het is goed om te zien dat inwoners zo betrokken zijn bij elkaar. Veel van de reguliere vrijwilligers vallen echter zelf in de kwetsbare doelgroep, dus de betrokken organisaties hebben als doel om samen te proberen om juist deze doelgroep te ontzien.

Digitaal platform

Met een digitaal platform kunnen alle initiatieven op een plek samenkomen en wordt voorkomen dat vraag en aanbod elkaar mislopen. Juist nu is het belangrijk dat inwoners elkaar goed weten te vinden. Daarom zijn vier nieuwe platforms opgericht: www.samensintanthonis.nl, www.samencuijk.nl, www.samengrave.nl en www.samenmillensinthubert.nl. In Boxmeer is bewonersplatform www.onsthuus.nl al langer actief. Op deze platforms kan iedereen een hulpvraag plaatsen of aanbieden om andere mensen te helpen. Ook (vrijwilligers)organisaties kunnen hier informatie over hun aanbod en/of diensten delen.

Help het platform te vinden en te gebruiken

Niet iedereen is digitaal vaardig en weet dit platform te vinden. Daarom wordt ook de omgeving opgeroepen om mensen te helpen met het plaatsen van een verzoek of het zoeken binnen het aanbod.

Het plaatsen van een bericht is eenvoudig en wijst zich vanzelf. Mocht het toch niet lukken, dan kunnen mensen contact opnemen met welzijnsorganisatie Sociom. Zij helpen graag verder en zijn bereikbaar op telefoonnummer 0485–700500 of via e-mail info@sociom.nl

]]> 2020-03-27T15:14:46 https://www.gemeente-mill.nl/inwoners-en-ondernemers/overzicht-inwoners-en-ondernemers/nieuws-en-actualiteiten/nieuws/sociale-platforms-voor-coronahulp-opgericht
<![CDATA[Wekelijkse inzameling gft-afval start 1 april]]> Vanaf 1 april 2020 kunt u weer iedere week de gft-container aan de straat zetten.

Wekelijkse inzameling

Sinds 1 januari 2020 stemmen we het inzamelen van gft-afval af op het seizoen. In de eerste maanden van het jaar werd het gft-afval een keer in de twee weken opgehaald. Vanaf 1 april tot 1 oktober kunt u weer iedere week de gft-container aan de straat zetten.

Overig afval

Plastic verpakkingsafval, blik en drankkartons blijven we eens per 2 weken inzamelen en restafval eens per 4 weken. Ook blijft de dag waarop we bij u aan huis afval inzamelen hetzelfde. Uw (grof) tuinafval kunt u het hele jaar door GRATIS naar de milieustraten brengen. We vragen u wel om u aan de maatregelen in verband met het coronavirus te houden.

Wanneer wordt welk afval bij mij opgehaald

Op uw Afvalkalender en in de AfvalApp kunt u voor uw adres precies zien welk afval u op welk moment aan de straat mag zetten.

Aanbieden container

Zo zet u de container op de goede manier aan straat:

Informatie over de inzameling van afval

Bekijk de website www.afvalaanbieden.nl
Download de AfvalApp www.deafvalapp.nl
Stuur een e-mail info@afvalaanbieden.nl
Volg Twitter www.twitter.com/BCA_LvCB
Bel de Afvalinfolijn 0485-338352

]]> 2020-03-27T11:16:36 https://www.gemeente-mill.nl/inwoners-en-ondernemers/overzicht-inwoners-en-ondernemers/nieuws-en-actualiteiten/nieuws/wekelijkse-inzameling-gft-afval-start-1-april
<![CDATA[Ondernemers en zzp'ers]]>

De Nederlandse regering heeft vergaande maatregelen ingesteld om verspreiding van het Corona-virus te voorkomen. We zijn ons ervan bewust dat dit ook grote gevolgen heeft voor ondernemers en zzp'ers. Het kabinet heeft inmiddels een pakket maatregelen aangekondigd voor ondernemers en zzp'ers. Ook lokaal heeft de  gemeente enkele maatregelen getroffen. Op deze pagina vindt u hierover meer informatie. Ook voor sportverenigingen en accommodaties heeft deze tijd veel gevolgen. Zij kunnen op deze pagina meer informatie vinden.

Heeft u ondanks onderstaande informatie toch nog vragen, of wilt u als ondernemer uw zorgen delen met de gemeente? Stuur dan een e-mail naar economischezaken@cgm.nl. Wij beantwoorden uw e-mail binnen twee werkdagen.

Bent u specifiek op zoek naar informatie over de Tozo (Tijdelijke Overbruggingsregeling Zelfstandig Ondernemers)? De Tozo bestaat uit twee onderdelen: Uitkering voor levensonderhoud en Lening voor bedrijfskapitaal. Kijk hier voor beide onderdelen van de Tozoregeling.

]]> 2020-03-26T12:54:00 https://www.gemeente-mill.nl/corona-ondernemers-en-zzp-ers
<![CDATA[Cuijk, Grave, Mill en Sint Hubert: Uitstel betaling gemeentelijke belastingen]]> Landelijk kunnen ondernemers en zzp-ers een beroep doen op (inkomens)ondersteuning. Maar ook lokaal willen de gemeenten Cuijk, Grave en Mill en Sint Hubert de helpende hand bieden. Bent u als ondernemer of zzp-er in  financiële problemen gekomen door de gevolgen van de coronacrisis, dan kunt u voor gemeentelijke vorderingen schriftelijk uitstel van betaling aanvragen. Wij gaan daar tijdens deze crisis flexibel mee om en willen samen met u kijken wat nodig en mogelijk is.

Bij uitstel van betaling kunt u denken aan onroerendezaakbelastingen (OZB), rioolheffing, reinigingsrecht, afvalstoffenheffing, reclamebelasting en toeristenbelasting.

Wilt u gebruik maken van deze mogelijkheid dien dan uw verzoek in:

]]> 2020-03-26T12:38:59 https://www.gemeente-mill.nl/inwoners-en-ondernemers/overzicht-inwoners-en-ondernemers/nieuws-en-actualiteiten/nieuws/cuijk,-grave,-mill-en-sint-hubert-uitstel-betaling-gemeentelijke-belastingen
<![CDATA[Uitwerking van de landelijke maatregelen van 23 maart 2020]]> Het kabinet heeft aanvullende en aangescherpte maatregelen getroffen ter bestrijding van het coronavirus gericht op evenementen en samenkomsten. Deze maatregelen zijn tijdens de persconferentie op maandag 23 maart op grote lijnen naar buiten gebracht. Hierna heeft verdere consultatie plaatsgevonden, die heeft geleid tot nadere uitwerking en precisering.

U kunt hier de verdere uitwerking van deze landelijke maatregelen lezen.

]]> 2020-03-25T11:04:55 https://www.gemeente-mill.nl/inwoners-en-ondernemers/overzicht-inwoners-en-ondernemers/nieuws-en-actualiteiten/nieuws/uitwerking-van-de-landelijke-maatregelen-van-23-maart-2020
<![CDATA[Concept verordening De Kuilen 2020]]> Burgemeester en wethouders van Mill en Sint Hubert maken bekend dat de Verordening De Kuilen 2020 in voorbereiding is. Het betreft een update van de Verordening De Kuilen 2011.

Aanleiding is de vaststelling van de Gebiedsvisie De Kuilen. In deze visie staan de ambities voor de toekomst van het gebied. Deze zullen het komende jaar verder worden uitgewerkt in een bestemmingsplan/omgevingsplan.

Verordening De Kuilen 2020

De Verordening werkt aanvullend op de bepalingen uit de Algemene Plaatselijke Verordening (APV). Ten opzichte van de Verordening De Kuilen 2011 zijn enkele begrippen en artikelen bijgewerkt en is hoofdstuk 3 Evenementen toegevoegd. Op de kaart zijn de recreatieplas, het strandbad, de zone waar kan worden gevist en het zoekgebied voor evenementen aangegeven. Naar verwachting zal de concept verordening in juni 2020 ter vaststelling worden aangeboden aan de raad.

Stukken inzien

In verband met de Coronamaatregelen wordt er geen informatiebijeenkomst georganiseerd. Om u toch goed te informeren publiceren wij onder bijlagen alle stukken. Bekijk onder bijlagen de verordening en de bijbehorende stukken als PDF.

Vragen en reacties

Heeft u vragen of opmerkingen dan horen wij het graag. Hiervoor kunt u contact opnemen met mw. A. Hozee van afdeling Publiek, team Ruimtelijk Beleid via het algemene telefoonnummer 0485-460300. Een eventuele reactie kunt u tot 17 april 2020 sturen aan Gemeente Mill en Sint Hubert, Postbus 7, 5360 AA Grave of per mail aan anneke.hozee@cgm.nl.

Bijlagen

]]> 2020-03-25T10:28:59 https://www.gemeente-mill.nl/concept-de-kuilen
<![CDATA[Geef je (super)held op voor een jeugdlintje]]> Vooral in deze moeilijke tijd, waarin het zo belangrijk is om voor elkaar klaar te staan, zijn we op zoek naar superhelden in onze gemeente. Uitreiking van de jeugdlintjes vindt plaats later in het jaar om begrijpelijke redenen, maar geef je superheld alvast op. JUIST NU!

Wie komen in aanmerking

Het jeugd lintje is bedoeld voor kinderen tot en met 13 jaar die:

Ken jij een kind dat echt een jeugdlintje verdient

Ken je een kind dat een bijzondere prestatie heeft geleverd en in aanmerking zou moeten komen voor een jeugd lintje? Meld hem of haar dan aan:

  1. Schrijf een briefje met motivatie naar Ciska van der Lugt, Jeugdgriffier van de gemeente Mill en Sint Hubert, Kerkstraat 1, 5451 BM Mill
  2. Stuur een e-mail met motivatie naar: info@jeugdgemeenteraadmill.nl.

Wanneer uitreiking

Een onafhankelijke commissie beoordeelt alle inzendingen. Meerdere kinderen kunnen een lintje krijgen. Het jeugdlintje zal later dit jaar uitgereikt worden door burgemeester Walraven.

Vragen

Heb je vragen over het jeugd lintje, neem dan contact op met de jeugdgemeenteraad: Ciska van der Lugt (jeugdgriffier): 0485-460300 óf Anita Straatman (begeleider): 06-22766480

]]> 2020-03-25T09:19:28 https://www.gemeente-mill.nl/jeugdlintje
<![CDATA[Oog voor elkaar]]> “Het coronavirus kunnen we niet stoppen, het eenzaamheidsvirus wel”

Dit zei Koning Willem-Alexander in zijn indrukwekkende speech. Hartverwarmend, al die initiatieven om je te helpen bij de vele dagen dat wij thuis moeten blijven. Een leuk briefje met foto in je brievenbus. Je dansles kan niet doorgaan, dus krijg je een videoles op je computer om te blijven bewegen. En je belt met een vriendin die je al een tijdje niet hebt gezien via Whatsapp zodat je elkaar even kunt zien terwijl je met elkaar over de telefoon je nieuwtjes uitwisselt. En er liggen verse eitjes voor je klaar bij de poort.

Eén tegen eenzaamheid

De Rijksoverheid doet ook zijn best en heeft een overzichtelijke folder gemaakt met de regels tegen Corona. Zie www.rijksoverheid.nl/coronavirus of bel naar 0800-1351. “Eén tegen eenzaamheid” is het motto van de overheid. Wat tips om contact met elkaar te houden: doe een online spelletje, deel foto’s met elkaar, kijk samen tv met de telefoon aan het oor, stuur een bloemetje of bezorg iemand een hapje eten. Iemand steunen gaat het makkelijkst in je eigen omgeving.

Activiteiten

Omroep Max heeft voor de mensen die aan huis gebonden zijn activiteiten opgezet zoals afleveringen van Nederland in beweging en online exposities van musea. Op www.Maxvandaag.nl staat een overzicht. En dichter bij huis in onze eigen gemeente kunt u op de website van de seniorenorganisaties www.50plusmill.nl meedoen met de gym door Marion en Jordi Paters. En burgemeester Antoine Walraven kan per mail worden gevraagd om een kaartje of een telefoontje via burgemeester@gemeente-mill.nl.

Eenzaamheid doorbreken

De eenzaamheid oplossen kan niemand, maar iemands eenzaamheid doorbreken kunnen we allemaal. Lees ook het bericht over het inititatief om de extra LOM radio uitzendingen, die door vrijwilligers worden opgezet, te kunnen luisteren. Op dinsdag en vrijdag van 11.00 tot 12.00 uur.

]]> 2020-03-24T16:15:42 https://www.gemeente-mill.nl/oog-voor-elkaar
<![CDATA[Collegecolumn Jos van den Boogaart]]> Het coronavirus treft iedereen. Natuurlijk als eerste de coronapatiënten, hun naasten en de mensen in de zorg. Maar ook onze ondernemers worden flink geraakt. Vanuit mijn portefeuille Economische Zaken volg ik de ontwikkelingen op de voet, met name de maatregelen die relevant zijn voor ons lokaal ondernemerschap. Het Kabinet heeft inmiddels ondersteuningsmaatregelen genomen waar getroffen ondernemers op terug kunnen vallen. kijk hier voor meer informatie over regelingen voor ondernemers en ZZP'ers. Daarnaast staat op deze website ook een overzicht van diverse instanties die hulp kunnen bieden met daarbij relevante links naar websites met actuele informatie.

Bedrijfscontactfunctionaris

Natuurlijk staan wij ook zelf voor onze ondernemers klaar. Onze bedrijfscontactfunctionaris Monique Schaap is telefonisch en per email bereikbaar via economischezaken@cgm.nl. Schroom niet mij of haar te benaderen met uw vragen, opmerkingen en aandachtspunten. Wij vinden het belangrijk om een goed inzicht te krijgen in de problematiek van onze bedrijven. Zo kunnen wij vragen en aandachtspunten onder de aandacht brengen bij provincie, rijk en brancheorganisaties. Als gemeentebestuur denken wij na over wat wij aanvullend nog  kunnen betekenen voor u als lokale  ondernemer. Wanneer hierover meer bekend is, laten we dat weten via de gebruikelijke, gemeentelijke kanalen.

Milieustraat

Op de milieustraat in Haps is het steeds erg druk. Wel verklaarbaar misschien omdat veel inwoners  door de Corona-richtlijnen thuis werken en omdat het ook nog eens mooi weer was. Er zijn dus meer bezoekers en maar tegelijk is de RVV toegang tot het terrein beperkt, omdat de met  rtuiteraard moeten zorgen voor hun eigen bescherming en die van de bezoekers. Hiervoor vragen wij u begrip. Ik wil u vragen om alleen te komen als het echt nodig is en natuurlijk thuis te blijven als u milde klachten heeft. En als u dan toch naar de milieustraat gaat, houd dan afstand. Denk aan elkaar en aan uzelf.

Breedband

Ook de laatste vergadering van de Stuurgroep Breedband Land van Cuijk is vanwege Corona niet doorgegaan. Op de agenda stond onder andere de laatste aanpassing van de planning voor de aanleg van het glasvezel netwerk. We hebben deze niet kunnen bespreken, maar langs deze weg breng ik u graag op de hoogte van de laatste stand van zaken. Als we door het  Corona virus geen vertraging oplopen dan start de aanleg in de gemeente Mill en Sint Hubert eind april. Deze aanleg vindt buiten plaats, er hoeven geen medewerkers in uw huis te komen.  E-fiber hoopt de klus eind november op te kunnen leveren. Via LVC-NET en E-Fiber zal de communicatie hierover de komende tijd intensiever gaan worden. De Corona-crisis heeft het belang van supersnel internet extra duidelijk gemaakt, nu veel mensen noodgedwongen vanuit thuis via internet moeten werken. Jammer dat het pas eind van het jaar beschikbaar komt.

Samen tegen corona

En ondertussen proberen we samen door deze bizarre tijd heen te komen. Fijn om te zien dat dit ook leidt tot een nieuw saamhorigheidsgevoel. Hoe lang het nog duurt kan ik niet voorspellen, maar houd u aan de richtlijnen van de deskundigen, let op elkaar en blijf gezond!

]]> 2020-03-24T12:23:00 https://www.gemeente-mill.nl/inwoners-en-ondernemers/overzicht-inwoners-en-ondernemers/nieuws-en-actualiteiten/nieuws/collegecolumn-jos-van-den-boogaart
<![CDATA[Statement voorzitters Veiligheidsregio’s Noord- Brabant]]> Zojuist om 19.00 uur op 23 maart is er een persconferentie geweest vanuit de rijksoverheid over de maatregelen tegen het coronavirus. Als voorzitters van de Veiligheidsregio's in Noord-Brabant hebben wij kennisgenomen van de aanscherping van de maatregelen zoals die op 15 maart jl. zijn afgekondigd door de Minister-President.

Wij zijn van mening dat de aanscherping een goede zaak is en helaas ook hoognodig. Ook wij hebben dit weekend met verontrusting gekeken naar de beelden van mensen die er in groten getale erop uit trokken, waarbij de voorschriften waar het gaat om afstand houden tot elkaar, nauwelijks werden nageleefd. Onacceptabel gedrag waarmee mensen aantoonden niet voldoende doordrongen te zijn van de ernst van de situatie. Dit is het moment waarop wij als samenleving als een moeten optrekken, om zo de kwetsbaren in onze maatschappij te beschermen.

De nieuwe en aangescherpte maatregelen luiden:

Het virus verspreidt zichzelf niet, wij verspreiden het virus. En door ons te houden aan de maatregelen, kunnen wij die verspreiding tegengaan. De strijd tegen het coronavirus is een kwestie van een lange adem. Alleen samen kunnen wij deze strijd winnen.

Burgemeester Theo Weterings (Veiligheidsregio Midden – en West-Brabant)

Burgemeester John Jorritsma (Veiligheidsregio Zuidoost Brabant)

Burgemeester Jack Mikkers (Veiligheidsregio Brabant Noord)

]]> 2020-03-23T21:19:03 https://www.gemeente-mill.nl/mill.net?id=14424
<![CDATA[Persconferentie 23 maart: Aangescherpte maatregelen om het coronavirus onder controle te krijgen]]> Maandag 23 maart heeft het kabinet aanvullende maatregelen genomen in de aanpak van het coronavirus. Minister-president Rutte en de ministers De Jonge, Grapperhaus en Van Rijn lichtten de maatregelen (gebaseerd op advies van het RIVM) maandag 23 maart 2020 toe tijdens een persbijeenkomst.

Lees hier naar de aanvullende landelijke maatregelen van de Rijksoverheid.

]]> 2020-03-23T20:09:43 https://www.gemeente-mill.nl/inwoners-en-ondernemers/overzicht-inwoners-en-ondernemers/nieuws-en-actualiteiten/nieuws/persconferentie-23-maart-aangescherpte-maatregelen-om-het-coronavirus-onder-controle-te-krijgen
<![CDATA[NL-Alert]]> Omdat nog steeds veel mensen de richtlijnen niet opvolgen is deze ochtend een NL-Alert verstuurd.

Volg instructies Rijksoverheid op

Samen tegen Corona. Keep your distance to others.

Vermijd grote groepen en houd afstand. Samen strijden we tegen het Coronavirus.

]]> 2020-03-22T12:18:44 https://www.gemeente-mill.nl/inwoners-en-ondernemers/overzicht-inwoners-en-ondernemers/nieuws-en-actualiteiten/nieuws/nl-alert
<![CDATA[De (week)markten kunnen aangepast doorgaan]]> Omdat er onduidelijkheid was over het doorgaan van de weekmarkten is door de drie Veiligheidsregio’s een eenduidig besluit genomen.

Primaire levensbehoefte

De weekmarkten in Brabant kunnen vanaf aanstaande maandag 23 maart 2020 in aangepaste vorm doorgaan. De reden hiervoor is dat markten, als het gaat om het aanbieden van voedsel, voorzien in een primaire levensbehoefte. Er moet hierbij wel voorkomen worden dat er grote groepen mensen (meer dan 100 personen) tegelijk op de markt zijn.

Dat betekent dat er geen non-food kramen zijn toegestaan op de weekmarkten.

Kramen waar ter plekke eten genuttigd kan worden, zijn niet toegestaan. Bij deze kramen kan alleen eten worden afgehaald. Dit is in lijn met de maatregel die nu ook al geldt voor horecagelegenheden.

Richtlijnen

Natuurlijk gelden voor het bezoek aan de weekmarkt de richtlijnen die eerder zijn gegeven:

Aan kraamhouders wordt het dringende advies gegeven hun klanten hierop te wijzen en hier ook de ruimte voor te geven. Daarnaast wordt geadviseerd om contactloos te betalen.

Borden met regels

Verder is het advies om ervoor te zorgen dat er borden bij de markten worden geplaatst waarop deze regels duidelijk worden aangegeven.

]]> 2020-03-20T22:36:24 https://www.gemeente-mill.nl/inwoners-en-ondernemers/overzicht-inwoners-en-ondernemers/nieuws-en-actualiteiten/nieuws/de-(week)markten-kunnen-aangepast-doorgaan
<![CDATA[Gelegenheid maakt de dief]]> Het voorjaar is begonnen. Wanneer het buiten weer wat warmer wordt, gaan de ramen en deuren van de huizen ook weer vaker open. Voor inbrekers de gelegenheid om naar binnen te komen, wanneer u even van huis bent.

Sluit ramen en deuren

Een inbraak is binnen tien minuten gepleegd. Een raam dat tien minuten open staat, kan een inbreker voldoende gelegenheid bieden om uw huis in en uit te gaan. Doe daarom alle ramen dicht als u weggaat en draai de deur op slot. Zelfs als u maar heel even de deur uit bent.

]]> 2020-03-20T15:32:52 https://www.gemeente-mill.nl/inwoners-en-ondernemers/overzicht-inwoners-en-ondernemers/nieuws-en-actualiteiten/nieuws/gelegenheid-maakt-de-dief
<![CDATA[Een kaartje of telefoontje van de burgemeester]]> In 2017 is burgemeester Walravengestart met het initiatief: “Een rondje van de burgemeester”. Hij heeft de afgelopen jaren vele inwoners, verenigingen en ondernemers bezocht om te horen wat er leeft en speelt in onze gemeente. De gastheer/vrouw zorgde voor de koffie en de burgemeester voor het gebak. Gisteravond werd er een nieuwe maatregel aangekondigd om verspreiding van het Coronavirus tegen te gaan. Dit betekent dat verpleeghuizen en kleinschalige woonvormen voor bezoekers voorlopig worden gesloten. Een maatregel met grote impact voor bewoners en hun naasten. Omdat ook de burgemeester geen bezoeken meer kan afleggen, wil hij graag in contact blijven met deze bewoners. Dit door ze telefonisch te benaderen of door een kaartje te sturen.

Om die reden is zijn nieuwe initiatief geboren: “Een kaartje of telefoontje van de burgemeester”. We moeten er samen voor zorgen dat ouderen niet in een sociaal isolement komen. Laten we de verbinding blijven zoeken! Als je iemand in onze gemeente kent die het leuk vindt om door burgemeester Walraven gebeld te worden of een kaartje te ontvangen laat het hem weten. Stuur de naam en de contactgegevens van betrokkene en de burgemeester zorgt voor de opvolging.

Graag per e-mail: burgemeester@gemeente-mill.nl

Blijf in woord en daad met elkaar verbonden. We hebben elkaar in deze tijd hard nodig!

]]> 2020-03-20T10:51:33 https://www.gemeente-mill.nl/inwoners-en-ondernemers/overzicht-inwoners-en-ondernemers/nieuws-en-actualiteiten/nieuws/een-kaartje-of-telefoontje-van-de-burgemeester
<![CDATA[Kom alleen naar de milieustraten als het echt moet]]> Het is zo druk bij de milieustraten, dat de veiligheid voor u en onze medewerkers niet gegarandeerd kan worden. Daarom doen we een dringend beroep op u:

Door het coronavirus brengen we nu veel tijd thuis door. Mensen maken van deze gelegenheid gebruik om de boel thuis eens flink op te ruimen. De spullen worden meteen naar de milieustraat gebracht. Dit zorgt voor een grote drukte en lange files bij de milieustraten. Het risico op verspreiding van het coronavirus wordt daardoor vergroot.

Om de kans op verspreiding van het coronavirus te verkleinen, laten onze medewerkers van de milieustraten steeds kleine groepen mensen toe op de milieustraten. De wachttijden zullen daardoor langer worden. Wij vragen uw begrip hiervoor.

Ook doen we de oproep:  “Blijf thuis tenzij het echt niet anders kan”.

Informatie over de inzameling van afval

Bekijk de website www.afvalaanbieden.nl
Download de AfvalApp www.deafvalapp.nl
Stuur een e-mail info@afvalaanbieden.nl
Volg Twitter www.twitter.com/BCA_LvCB
Bel de Afvalinfolijn 0485-338352

]]> 2020-03-20T08:26:51 https://www.gemeente-mill.nl/inwoners-en-ondernemers/overzicht-inwoners-en-ondernemers/nieuws-en-actualiteiten/nieuws/kom-alleen-naar-de-milieustraten-als-het-echt-moet
<![CDATA[Collegecolumn burgemeester Walraven]]> De wereldwijde coronacrisis heeft inmiddels ook onze gemeente in haar greep. Door de maatregelen die de Rijksoverheid heeft genomen, is onze samenleving voor een groot deel tot stilstand gekomen. Velen onder u zullen daar last van hebben of zelfs pijn van ondervinden. Horeca-ondernemers moeten hun zaak sluiten, ouderen kunnen geen bezoek meer ontvangen van hun (klein)kinderen, reizen en uitstapjes worden geannuleerd, dat gezellige feest waarop u zich zo had verheugd gaat niet door, scholen en de kinderopvang zijn gesloten etcetera.

Zorgen

Afgelopen dagen heb ik meerdere bewoners en ondernemers gesproken die vragen hebben of zich zorgen maken. Natuurlijk bestaat hiervoor alle begrip. Degenen die direct met het coronavirus worden geconfronteerd wacht misschien ziekte of zelfs een ziekenhuisopname. Iedereen krijgt in meerdere of mindere mate met deze crisis te maken nog los van het feit dat er heel veel inwoners zijn die zich gewoon zorgen maken en daarom niet lekker in hun vel zitten. Als gemeente doen wij er alles aan om deze crisis op lokaal niveau te bestrijden. Dat doen we niet alleen. Dat doen we samen met de Rijksoverheid, de GGD, de Veiligheidsregio en het RIVM en met talloze anderen die zich volop inspannen om de situatie het hoofd te bieden.

Respect

Ik heb veel bewondering voor de vele professionals die zich enorm inzetten om dit virus tegen te gaan en om onze medemens te verzorgen. Ik denk hierbij bijvoorbeeld aan de huisartsen en de artsen en het verplegend personeel in verzorgings- en ziekenhuizen. Onder hoge druk verrichten zij fantastisch werk. Hetzelfde geldt voor de mensen uit het onderwijs en de dagopvang die ondanks de sluiting de kinderen opvangen en zo deze helden uit de vitale beroepen de ruimte geven om hun werk te kunnen blijven doen. Waardering en respect!

Zorg voor elkaar

De zorg voor elkaar zie je ook op kleine schaal ontstaan. Ook in onze gemeente zie ik inwoners die kwetsbaren en ouderen willen helpen door hun boodschappen te doen. Of hen via de telefoon een hart onder de riem steken om zo het kleine wereldje van sociaal isolement te doorbreken. Dorpskracht zit in onze genen. We hebben elkaar nodig, ook nu. Als we allemaal onze verantwoordelijkheid nemen en alle voorzorgsmaatregelen en hygiënevoorschriften in acht nemen, dragen we samen bij aan het terugdringen van het virus.

gemeentelijke dienstverlening

Van onze gemeente mag u ook in crisistijd verwachten dat we er voor u zijn. De gemeentelijke dienstverlening houden we zo veel mogelijk op peil. Echter, ik vraag uw begrip als u wat langer moet wachten of niet direct een antwoord krijgt op uw vraag of verzoek. Veel van onze ambtenaren dragen nu hun steentje bij aan de aanpak van de crisis of kunnen door de situatie niet altijd het goede werk leveren dat u gewend bent. Wij vragen u ook om de informatievoorziening zoals die door het rijk en het RIVM wordt verstrekt nauwlettend te volgen en de adviezen en voorschriften na te leven. Op de gemeentelijke website vindt u informatie die lokaal van belang is, bijvoorbeeld afgelastingen van gemeentelijke bijeenkomsten.

Ik leef met u mee en zal doen wat in mijn vermogen ligt om deze crisis met u het hoofd te bieden. Dit gaat weer een keer voorbij. En soms komen uit crisis mooie, nieuwe dingen te voorschijn, ontstaan verhelderende inzichten of kansrijke mogelijkheden. Ik hoop dat u uit die gedachte moed kunt putten.

]]> 2020-03-19T08:53:53 https://www.gemeente-mill.nl/inwoners-en-ondernemers/overzicht-inwoners-en-ondernemers/nieuws-en-actualiteiten/nieuws/collegecolumn-burgemeester-walraven
<![CDATA[Busdienstenregelingen in Brabant aangepast vanwege coronavirus]]> Vanaf donderdag 19 maart 2020 rijden de vervoerders Arriva en Hermes volgens een aangepaste dienstregeling. De provincie heeft aan de vervoerders gevraagd om ervoor te zorgen dat alle belangrijke bestemmingen, zoals bijvoorbeeld ziekenhuizen, bedrijven en werklocaties, goed bereikbaar blijven.

Maatregelen vanwege de corona-crisis leiden ertoe dat er aanzienlijk minder reizigers gebruik maken van het openbaar vervoer. Door de dienstregeling aan te passen en de frequentie van het aantal bussen te verlagen wordt er niet met ‘lucht’ rondgereden en blijft een basisvoorziening aan ov beschikbaar om Brabant bereikbaar te houden.

Regiotaxi tijdelijk vangnet voor openbaar vervoer

Daar waar in Brabant geen buslijnen meer rijden, met name door het wegvallen van de buurtbussen, kunnen reizigers gebruik maken van de regiotaxi. De provincie heeft met de regiotaxi's in Brabant afgesproken dat reizigers in die gevallen tegen WMO-tarief kunnen reizen. Dat is ongeveer gelijk aan het OV-tarief. Lees hier meer over dit tijdelijke vangnet voor het openbaar vervoer.

Check de reisplanner

Mocht blijken dat er zich op bepaalde plekken onverhoopt problemen voordoen doordat bijvoorbeeld buurtbusverenigingen niet meer rijden, hebben wij de vervoerders gevraagd daar een inspanning te doen om er flexibel op in te spelen.

Informatie over de actuele dienstregeling is te vinden op de website van Arriva en de website van Hermes. Check voor je reis altijd de reisplanner.

Uit veiligheid voor reizigers en chauffeurs is het verzoek om via de achterdeur in te stappen en daar in te checken. Achterin instappen betekent dat je geen los kaartje kunt kopen bij de buschauffeur, reis daarom met de ov-chipkaart. Volg de gevolgen van het coronavirus op het openbaar vervoer in Brabant.

]]> 2020-03-18T13:16:36 https://www.gemeente-mill.nl/inwoners-en-ondernemers/overzicht-inwoners-en-ondernemers/nieuws-en-actualiteiten/nieuws/busdienstenregelingen-in-brabant-aangepast-vanwege-coronavirus
<![CDATA[Reconstructie Vorleweg gaat 3e fase in]]> De afgelopen tijd is er hard gewerkt aan de tweede fase van de reconstructie van de Vorleweg. De meeste werkzaamheden aan het deel tussen de ingang naar de tennisvereniging en de Parallelweg zijn afgerond. Op 24 maart 2020 wordt het asfalt in de weg aangebracht. Direct daarna, op 25 maart 2020, wordt gestart met de derde fase: het gedeelte ter hoogte van de Parallelweg en de Spoorstraat. Tijdens de uitvoering van deze fase worden de laatste werkzaamheden van Brabant Water afgerond.

Afronding fase 2

Fase 2 van de reconstructie Vorleweg nadert zijn afronding. Op 24 maart 2020 wordt in de weg door Aannemersbedrijf Gebroeders Remmits BV asfalt aangebracht. Hierna kan het bestemmingsverkeer weer vanaf de rotonde N264 (provinciale weg) per auto door fase 1 en 2 rijden. Dit is ongeveer tot Vorleweg 5.

Start fase 3

Vanaf 25 maart 2020 worden laatste puntjes uit fase 2 afgewerkt en begint fase 3. Bij fase 3 gaat het om het gedeelte ter hoogte van de Parallelweg en de Spoorstraat. Net als in fase 1 en 2 bestaan de werkzaamheden uit onder andere het vervangen van de bestaande verhardingen, het aanleggen van hemelwaterriolering, het vervangen van de openbare verlichting en het treffen van verkeerskundige maatregelen (aanleg verhoogde kruispunten).

Bereikbaarheid

Voor fase 3 wordt de omleidingsroute aangepast. Het bestemmingsverkeer kan dan namelijk weer vanaf de rotonde N264 tot aan Vorleweg nummer 5 rijden. De Parallelweg en Spoorstraat zijn bereikbaar vanaf de Schoolstraat. De Domeinenweg is bereikbaar vanaf de rotonde Hoogstraat. Aanwonenden kunnen hun woning tijdens de werkzaamheden beperkt met de auto bereiken. Voor het doorgaande verkeer blijft de Vorleweg afgesloten.

Het vervolg

De werkzaamheden voor fase 3 duren tot ongeveer eind mei 2020. Daarna volgen nog fase 4 en 5. Fase 4 en 5 bestaan uit werkzaamheden in de Domeinenstraat. Hier worden alleen verkeerskundige maatregelen getroffen. Als alles volgens planning verloopt, zijn alle fases begin juli 2020 afgerond.

Informatie

Aannemersbedrijf Gebroeders Remmits BV uit Wijchen heeft de omwonenden per brief op de hoogte gesteld. Voor praktische afstemming tijdens de uitvoering kunt u rechtstreeks contact opnemen met Gebroeders Remmits via vorleweg@remmitsgww.nl.

Heeft u andere vragen over dit onderwerp, neem dan contact op met mevrouw C. Verrijdt, Werkorganisatie CGM (gemeente Mill en Sint Hubert) via chantal.verrijdt@cgm.nl.

]]> 2020-03-18T10:09:16 https://www.gemeente-mill.nl/inwoners-en-ondernemers/overzicht-inwoners-en-ondernemers/nieuws-en-actualiteiten/nieuws/reconstructie-vorleweg-gaat-3e-fase-in
<![CDATA[Het landelijke publieksinformatienummer 0800-1351 langer geopend]]> Het blijkt dat in de avonduren veel onnodig wordt gebeld naar 112 in verband met Corona. De openingstijden van het landelijke nummer zijn daarom deze week verruimd en is geopend van 08.00 uur tot 22.00 uur.

]]> 2020-03-17T13:32:46 https://www.gemeente-mill.nl/mill.net?id=14368
<![CDATA[Dienstverlening gemeente Mill en Sint Hubert]]> De gemeente Mill en Sint Hubert probeert gedurende deze coronacrisis haar dienstverlening zo veel mogelijk gewoon door te laten gaan. Door de situatie kan het wel zijn dat het iets langer duurt voordat we in kunnen gaan op uw (aan)vraag of verzoek.

Houd rekening met de onderstaande zaken:

De situatie rond de verspreiding van het coronavirus kan per dag wijzigen. Dat kan ook zijn weerslag hebben op de gemeentelijke dienstverlening. Raadpleeg daarom deze website voor de actuele situatie.

]]> 2020-03-16T20:56:31 https://www.gemeente-mill.nl/inwoners-en-ondernemers/overzicht-inwoners-en-ondernemers/nieuws-en-actualiteiten/nieuws/dienstverlening-gemeente-mill-en-sint-hubert
<![CDATA[Bericht burgemeester Walraven: "Ik leef met u mee"]]> Beste inwoners,

De wereldwijde coronacrisis heeft inmiddels ook onze gemeente in haar greep. Gisteren heb ik u gemeld dat er in onze gemeente een corona-besmetting is geconstateerd. Het gaat om een vrouw die in het ziekenhuis in Uden ligt. Via haar partner heb ik haar van harte beterschap gewenst. Inmiddels is door de maatregelen die de Rijksoverheid heeft genomen onze samenleving voor een groot deel tot stilstand gekomen. Velen onder u zullen daar last van hebben of zelfs pijn van ondervinden. Horeca-ondernemers moeten hun zaak sluiten, ouderen kunnen geen bezoek meer ontvangen van hun (klein)kinderen, reizen en uitstapjes worden geannuleerd, dat gezellige feest waarop u zich zo had verheugd gaat niet door, scholen en de kinderopvang zijn gesloten etc. Afgelopen dagen heb ik meerdere bewoners en ondernemers gesproken die vragen hebben of zich zorgen maken. Natuurlijk bestaat hiervoor alle begrip.

Degenen die direct met het coronavirus worden geconfronteerd wacht misschien ziekte of zelfs een ziekenhuisopname. Iedereen krijgt in meerdere of mindere mate met deze crisis te maken nog los van het feit dat er heel veel inwoners zijn die zich gewoon zorgen maken en daarom niet lekker in hun vel zitten. Als gemeente doen wij er alles aan om deze crisis op lokaal niveau te bestrijden. Dat doen we niet alleen. Dat doen we samen met de Rijksoverheid, de GGD, de Veiligheidsregio en het RIVM en met talloze anderen die zich volop inspannen om de situatie het hoofd te bieden. De gemeentelijke dienstverlening houden we zo veel mogelijk op peil. Echter, ik vraag uw begrip als u wat langer moet wachten of niet direct een antwoord krijgt op uw vraag of verzoek. Veel van onze ambtenaren dragen nu hun steentje bij aan de aanpak van de crisis of kunnen door de situatie niet het goede werk leveren dat u gewend bent. Wij vragen u ook om de informatievoorziening zoals die door het rijk en het RIVM wordt verstrekt nauwlettend te volgen en de adviezen en voorschriften na te leven. Hier vindt u informatie die lokaal van belang is, bijvoorbeeld afgelastingen van gemeentelijke bijeenkomsten.
Ik leef met u mee en zal doen wat in mijn vermogen ligt om deze crisis met u het hoofd te bieden. Dit gaat weer een keer voorbij. En soms komen uit crises mooie, nieuwe dingen te voorschijn, ontstaan verhelderende inzichten of kansrijke mogelijkheden. Ik hoop dat u uit die gedachte moed kunt putten.

]]> 2020-03-16T13:36:31 https://www.gemeente-mill.nl/inwoners-en-ondernemers/overzicht-inwoners-en-ondernemers/nieuws-en-actualiteiten/nieuws/bericht-burgemeester-walraven-ik-leef-met-u-mee
<![CDATA[Informatie over het coronavirus Testpagina]]> Corona (COVID-19) is op dit moment het onderwerp van gesprek in ons land. Misschien hebt u er ook vragen over. Dan is het goed om het volgende te weten. Het RIVM houdt de actuele stand van zaken bij. Ook de Veiligheidsregio Brabant Noordoost, waar onze gemeente onderdeel van is, houdt de situatie goed in de gaten. Op de website van het RIVM staat alle actuele en algemene informatie over corona, maar ook een overzicht van veel gestelde vragen en antwoorden.

Snel naar:

Veelgestelde vragen

De veelgestelde vragen en antwoorden over de gevolgen van het coronavirus voor:

U kunt ook contact opnemen met het publieksinformatienummer 0800-1351. Vanuit het buitenland is het nummer te bereiken op +312 0205 1351. Dit telefoonnummer is dagelijks bereikbaar van 8:00 tot 20:00 uur.

Klachten

Heeft u verschijnselen en bent u in een risicogebied geweest of in aanraking geweest met een patiënt met het nieuwe coronavirus? Neem dan telefonisch contact op met uw huisarts of de lokale GGD telefoon: 0900-4636443.

]]> 2020-03-15T21:12:00 https://www.gemeente-mill.nl/14357-corona
<![CDATA[Scholen, kinderdagverblijven, horeca en sportscholen dicht tot en met maandag 6 april 2020]]>

Op zondag 15 maart heeft het kabinet aanvullende maatregelen genomen in de aanpak van het coronavirus. Scholen en kinderdagverblijven sluiten tot en met maandag 6 april. Datzelfde geldt voor eet- en drinkgelegenheden en sport- en fitnessclubs. Deze maatregelen zijn:

Aanvulling vanuit Veiligheidsregio’s Noord-Brabant:

Gebleken is dat kinderopvang en scholen over het algemeen goed in staat zijn deze opvang voor kinderen met ouders in vitale beroepen te organiseren. Dat is op veel plekken al volop in voorbereiding. De Veiligheidsregio’s willen deze organisaties niet voor de voeten lopen en hen vanuit de aanwezige zelfredzaamheid de ruimte geven. Mocht het organisaties niet lukken, dan kunnen zij terecht bij de gemeente waarin ze actief zijn.

Hulp voor ondernemers

Het kabinet neemt verschillende maatregelen om ondernemers die in de problemen dreigen te komen, te helpen. Zo is er de regeling werktijdverkorting, kan de belastingdienst uitstel van betaling verlenen en verruimt EZK de borgstelling midden- en kleinbedrijf. Ondernemers in bijvoorbeeld de horeca of reisbranche die last ondervinden omdat klanten thuisblijven of de zaak tijdelijk dicht moet, kunnen daardoor makkelijker geld lenen. Meer informatie over de mogelijkheden kunnen ondernemers opvragen bij het adviesteam van de Kamer van Koophandel.

]]> 2020-03-15T20:47:31 https://www.gemeente-mill.nl/inwoners-en-ondernemers/overzicht-inwoners-en-ondernemers/nieuws-en-actualiteiten/nieuws/scholen,-kinderdagverblijven,-horeca-en-sportscholen-dicht-tot-en-met-maandag-6-april-2020
<![CDATA[Noodverordening afgelasten evenementen en bijeenkomsten, 13 maart 2020]]> Om het afgelasten van evenementen en bijeenkomsten van meer dan 100 personen te kunnen handhaven is per direct een regionale noodverordening van kracht gegaan. Deze noodverordening is geldig voor het gehele grondgebied van de Veiligheidsregio Brabant-Noord. Onze gemeente valt hieronder. Dit is een maatregel om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

U kunt hier kunt u de noodverordening inzien (PDF).

]]> 2020-03-13T14:15:30 https://www.gemeente-mill.nl/inwoners-en-ondernemers/overzicht-inwoners-en-ondernemers/nieuws-en-actualiteiten/nieuws/noodverordening-afgelasten-evenementen-en-bijeenkomsten,-13-maart-2020
<![CDATA[Pioniers actief in Langenboom]]> Aan de Venweg in Langenboom wordt dit jaar 16 hectare aan natuur ontwikkeld. Niet door Staatsbosbeheer, niet door Brabants Landschap of Natuurmonumenten, maar door twee (oud)agrariërs met visie: dhr. Willems en dhr. van Dommelen. Met ondersteuning van de gemeente Mill en Sint Hubert, het Groen Ontwikkelfonds Brabant en adviesbureau Areal wordt de kleine landbouwenclave van de familie Willems omgezet in nat hooiland. Een paradijs voor vogels, insecten en amfibieën. Met deze ontwikkeling wordt een groot natuurgebied in de Raamvallei compleet gemaakt. Een mooi voorbeeld van hoe ondernemen en natuur samen kunnen gaan. ‘’Pioniers’’, noemt Mary Fiers directeur van het Groen Ontwikkelfonds Brabant de mannen. ‘’En die zien wij graag in de Verborgen Raamvallei.’’

Het project

Het project ‘natuurontwikkeling aan de Venweg’ is een samenwerking van verschillende partijen. De familie Willems en de gemeente Mill en Sint Hubert hebben grond verkocht. Meneer van Dommelen gaat deze grond pachten en inrichten met natuur. Het liefst steekt hij nog voor het groeiseizoen de schop in de grond. Over het beheer zijn de partijen nog in gesprek. Zonder ondersteuning van het Groen Ontwikkelfonds Brabant had dit project geen doorgang kunnen vinden.

Het initiatief van de familie Willems

Het was geen eenvoudige beslissing om te stoppen met boeren, vertellen Henk Willems en zijn vrouw Hermien. Maar ze hebben er goed over nagedacht en uiteindelijk de sprong in het diepe gewaagd. Op eigen initiatief hebben zij het overgrote deel van hun kavel aangedragen voor de bestemming ‘natuur’. “We hebben altijd melkkoeien, vleeskalveren en varkens gehad, maar ik ben nu 66 en daarmee zo goed als gepensioneerd”, legt Willems uit. “Onze jongens willen geen boer worden en de droogtegevoelige zandgrond is eigenlijk niet geschikt voor akkerbouw. Er is ook geen ruimte om het bedrijf verder uit te breiden, want we worden omringd door natuur. Om al die grond dan aan te houden… wat moeten we daarmee?” Als bestuurslid van de Agrarische Natuurvereniging Raamvallei en met zijn ervaring in natuurbeheer beantwoordde hij die vraag uiteindelijk zelf. Al kostte het, logischerwijs, tijd om zo’n besluit te maken. Willems: “Ik vind een akker vol bieten, maïs en aardappelen ook geweldig mooi. Dat is het hart dat je hebt als agrariër. Maar ik houd ook van de natuur. Bij de ANV zijn we van mening dat we op minder goede landbouwgronden natuur moeten ontwikkelen, zodat de goede gronden behouden kunnen blijven voor de landbouw. Het was moeilijk om te stoppen na zoveel jaar, maar ik zag hier een unieke kans. Ons perceel ligt aan de Langenboomse bossen, Tongelaar, de meanderende sloot van Staatsbosbeheer… en dit wordt straks één groot natuurgebied. Dat is natuurlijk fantastisch. Vanuit huis kunnen we de ontwikkelingen niet alleen op de voet volgen; we genieten straks ook volop van het uitzicht. En misschien kan ik nog wel een rol vervullen in het beheer, door bijvoorbeeld het terrein te laten begrazen. Dat weet ik nog niet, maar ik blijf er graag bij betrokken.”

De begeleiding door Areal

Gerald Willemsen, kavelruilcoördinator en eigenaar van Areal, begeleidt en overziet het proces aan de Venweg. Hij ziet heel veel casussen voorbij komen, maar zelden vallen de stukjes volgens hem zó mooi op zijn plaats. “Hier lagen geen harde opgaves zoals bij de Hooge of Lage Raam”, legt hij uit, “alleen een min of meer latente kans. Het is dat de familie Willems deze kans wilde pakken. Dat zij er geen grond voor terug wilde, scheelde ook. Maar je hebt de mensen nodig die mee willen doen, en dan moet je de instanties nog mee zien te krijgen. In de Verborgen Raamvallei pakken we dingen samen op. In verschillende schetssessies kijken we naar alle belangen en partijen en proberen vervolgens met vier, vijf, zes keer ronddraaien tot een plan te komen waar iedereen zich in kan vinden. Het is een consensusmodel en zo’n proces duurt lang. We zijn er al ruim twee jaar mee bezig. En dat met alle neuzen in dezelfde richting.” Hoewel de familie Willems de onzekerheid soms lastig vond, hebben zij het vertrouwen in een goede afloop nooit verloren. Ook van Dommelen bleef positief. Hierdoor kon landschapsontwerper Ellen Haverkate van Areal aan de slag met een inrichtingsplan. 

Het ontwerp waarin alles samenkomt

Haverkate: “Het plan dat er nu ligt hebben we samen met deskundigen van het waterschap en de provincie opgesteld. We ontdekten dat het een heel kansrijk gebied is, onder andere omdat er kwelwater omhoog komt. Hierdoor kan er bijzondere vegetatie groeien. Het stuk bestaat straks grotendeels uit vochtige hooilanden. Er worden een aantal regelbare stuwen geïnstalleerd zodat het water beter op zijn plek blijft. Een aantal sloten die nu over het perceel lopen worden, om de natuur een handje te helpen, verontdiept en verbreed met natuurvriendelijke oevers. Er komt ook een poel voor de kamsalamander en andere amfibieën.

Bij de overgang naar bos – die loopt nu heel recht - gaan we een ruigtezone maken met struiken en struweel. Dit biedt kansen voor veel vogels en insecten. We maken het gebied ook beter beleefbaar door aan te sluiten bij bestaande routes en toeristische zichtpunten. Denk hierbij aan de Mariakapel en een mooie houtwal. We hebben allerlei manieren de verbinding gezocht met de omliggende paden en natuur.

Door verschillen in grondwater krijg je ook meer microgradiënt, oftewel waarde voor de ecologie. Het grondwater komt van de zuidkant door de Langenboomse bossen, wordt daar heel schoon gefilterd en stroomt zo de Raam in. Zonder landbouw hebben we één mooie stroom van schoon grondwater. Dat vinden ecologen en hydrologen natuurlijk geweldig, vooral als je het kunt horen stromen. Het was overigens projectondersteuner Marianne Willemsen die tot slot de GOB-aanvraag heeft voorbereid en ingediend. “Ons hele kantoor was erbij betrokken”, lacht Gerald, “Begrijpelijk natuurlijk, bij zo’n mooi project.” Het plan werd goedgekeurd en de subsidie beschikt.

De inrichting of uitvoering

De man die het straks ook echt gaat dóén is Joop van Dommelen. Geen onbekende naam wanneer het aankomt op natuurontwikkeling. Eerder legde hij zijn hand al aan soortgelijke projecten, bijvoorbeeld in het Unesco Man and Biosphere-gebied de Maasheggen. Hij gaat dit jaar de inrichting nabij de Venweg verzorgen. Tot 2000 was hij koeienboer, daarna deed hij aan akkerbouw. Dit leverde naar zijn mening niet genoeg op. Zijn grond lag al tegen een bos aan. Dat vond hij niet alleen mooi; het gaf hem inspiratie. Nu zoekt hij naar gronden om in te investeren, samen met Gerald Willemsen en Rob Christiaans van provincie Noord-Brabant. Op de vraag wat een project een succes maakt zegt hij: “Het is een kwestie van de volhouder wint. Dit soort projecten kan zo vijf jaar duren terwijl je het liefst direct zou starten. Het zit af en toe tegen en daar moet je tegen kunnen. Doorzettingsvermogen is dus belangrijk!” Als het even kan begint hij nog voor het groeiseizoen met de werkzaamheden. “Maar het moet wel praktisch zijn en goed gebeuren”, zegt hij, “dus het kan ook daarna.”

Hulp van de instanties

Volgens Mary Fiers van het Groen Ontwikkelfonds Brabant zijn er nog niet veel agrariërs die zich wagen aan natuurontwikkeling. “Natuur en landbouw kunnen heel goed samengaan, maar ergens zijn we dat vergeten of verleerd. Wij proberen die werelden weer met elkaar te verbinden en particulieren, bedrijven en organisaties te ondersteunen wanneer ze met concrete plannen komen. Gelukkig is er een groep die het aandurft om te experimenteren, de eerste te zijn. Zo ontstaan mooie initiatieven als deze en natuurlijk ook andere vormen met een verdienmodel zoals voedselbossen, natuurgraven of zonneweides. Dit project kan zo in het boekje. We nodigen iedereen die belangstelling heeft om ondernemen en natuur te combineren graag uit om contact op te nemen.”

De gemeente Mill en Sint Hubert speelde, als eigenaar van de grond, ook een belangrijke rol. Zij heeft de grond verkocht en toestemming gegeven om de bestemming te veranderen. Wethouder Jos van den Boogaart: “Wij waren blij dat deze optie op tafel kwam, want we hebben grote opgaven op het gebied van natuurontwikkeling. Met deze overeenkomst voldoen wij aan de compensatieverplichtingen van Agroproeftuin De Peel en onze gemeente wordt er weer een stukje mooier van.”

Vervolg

De betrokkenen hebben dit verhaal lang voor zich gehouden. Dat hoeft nu gelukkig niet meer, want ze hebben nogal iets te vertellen. En dit is nog maar het begin! Houd onze nieuwsbrief in de gaten voor de mijlpalen.

]]> 2020-03-12T11:21:51 https://www.gemeente-mill.nl/pioniers-in-langenboom
<![CDATA[Gemeenteraadsvergadering Mill en Sint Hubert zonder publiek]]> Gelet op de adviezen van het RIVM en de Veiligheidsregio Brabant Noord met betrekking tot het coronavirus, heeft de voorzitter van de gemeenteraad van Mill en Sint Hubert, burgemeester Walraven, besloten dat vergaderingen van de raad en van de raadscommissies tot nader bericht niet toegankelijk zijn voor het publiek. De vergaderingen zelf gaan dus wel door.

Vergaderingen volgen

Raadsvergaderingen, de eerstvolgende is op 12 maart 2020, en commissievergaderingen kunnen door het publiek wel worden gevolgd via Raadsinformatie actueel of via de Lokale Omroep Mill.

]]> 2020-03-10T16:21:22 https://www.gemeente-mill.nl/gemeenteraadsvergadering-mill-en-sint-hubert-zonder-publiek
<![CDATA[Johan Postma kwartiermaker en beoogd gemeentesecretaris gemeente Land van Cuijk i.o.]]> Johan Postma wordt de kwartiermaker en beoogd gemeentesecretaris van de nieuwe gemeente Land van Cuijk. De stuurgroep gemeente Land van Cuijk i.o. heeft besloten hem per 1 april 2020 te benoemen. Momenteel is Johan Postma directeur van Werkorganisatie CGM (Cuijk, Grave, Mill en Sint Hubert).

Als kwartiermaker wordt Johan Postma eindverantwoordelijk voor de inrichting van de nieuwe ambtelijke organisatie per 1 januari 2022 en gaat hij leiding geven aan het projectbureau en de projectorganisatie. Daarnaast is hij algeheel projectleider voor de herindeling tussen de gemeenten Boxmeer, Cuijk, Mill en Sint Hubert en Sint Anthonis.

Naast kwartiermaker wordt Johan Postma beoogd gemeentesecretaris voor de nieuwe gemeente Land van Cuijk i.o.

Werkervaring

Johan Postma heeft in eerdere functies in  Leidschendam-Voorburg, Leeuwarden en als kwartiermaker veiligheidsregio’s bij de Landelijke Meldkamer Organisatie als eindverantwoordelijk directeur veel ervaring opgedaan met het leiden van veranderingsprocessen.

]]> 2020-03-09T15:35:31 https://www.gemeente-mill.nl/inwoners-en-ondernemers/overzicht-inwoners-en-ondernemers/nieuws-en-actualiteiten/nieuws/johan-postma-kwartiermaker-en-beoogd-gemeentesecretaris-gemeente-land-van-cuijk-i-o
<![CDATA[Denk online mee over de herinrichting N264 Sint Hubert]]> Van 2 tot en met 20 maart 2020 is het voor inwoners van Sint Hubert mogelijk mee te denken over de herinrichting van de N264 in het dorp. Via een digitale kaart kan iedereen zijn ideeën en zorgen delen over de herinrichting van de weg. Bedkijk hier de kaart en denk mee.

Opnieuw inrichten

De provincie Noord-Brabant werkt samen met de gemeente Mill en Sint Hubert aan het verbeteren van de verkeersveiligheid en leefbaarheid langs de N264 in Sint Hubert. Om dit te bereiken is ervoor gekozen om de huidige weg opnieuw in te richten. Leefbaarheid, verkeersveiligheid en oversteekbaarheid van langzaam verkeer zijn belangrijke aandachtspunten. Zo worden maatregelen getroffen om de rijsnelheid in de kern terug te brengen naar het wettelijk maximum van 50 km/uur, krijgen fietsers en voetgangers waar mogelijk meer ruimte en wordt het eenvoudiger om over te steken.

Ontwerp

Het huidige ontwerp wordt verder uitgewerkt, zodat de weg in 2021 op de schop kan. Denkt u met mee? Via de digitale kaart kan iedereen zijn ideeën en zorgen delen over de herinrichting van de weg. Denk hierbij aan geluid, trillingen en fijnstof. Maar ook over het gebruik van materiaalkeuze op en langs de weg. Tijdens de werksessies met de Werkgroep Kom Sint Hubert worden uw suggesties besproken. Er wordt dan een afweging gemaakt of uw idee een plek kan krijgen in de verdere uitwerking.

Informatie

Voor meer informatie over het project kunt u terecht op www.brabant.nl of leest u de laatste nieuwsbrief. En u kunt natuurlijk de digitale kaart bekijken.

]]> 2020-03-05T11:53:21 https://www.gemeente-mill.nl/inwoners-en-ondernemers/overzicht-inwoners-en-ondernemers/nieuws-en-actualiteiten/nieuws/denk-online-mee-over-de-herinrichting-n264-sint-hubert
<![CDATA[Boxmeer, Cuijk, Mill en Sint Hubert en Sint Anthonis kiezen voor herindeling 4 gemeenten]]> De gemeenten Boxmeer, Cuijk, Mill en Sint Hubert en Sint Anthonis kiezen voor een gezamenlijke toekomst. Vanaf 1 januari 2022 willen zij hun krachten bundelen in één gemeente Land van Cuijk. De colleges van burgemeester en wethouders van de vier gemeenten hebben op dinsdag 3 maart 2020 besloten om het herindelingsontwerp ‘Prachtig en krachtig vanuit onze kern‘ ter vaststelling aan te bieden aan hun gemeenteraden. De raden besluiten op 26 maart 2020 over dit herindelingsontwerp.

Raad Mill en Sint Hubert volgt wens van de inwoners

De raden van Boxmeer, Cuijk en Sint Anthonis stelden op 28 oktober 2019 al een herindelingsontwerp vast, met het oog op de vorming van de gemeente Land van Cuijk uit deze drie gemeenten per 1 januari 2022. De deur stond daarbij open voor Mill en Sint Hubert en Grave om aan te sluiten op dit lopende proces.

In de periode 27 oktober 2019 tot en met 24 december 2019 konden beide gemeenten aangeven al dan niet van deze mogelijkheid gebruik te maken. Op verzoek van de raad van Mill en Sint Hubert werd deze termijn – in nauwe afstemming met de provincie en het Ministerie van BZK – opgerekt tot 1 februari 2020, als uiterste datum om in te stappen op het herindelingsproces. Burgemeester Walraven van deze gemeente: “Bij de inwonersraadpleging in Mill en Sint Hubert op 23 januari 2020 was sprake van een opkomst van 61% van de stemgerechtigden, waarvan 75% zich uitsprak voor aansluiting op de herindeling tot de vorming van de gemeente Land van Cuijk. Onze raad besloot in lijn daarmee op 30 januari 2020 unaniem tot toetreding tot het herindelingsproces.”

Herindeling met vier gemeenten vereist nieuwe besluitvormingsprocedure

Het opstellen van een herindelingsontwerp is een eerste formele stap in het wettelijke proces om de herindeling van nu vier gemeenten te realiseren. De Wet algemene regels herindeling (Wet arhi) beschrijft de procedure die gemeenten moeten volgen bij een gemeentelijke herindeling. Burgemeester Hillenaar (gemeente Cuijk, voorzitter stuurgroep Land van Cuijk i.o.) licht toe: “Daarom zijn wij als vier gemeenten verplicht om het herindelingsontwerp bij te stellen naar een samenvoeging van vier in plaats van drie gemeenten én dit ontwerp opnieuw te laten vast stellen door onze colleges en raden. Dit ontwerp wordt vervolgens ter inzage gelegd voor de samenleving en mede-overheden én de ondernemingsraden wordt opnieuw om advies gevraagd.”

Prachtig en krachtig vanuit onze kern

Door de samenvoeging van Boxmeer, Cuijk, Mill en Sint Hubert en Sint Anthonis ontstaat één krachtige en toekomstbestendige gemeente van ruim 77.000 inwoners en 29 kernen. Burgemeester Fränzel (gemeente Sint Anthonis) geeft aan: “Als één sterke gemeente kunnen we meer bereiken voor onze inwoners. Zoals voldoende werkgelegenheid, een passend woningaanbod en goed bereikbare dorpen. Ook kan de nieuwe gemeente ondernemers beter ondersteunen en onze economie verder versterken. Daarbij heeft de gemeente Land van Cuijk de ambitie om het unieke eigen karakter van de 29 dorpen te koesteren en versterken.” Burgemeester Van Soest (gemeente Boxmeer) licht verder toe: “De nieuwe gemeente staat ook sterker in de regio, kan meer positie innemen in provinciale en landelijke dossiers en is in staat om goede medewerkers (blijvend) aan ons te verbinden. Uitdagingen die we samen beter aankunnen dan alleen. Zeker met de kracht van deze vier gemeenten tezamen.”

Besluitvorming en ter inzage legging

De besluitvorming over het herindelingsontwerp door de vier raden vindt plaats op 26 maart 2020. Op 9 maart wordt een gezamenlijke radenbijeenkomst gehouden, waar een toelichting op het herindelingsontwerp wordt gegeven. Na de besluitvorming door de vier raden volgt (wederom) een periode van ter inzagelegging. Iedereen kan gedurende acht weken een reactie geven op het ontwerp, de zogenaamde zienswijzen. Dat kan een kritische reactie zijn, maar ook een ondersteunende reactie. Hierover volgt na het besluit van de gemeenteraden meer informatie. Degenen die een zienswijze hebben ingediend op het vorige ontwerp zijn persoonlijk geïnformeerd, met de vraag hun zienswijze in stand te laten, te wijzigen of in te trekken.

Het herindelingsontwerp is te lezen op www.samenonderwegnaareennieuwegemeente.nl en de website van de vier gemeenten.

Positie gemeente Grave

Op 18 februari 2020 besloot de raad van Grave een inwonersraadpleging te houden op 14 mei 2020, inzake de bestuurlijke toekomst van deze gemeente. De provincie, het Ministerie van BZK en de stuurgroep Land van Cuijk i.o. hebben Grave tijdig laten weten dat dit betekent dat deze gemeente pas per 1 januari 2026 kan aansluiten bij de dan reeds vier jaar bestaande gemeente Land van Cuijk.

]]> 2020-03-03T15:34:29 https://www.gemeente-mill.nl/inwoners-en-ondernemers/overzicht-inwoners-en-ondernemers/nieuws-en-actualiteiten/nieuws/boxmeer,-cuijk,-mill-en-sint-hubert-en-sint-anthonis-kiezen-voor-herindeling-4-gemeenten
<![CDATA[Voorkom een woninginbraak]]> In de afgelopen maanden hebben er weer een aantal woninginbraken plaatsgevonden in de gemeente. De beste manier om woninginbraak te voorkomen is ervoor te zorgen dat er zo min mogelijk gelegenheid is om in te breken.

Hieronder vindt u een aantal tips waarmee u uw woning kunt beschermen tegen een inbraak. Onthoud hierbij dat een inbraak in tien minuten gepleegd kan zijn. Een raam dat tien minuten openstaat, biedt een inbreker voldoende gelegenheid om uw huis in en uit te gaan. Het is daarom van belang deze tips ook op te volgen als u maar even afwezig bent.

Zorg ervoor dat uw huis er bewoond uitziet als u weggaat 

Als u langere tijd weggaat (bijvoorbeeld op vakantie), let dan ook hierop

Beveilig uw woning

Bewaar uw sleutels op een veilige plaats

Zorg ervoor dat uw woning zichtbaar is

Ga zorgvuldig om met uw waardevolle bezittingen

Werk mee aan de sociale controle in uw buurt

]]> 2020-02-28T12:09:42 https://www.gemeente-mill.nl/inwoners-en-ondernemers/overzicht-inwoners-en-ondernemers/nieuws-en-actualiteiten/nieuws/voorkom-een-woninginbraak
<![CDATA[Bodemsanering locatie voormalige concertzaal]]> Zoals u waarschijnlijk weet, zullen op de locatie waar vroeger de concertzaal stond (Stationsstraat 21), woningen worden gebouwd. Inmiddels zijn de voorbereidingen in volle gang. Een van de voorbereidende werkzaamheden bestaat uit het saneren van de bodem. Dat is nodig omdat in de bodem puin met asbestplaatjes zijn aangetroffen. Dit moet voor de bouw verwijderd worden.

Start sanering

Op 2 maart 2020 beginnen de saneringswerkzaamheden. De grond met daarin het verontreinigde puin wordt weggegraven. Daarbij zullen in de eerste week soms medewerkers van de aannemer rondlopen in beschermende kleding (‘witte pakken’). Daarna wordt nog een ander, meer zuidelijk gelegen gedeelte van het terrein afgegraven. De afgegraven grond wordt voor de zekerheid gezeefd. Naar verwachting zal hier geen verontreiniging meer aan het licht komen. Het puin en de eventueel verontreinigde grond worden afgevoerd en schone grond wordt teruggelegd. Zo blijft een schoon terrein over waarop gebouwd kan worden.

Aannemer

De werkzaamheden worden uitgevoerd door het bedrijf Putman uit Westervoort. De werkzaamheden duren ongeveer twee weken. Overlast voor de omgeving zal niet altijd te vermijden zijn maar uiteraard probeert de aannemer dat zo veel mogelijk te beperken.

Informatie

Wilt u meer weten over de geplande woningbouw, kijk dan op Wonen in mill. Heeft u vragen over de bodemsanering, neem dan contact op met mevrouw A. Heermans, Werkorganisatie CGM, telefoon 0485-460300, e-mail: anneke.heermans@cgm.nl.

]]> 2020-02-28T11:33:00 https://www.gemeente-mill.nl/bodemsanering-locatie-voormalige-concertzaal
<![CDATA[Aanvragen structurele subsidie voor 2021]]> Lokale verenigingen, instellingen en organisaties die in aanmerking willen komen voor een structurele subsidie, kunnen tussen 1 maart 2020 en 1 mei 2020 een online aanvraag indienen bij de gemeente Mill en Sint Hubert.

Structurele subsidie

Er bestaan twee vormen van structurele subsidie: basissubsidie en contractsubsidie. Basissubsidie wordt jaarlijks verstrekt om een vereniging te ondersteunen in haar kernactiviteiten. Contractsubsidie wordt verstrekt aan instellingen en organisaties die -voor de gemeente relevante diensten of producten kunnen leveren. De gemeente formuleert wat er moet gebeuren, de instelling of organisatie  bepaalt zelf hoe het moet gebeuren.

]Wilt u in aanmerking komen voor structurele subsidie? Vul dan de online aanvraag in via Subsidie aanvragen. Een aanvraag wordt alleen in behandeling genomen als het volledig ingevulde formulier mét bijlagen op tijd is aangeleverd.

Incidentele subsidie

Het is voor een vereniging ook mogelijk om incidentele subsidie aan te vragen. Dit is een subsidie voor nieuwe activiteiten en/of eenmalige, kortdurende activiteiten met een vernieuwend karakter. Uitgangspunt is dat er een relatie is met de gemeentelijke doelstellingen. Incidentele subsidie aanvragen kan het hele jaar door, tot acht weken voor aanvang van de activiteit, op Subsidie aanvragen.

Informatie                         

Voor meer informatie kunt u terecht bij de gemeente Mill en Sint Hubert. Bel 0485-460300 of mail naar info@gemeente-mill.nl.

]]> 2020-02-28T10:16:42 https://www.gemeente-mill.nl/inwoners-en-ondernemers/overzicht-inwoners-en-ondernemers/nieuws-en-actualiteiten/nieuws/aanvragen-structurele-subsidie-voor-2021
<![CDATA[Aanvraagperiode leefbaarheidsbijdrage opent 1 januari]]> Met de leefbaarheidsbijdrage wil de gemeente inwoners ondersteunen bij het behouden en ontwikkelen van de leefbaarheid in hun dorp. Inwoners weten vaak zelf het allerbeste wat er moet gebeuren voor de leefbaarheid in hun dorp en hebben daar vaak goede ideeën over. Met het leefbaarheidsbijdrage als extra ondersteuning kunnen deze goede ideeën een opstart krijgen. De bijdrage is bedoeld als steun in de rug; goede initiatieven moeten daarna zelf levensvatbaar zijn.

Waar moet een aanvraag aan voldoen?

Met de leefbaarheidsbijdrage willen we met elkaar onze maatschappelijke doelen bereiken. De mogelijkheden voor een aanvraag zijn heel breed maar moeten in ieder geval passen binnen een van onderstaande thema’s:

I Het is prettig leven in de gemeente Mill en Sint Hubert

II Een gezonde geest in een gezond lichaam

III Hoe mooi is onze gemeente

IV Wij helpen elkaar

Aanvragen

Heeft u een goed idee dat past binnen de bovenstaande thema’s en dat volgens u een bijdrage levert aan de leefbaarheid in uw dorp? Dan kunt u vanaf 1 januari hier het aanvraagformulier invullen. Via een stappenplan wordt u door de aanvraag geleid.

Heeft u een vraag? Bel dan gerust met 0485-460300.

]]> 2019-12-16T15:02:39 https://www.gemeente-mill.nl/inwoners-en-ondernemers/overzicht-inwoners-en-ondernemers/nieuws-en-actualiteiten/nieuws/aanvraagperiode-leefbaarheidsbijdrage-opent-1-januari
<![CDATA[Ondernemersloket]]> Ons ondernemersloket staat voor u klaar! Wij zijn te bereiken op telefoonnummer: 0485-396743.

]]> 2017-02-09T11:06:00 https://www.gemeente-mill.nl/economisch-nieuws-mill-en-sint-hubert-nieuwsbrief-april-mei-2019/ondernemersloket
<![CDATA[Ondernemersloket]]> Ons ondernemersloket staat voor u klaar! Wij zijn te bereiken op telefoonnummer: 0485-396743.

]]> 2017-02-09T11:06:00 https://www.gemeente-mill.nl/economisch-nieuws-mill-en-sint-hubert-juni-en-juli-2019/ondernemersloket